"Daca ne uitam la situatia macroeconomica buna a Romaniei, ea nu are nevoie in mod fundamental de un acord cu FMI. Cred ca Romania are spatiu de manevra pentru a se refinanta- are un deficit bugetar mic, o datorie redusa ca procent din PIB -, are o balanta a platilor cu un usor deficit, aproape echilibrata. Discutiile nu s-au terminat, si chiar daca nu s-ar incheia un nou acord, nu cred ca ar fi ceva dramatic, nu sunt deloc ingrijorat.", a declarat Philippse Lotte, presedintele director general al BRD-GSG in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro . Vezi in text ce crede seful celei de-a doua banci locale despre creditele in franci elvetieni, despre costul fraudelor anchetate de DIICOT in cadrul bancii, relatia cu fostul executiv al BRD Patrick Gelin sau cum ar putea evolua piata bancara locala.

Philippe Lhotte, inca PDG al BRDFoto: Hotnews

​Despre cererea slaba de credite din partea companiilor:

  • "Nu sunt suficiente proiecte de investitii, desi acum sunt mai optimist pentru 2015. Clientii nostri incep sa vina cu proiecte de investitii. Nu sunt suficienti investitori internationali care sa vina in tara si asta e important din punctul de vedere al fluxurilor de investitii care s-au redus mult fata de perioada de dinaintea izbucnirii crizei. Este fundamental ca acestia sa revina, dar pe termen mediu sunt optimist ca acest lucru se va inatampla"

Despre costul fraudelor anchetate de DIICOT:

  • "Este un capitol trecut. Este un capitol inchis acum. Anul trecut am implinit  15 ani de prezenta in Romania si pot spune ca la finele acestor 15 ani, BRD este un success story. Au fost 2 ani dificili, a avut loc o frauda, este adevarat, dar toate costurile au fost provizionate in trecut si nicio surpriza nu mai poate aparea acum. Justitia se ocupa de acest caz care pentru noi este acum trecut"

Despre posibile consolidari in piata si despre fuziunea Volksbank-BT:

  • O consolidare a sectorului bancar este benefica. Merge in sensul istoriei. Exista 41 de banci in Romania, in anii care urmeaza vor fi mai putine. Aceasta consolidare nu este o nevoie urgenta, nu se va petrece dintr-o data ci e un proces care ar putea dura ani de zile. Nu pot vorbi in numele altor banci, dar cred ca pentru acele banci mici care au cote de piata reduse, va fi foarte dificil sa isi pastreze modelul de banca universala. E nevoie de un nivel “critic”. O alta varianta ar putea fi gasirea de catre acele banci mici despre care vorbeam a unor nise pe care sa se specializeze.
  • Pentru o institutie care isi propune sa fie banca universala, este nevoie de o talie critica. O operatiune precum fuziunea BT – VBR este pozitiva, cred ca vor urma si alte fuziuni in anii care urmeaza si cred ca, chiar daca nu exista  un proiect imediat, BRD ar putea fi un actor in cadrul procesului de consolidare a sistemului bancar. Strategia noastra este cresterea organica, dar daca se vor ivi oportunitati care ar putea produce sinergii, de ce nu.

Despre relatia cu fostul executiv al BRD, Patrick Gelin:

  • E adevarat ca sunt bun amic cu fostul presedinte al bancii Patrick Gelin. Ne stim de foarte multi ani si e un profesionist exceptional. Acum s-a pensionat, e in Franta, dar e un pensionar foarte ocupat. Mai vorbim la telefon, insa niciodata despre BRD!

