BNR: ​Deficitul balantei de plati s-a injumatatit in 2014. Investitiile directe ale nerezidentilor, in scadere cu aproape 300 milioane de euro

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 13 februarie 2015, 14:10 Economie | Finanţe & Bănci


In perioada ianuarie - decembrie 2014, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 696 milioane euro, comparativ cu 1,168 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului 2013, in principal pe fondul majorarii excedentului inregistrat de balanta serviciilor (cu 1,169 miliarde euro) si al reducerii deficitului balantei veniturilor primare (cu 242 milioane euro).  Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania (date estimate) au insumat 2,42 milioarde euro, din care participatiile la capital (inclusiv pierderea neta estimata) au inregistrat 2, 58 miliarde euro, iar creditele intragrup au avut o valoare negativa de 155 de milioane euro (net).

Veniturile primare reprezinta acele venituri realizate de firmele rezidente din contributia la procesele de productie, investitii de portofoliu sau in active, dar si inchirierea resurselor naturale unor unitati institutionale nerezidente. Veniturile secundare cuprind transferurile curente intre rezidenti si nerezidenti. Tradus din "pasareasca" limbajului financiar, datele prezentate de BNR confirma repatrierea capitalurilor de catre multinationale si reducerea investitiilor.

Balanta serviciilor include turismul, transporturile, comunicatiile, constructiile, asigurarile, serviciiciile financiare, informatice, culturale si recreative.

Datoria externa pe termen lung a insumat 76,116 miliarde euro la 31 decembrie 2014 (80,8% din total datorie externa), in scadere cu 3,5% fata de 31 decembrie 2013.

Datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 31 decembrie 2014 nivelul de 18,143 miliarde euro (19,2% din total datorie externa), in scadere cu 5,6% fata de 31 decembrie 2013.

In perioada analizata, datoria externa totala a scazut cu 3,8 miliarde euro. Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 38,3% in perioada ianuarie - decembrie 2014, comparativ cu 42,9% in anul 2013. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri si servicii a fost 6,9 luni la 31 decembrie 2014, comparativ cu 7,3 luni la 31 decembrie 2013.

Investitii straine directe: Creditele subordonate dintre intermediari financiari afiliati (banci, IFN-uri) nu mai sunt considerate de natura investitiilor directe, ci se inregistreaza in contul financiar/ alte investitii.
Soldul datoriei externe publice este calculat pe baza cash (nu include dobanda acumulata si care nu a ajuns la scadenta).

Datoria externa publica directa include imprumuturile externe contractate direct de MFP si autoritatile administratiei publice locale, in baza legislatiei privind datoria publica, inclusiv cele primite de MFP conform OUG nr. 99/2009 privind ratificarea Acordului Stand-By dintre Romania si FMI, precum si titlurile de stat cumparate de nerezidenti - calculate la valoarea de piata. Datoria externa garantata public include imprumuturile externe garantate de MFP si autoritatile administratiei publice locale, conform legislatiei privind datoria publica.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung se calculeaza ca raport intre serviciul datoriei externe pe termen lung si exportul de bunuri si servicii.
Gradul de acoperire a rezervei in luni de importuri se calculeaza ca raport intre rezervele internationale ale Romaniei (valuta + aur) la sfarsitul perioadei si importul mediu lunar de bunuri si servicii din perioada respectiva.

Balanta de plati prezinta intr-o forma scurta tranzactiile economice duse la capat intre rezidentii unei tari si cei din restul lumii in timpul unui an. Toate tranzactiile economice determina doua pozitii in balanta, una in coloana veniturilor si una in cea a platilor, una pentru valoarea marfurilor, serviciilor si titlurilor de credit care s-au dat, alta pentru contrapartida in bani, in credite sau in bunuri sau servicii. De aceea suma celor doua coloane ale balantei este intotdeauna aceeasi, soldul Balantei de Plati este intotdeauna nul, balanta este intotdeauna in echilibru. Cand se vorbeste de deficit si excedent in Balanta de Plati se face referire numai la unele din conturile sale sau la sub-balante.

Contul curent se divide in patru balante de baza: bunuri, servicii, venituri si transferuri. Importurile din Balanta de Plati trebuie sa apara cu valoare FOB in loc de CIF, dupa cum le elaboreaza autoritatile vamale. Balanta serviciilor include urmatoarele concepte: turism si calatorii, transporturi, comunicatii, constructii, asigurari, servicii financiare, informatice, culturale si recreative inchiriate companiilor, persoanelor, guvernului si veniturilor proprietatii imateriale.

In contul de venituri, intrarile sunt veniturile percepute de proprietarii factorilor (munca sau capital) angajati in exterior, in timp ce platile sunt veniturile trimise proprietarilor straini de factori de productie (munca sau capital) angajati in tara noastra. Veniturile din munca sunt remuneratiile lucratorilor frontalieri, sezonieri sau temporari. Este o rubrica in care informatia ce se obtine nu va fi niciodata foarte precisa, si pentru ca multe venituri mici nu se declara, o parte din totalul veniturilor se va cheltui in tara de origine.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

933 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    deficit (Vineri, 13 februarie 2015, 17:26)

    MihailNica [anonim]

    daca impart merele la pere si le adun cu prunele concluzionez ca am avut cu 1,5% mai multe gutui la export si un deficit negativ de 3 % la sosete din bumbac. Pastore , nu mai amesteca cifre, procente si vorbe....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by