De la 1 martie comerciantii vor fi obligati sa afiseze langa aparatelul de marcat un anunt al Finantelor. In cazul restaurantelor, amnuntul va fi trecut pe prima pagina a meniului (proiect)

de Dan Popa     HotNews.ro
Sâmbătă, 14 februarie 2015, 12:02 Economie | Finanţe & Bănci


anuntMFP
Foto: Hotnews
De la 1 martie toti comerciantii care au obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale vor fi obligati sa afiseze langa aparatelul de marcat, intr-un loc vizibil clientilor, un anunt model transmis de Finante, se arata intr-un proiect postat vineri dupa amiaza pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor Publice (vezi anuntul in atasament). In cazul restaurantelor, amnuntul va fi trecut pe prima pagina a meniului, se mai propune in proiectul citat.


"Operatorii economici care desfasoara activitati comerciale in unitati de tip restaurant, bar, discoteca, club, si altele asemenea, asigura informarea clientilor si prin tiparirea anuntului de atentionare pe prima pagina a meniurilor pe care le pun la dispozitia acestora, ori prin alte mijloace, astfel incat, la fiecare masa destinata clientilor, acestia sa aiba permanent posibilitatea de a citi anuntul de atentionare", se mai spune in proiectul Finantelor.

"Proiectul nu raspunde unei intrebari banale: ce te faci daca dupa ce ai cumparat un produs si ai dat banii, comerciantul nu ti-a inmanat bonul? E caduc sa spui ca beneficiezi gratuit de bunul cumparat intrucat banii au fost deja dati. Sunt multe cazuri in care vanzatorii cer- absolut normal-  contravaloarea in bani a produsului, urmand apoi sa elibereze bonul. Ce se intampla daca un client ia produsul de pe tejghea si nu il mai achita si pleaca, sustinand ca nu i s-a eliberat niciun bon? ", spune un consultant fiscal intrebat de HotNews.ro.

Actorii economici care sunt obligati sa utilizeze casele  de marcat electronice fiscale sunt reglementati  prin Ordonanta de urgenta nr. 91/2014, data pentru modificarea si completarea O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. OUG nr. 91/2014 creeaza cadrul normativ si impune operatorilor economici sa utilizeze case de marcat fiscale, conectate la o baza de date a ANAF, cand operatorii economici efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii catre populatie Ordonanta de urgenta a fost publicata in MonitorulOficial nr. 966/2014.

Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale, sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor, inclusiv factura, dupa caz.
Evidenta vanzarilor se va tine intr-un Registru electronic, ce permite citirea de catre autoritatea fiscala atat a memoriei fiscale, cat si a acestui jurnal electronic de vanzari.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26551 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  eu sunt de acord (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 12:09)

  Dan123 [utilizator]

  cu aceasta masura chiar daca pare exagerata. trebuie facut ceva impotriva evazionistilor din restaurante. ce alta solutie ar putea fi daca nu una exagerata la cum e situatia in prezent?
  • +5 (9 voturi)    
   si eu sunt de acord (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 12:22)

   Ionut7 [anonim] i-a raspuns lui Dan123

   dar cum se aplica mai exact? Pana sa primesti bon fiscal tu ai dat deja banii. Daca refuza sa iti dea bonul fiscal pentru ca "nu merge casa de marcat" (varii motive), cum il obligi sa iti dea banii inapoi sau sa demonstrezi ca i-ai dat banii (si el nu recunoaste)?
   • +5 (5 voturi)    
    Nu va functiona in nici un caz (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 12:32)

    SerbanBalamaci [anonim] i-a raspuns lui Ionut7

    Chiar daca nu ai dat banii. Mai degraba daca tu incerci sa pleci fara sa achiti vanzatorul se prinde si introduce suma si striga dupa tine, "cum domne masina scotea bonul si tu te-ai facut ca nu vezi si pleci fara sa platesti"?
   • +4 (10 voturi)    
    PAI BAIATU'... (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 12:33)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui Ionut7

    Ai fost vreodata la restaurant?
    Pai ca sa platesti,trebuie sa stii ce platesti! De obicei se procedeaza prin a anunta ospatarul sa iti aduca nota!
    Daca pe langa nota nu iti aduce si bonul fiscal... LA REVEDERE!
    Simplu!
    • -1 (5 voturi)    
     Nu e simplu (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 14:33)

     caprairinucai [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

     Nu e vorba numai de restaurante.E vorba de toate magazinele.Dar exista comercianti care nu au obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale?Intreb si eu ca sunt mai "redus'
    • +1 (1 vot)    
     bon fiscal (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 18:13)

     cristi [anonim] i-a raspuns lui schroedinger

     Ceri nota de plata daca totul este in regula pe nota de plata, atunci soliciti bonul fiscal pentru a putea achita. Deci daca pe langa nota de comanda nu iti aduce bonul fiscal, tu ca si client trebuie sa il soliciti.
 • +6 (10 voturi)    
  altele ar trebui facute (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 12:11)

  gigi1 [utilizator]

  Eu vreau sa se puna afise in parlament/guvern/primarii etc cu aveti obligatia sa cheltuiti responsabil banii publici altfel veti suferi rigorile legii.

  Transparenta totala in cheltuirea banului public fiecare institutie sa puna la dispozitie online o lista cu orice cheltuiala oricat de mica.

  Sa se suplimenteze DNA cu un departament care sa urmeasca in detaliu aceste liste si la orice cheltuiala suspecta sa se autosesize.

  Deturnarea de fonduri publice sa se pedepseasca mult mai aspru si sa fie doar cu executare.