Despre creditele in franci elvetieni:

  • In 2005-2006 pe cand eram in Bulgaria am luat decizia de a nu acorda imprumuturi in franci elvetieni. Eram la Societe Generale Express Bank si, ceea ce e interesant, ca tot am vorbin de Patrick Gelin, este ca in acelasi timp, fara sa ne fi consultat, Gelin a luat aici aceeasi decizie. Trebuie sa fii transparent fata de client, sa explici bine produsele de credit, sa nu vinzi produse speculative. In Bulgaria consideram, asa cum consider acum in Romania, ca potentialii clienti nu sunt suficient de informati sau preveniti cu privire la toate riscurile la care se expun. Si, prin urmare, nu am dat credite in franci.
  • Din cele 75.000 de credite in franci elvetieni, doar 5 credite sunt date de BRD. Eu sunt de acord cu Guvernatorul BNR Mugur Isarescu care  a recomandat negocierea directa client-banca, asa cum sunt de acord si cu premierul Ponta care a spus ca fiecare parte trebuie sa isi asume responsabilitatile. Nu sunt sigur ca toti cei 75.000 de debitori in franci au fost corect informati de banci cu privire la riscurile care se expun. Eu m-am uitat prin dosarele celor cinci clienti  si ma intrebam daca noi i-am informat corect in momentul in care au luat aceste credite- asta face parte din etica profesiei de bancher, face parte din bunul simt al profesiei noastre. Sincer, nu sunt atat de sigur ca ei au fost bine informati. Au facut imprumuturi in franci pentru ca erau avantajati la rata. O sa le propunem o conversie in lei, daca accepta, la cursul de dinainte de de decizia Bancii Nationale a Elvetiei si mi se pare o pozitie onesta
  • Acest subiect (al creditelor in franci-n.red) face prima pagina a stirilor in ultimele saptamani si am senzatia ca toste interventiile pe aceasta tema au contribuit doar la a-l complica. Am sa incerc sa va explic in cateva minute aceasta tema desi subiectul este, repet, complex
  • Bancherii sunt responsabili de faptul ca acest subiect a devenit atat de complicat. BRD face parte din sindicatul bancar numit CPBR. Acum cateva zile am avut o intalnire in cadrul CPBR, in cadrul careia acest sindicat a lansat o propunere putin confuza pe care noi am refuzat sa o validam. Propunerea viza conversia  creditelor in franci elvetieni. Toata lumea se intreaba daca vom ramane sau nu in cadrul CPBR, dar nu aceasta este acum tema discutiilor. Problema generala a conversiei  este diferita de cea a francilor elvetieni. Da, trebuie asigurat din partea sistemului bancar conversia unui credit dintr-o valuta in alta pentru ca societatea romaneasca este una deschisa in care lumea calatoreste, companiile exporta sau importa si prin urmare foloseste valute diferite.  Persoanele care fac comert exterior cu zona euro e normal sa faca credite in euro. Sau persoanele fizice care lucreaza in strainatate si primesc salariul in euro si e normal si in cazul lor sa poata face credite in euro. Exista o Directiva Europeana care reglementeaza conversia creditelor si care va intra in vigoare la jumatatea  anului viitor. Noi ne gandim sa aplicam deja aceasta directiva privind conversia
  • Aceasta chestiune, adauga Lhotte, este clar diferita de problema francilor elvetieni. Foarte putini romani au venituri in franci si foarte putine companii romanesti au comert cu Elvetia. De aceea, sa dai credite in franci nu prea se justifica economic vorbind. Anumiti clienti care au luat credite in chf au beneficiat  de dobanzi mai mici decat cele la euro sau lei. Dar acestia trebuiau informati cu privire la riscuri, iar cea care trebuia sa informeze  clientul este chiar banca! Daca iti dau un credit in franci, clientul trebuie sa stie ca se va supune unui risc de schimb valutar. Asta face parte din etica profesiei de bancher, face parte din bunul simt al profesiei noastre.
  • Sunt 75.000 de clienti indatorati in franci si nu sunt sigur ca toti au fost avertizati de banci ca se vor supune riscului valuta

Despre estimarile privind evolutia economiei Romaniei:

  • In ce priveste economia, mizez pe o crestere economica de 2,5 - 2,7% in 2015. Cred ca creditarea se va imbunatati, dar nu cred ca vom asista la o explozie a creditului in acest an, ci la o usoara ameliorare, atat pe partea persoanelor fizice cat si pe cea a companiilor. Piata va ramane extrem de competitive iar dobanzile vor ramane jos, ceea ce e bine pentru economie. Nu voi comunica cifre precise pe bugetul nostru pe 2015, dar ma astept la o imbunatatire a profitabilitatii BRD in acest an, bazandu-ma pe o imbunatatire a activitatii si pe un cost al riscului care va continua sa scada.
  • Romania va inregistra inca un an cu crestere economica bazata pe mai multi factori, in special pe intreprinderile expoortatoare. Eu sunt insa mai optimist fata de cum eram in urma cu cateva luni. Datorita politicii monetare a Bancii Centrale Europene, exista un optimism in crestere in Franta si Germania. Iar Romania va profita de acest lucru. Sa nu uitam ca 75% din exporturile Romaniei sunt in zona euro. Sunt in continuare optimist cu privire la domeniul constructiilor. Nu va inregistra o crestere enorma, dar vad santiere noi, nu doar in Capitala ci si in alte orase din tara. Investitiile in infrastructura ramana o problema unde in 2014 nu s-au inregistrat avansuri, dar sunt optimist pentru 2015. Este nevoie de acestea, lansarea santierelor de infrastructura, de autostrazi, e favorabila pentru economie, ele vor trebui facute. In servicii, o crestere economica de  2,5% pe an se difuzeaza in toata economia, aduce mai multa bogatie cetatenilor, care vor cheltui mai multi bani, e ceva favorabil pentru economie. Nu ma astept la o crestere extraordinara, dar ea va continua o tendinta pozitiva. In raport cu o crestere de 2,5%, Romaniei i-ar trebui mult mai mult,  dar daca ne comparam cu Europa occidentala, este bine. Pe ultimii doi ani, am avut o crestere de 5%, daca vom avea 2,5% sau 2,7% in 2015, continuam o tendinta pozitiva. Pe scurt, sunt de un optimist moderat, dar realist.

Cum va evolua reteaua de unitati a BRD si numarul de angajati:

  • Faptul ca avem cea mai intinsa retea de unitati din randul bancilor private - doar o banca de stat ne intrece la acest capitol - este pozitiv. Am inchis unele agentii, am deschis altele, ca sa va dau o cifra, va pot spune ca la finalul lui 2014 aveam 860 de unitati. Probabil ca vom mai inchide unele in acest an si, de asemenea, vom deschide altele. Exista zone care se dezvolta bine si ar fi pacat ca BRD sa nu fie prezenta acolo. Unele agentii care au fost infiintate in 2008 in zone care atunci prosperau dar  astazi nu mai sunt rentabile probabil ca vor fi inchise, dar pastram o retea densa de unitati.
  • Cat priveste numarul de salariati, acesta a scazut cu 10 % in perioada 2008-2014. Acum avem 7.700 de colaboratori de la 8.600 in 2008. Am suprimat cateva posturi in zona de back office  pentru ca am automatizat multe procese pentru a creste calitatea, deci ele au disparut in mod natural. In 2015 vom crea posturi in zona comerciala. Meseria de bancher evolueaza, clientii au nevoie de consilieri in toate zonele, si in retail, si in zona corporate.

Despre "motorul" profitului realizat in 2014 de BRD

  • Intreaga noastra activitate a contribuit la asta. Punctul favorabil este ca in 2014 am coborat costul riscului, provizioanele scazand intr-un ritm superior celui inregistrat la nivelul sistemului bancar. Am avut un PNB care a scazut anul trecut, intr-un context care a fost explicat, de scadere a dobanzilor si de scadere a cererii. Am inregistrat o cerere de credit in crestere din partea persoanelor fizice mai ales pe partea creditului de consum, dar si in zona imprumuturilor imobiliare. Pe zona de companii am avut o cerere de credite de investitii mai scazuta. De asemenea, am progresat in aceea ce priveste controlul cheltuielilor generale, continuand in acelasi timp sa investim. Am ajuns sa tinem costurile sub control gratie automatizarii unor operatiuni, gratie unor castiguri de productivitate, in acelasi timp intarind echipele de consilieri de clientela, ceea ce e foarte important pentru activitatea noastra comerciala.
  • Am avut un produs net bancar care a scazut in contextul scaderilor dobanzilor si unei cereri de credit inca slaba, costuri bine controlate si un cost al riscului care a scazut aproape la jumatate.