  Dupa ce se vor aplica aceste masuri se va constata ca sunt mult mai multi bani decat necesar la buget iar multi din cei care evita sa plateasca taxe le vor plati de drag, in final taxele vor scadea si economia va creste.
  • +2 (2 voturi)    
   ! (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 20:01)

   6 vine Oprescu [anonim] i-a raspuns lui gigi1

   Asa am zis si eu, daca Bucurestenii ma vor vota si a 6-a oara am sa fac apa calda gratis. Pe langa aceasta voi face si dulapurile gratis.
  • +2 (2 voturi)    
   bonurile fiscale.... (Duminică, 15 februarie 2015, 10:59)

   Johomann [anonim] i-a raspuns lui gigi1

   Iara ne facem de cacao..., se Ordonante si H.G.-uri, intr-o bascalie, pentru ca tot neamul este considerat infantil si hot, pe de alta parte.

   Si de cine ? De iubitii nostri parlamentari, integri pana-n panzele albe, se vede, se aude, se vorbeste, de ani de zile, de la ultimele alegeri si mai mult.

   Ma si intreb cand ajunge acest guvern, sa mai si guverneze ?!

   Chiar sa fie adevarat ca cel mai tare striga Hotii, ca uite hotul ?

   Nu cred. Noi nu avem hoti, categoric nu. Dar nu avem nici autostrazi, nici banii pt. ele. O fi o proprietate a banului sa se volatilizeze ?! Sau mai bine zis BANUL SUBLIMA IN MANA POLITICIENILOR ? o fi mana de vina ? Cum sa nu-l invoci pe Tepes Voda ?....
 • +1 (5 voturi)    
  Incompetenta cronica (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 12:31)

  Daniels22026 [utilizator]

  Cum o sa controleze guvernul miliardele de bonuri fiscale??!! Imaginatia evaziunii fiscale NU poate fi combatuta prin emiterea de bonuri.

  Nici o fituica nu poate inlocui controlul direct, in teren, al agentilor economici. Guvernul plagiatorului vrea sa inlocuiasca munca sa prin munca agentilor economici. Perfect inutil. Evaziunea fiscala va defila in contionuare. Caci guvernul doar simuleaza controlul fiscal. In realitate, guvernul NU E IN STARE sa-si faca datoria si sa controleze evaziunea. Incompetenta administrativa este cronica.
 • +3 (3 voturi)    
  Parerea mea de cetatean obisnuit (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 13:39)

  Maria Luiza [anonim]

  Daca se doreste o activitate economica eficienta si profitabila reciproc avantajoasa, ar trebui schimbata toata legislatia, din punct de vedere al tuturor aberatiilor legislative si al modului cum se schimba saptamanal reglemantarile fiscale si legislatia comerciala sau de orice tip care influenteza activitatile umane care inseamna munca si dreptul de a iti castiga existenta din ceea ce stii si iti asumi. Dar...nici o activitate economica nu poate fi prestata, deoarece fiecare in parte este conform actualelor cerinte interschimbabile, infractor de drept. Avem comisii si comisiute de control , paracontrol, extracontrol care sunt platiti din taxe si impozite - de obicei rude ale politicienilor care sunt foarte bine platite. Dar economia se face din munca nu din control exacerbat. Daca la o persoana care doreste a avea o activitate il executi cu o multime de ingradiri, taxe, parataxe nu mai are nici un sens sa prestezi o activitate in Romania unde statul prin legile sale te trasnforma in infractor. Ca sa muncesti iti sunt necesare a fi clare legislatia comerciala, fiscala, de drept civil, de politici si sustinere de macro si microeconomie care trebuie sa fie stabile pe un interval minimal de cinci ani iar modificarile sa fie dupa cinci ani, minore sau de imbunatatire a sistemului prin care au reciproc avantajos beneficii atat cetateanul cat si statul. La aceasta ora in orice activitate nu exista coerenta si nici perspectiva. Se lucreaza la prezneala - ca poate vom fi si maine. Suntem supusi reglementarilor Uniunii Europene care ne ingradesc multe din activitati - noi ca tara devenind de fapt o piata de desfacere nu o tara producatoare si acceptata ca partener. Asa ca acest fenomen de ingradire a activitatilor comerciale stabile, serioase si real benefice sunt blocate si de organisme de control si paracontrol cat si de modificari dupa cum se scoala cineva dimineata ca are nevoie de bani la buget pentru manevre de obicei personale ale vre-unui politician sau partid .
 • +4 (4 voturi)    
  un popor slab,un guvern smecher (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 15:24)

  aly [anonim]

  Evaziunea este eliminata doar prin scaderea taxelor,este singura metoda,In ceea ce priveste bonul fiscal,daca pleci cu produsul fara sa platesti,esti incadrat la furt,daca suni la acel nr ,nu poti sa dovedesti ca ai cumparat din acel magazin ,si mai grozav este ca,omul de rand nu o sa castige niciodata la acea loterie,loteria este facuta pentru a mai creste buzunarul celor avuti.Mai este ceva,far bon cumperi si mai ieftin.Intrebarea mea este,c e alegi ,sa cumperi un porodus mai ietin sau mai scump?
 • +1 (3 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 16:06)

  xxx777 [anonim]

  Cea mai mare infractionalitate o fac popii astia nenorociti care cer o gramada de bani si in schimb nu primesti nimic. Mi s a intamplat mie de am platit 350 cheltuieli cu inmormantarea mamei mele si am primit chitanta de 100 de lei. MI a bagat chitanta repede in buzunar si m a si poftit afara. Nu mai dati bani la biserica oameni buni!!!! Sunt cei mai mari escroci din tara asta.
  • +1 (1 vot)    
   Popii (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 17:23)

   Elsa [anonim] i-a raspuns lui xxx777

   fac teologia, sunt functionari care au in gestiune locurile unde sfarsim. Nu au legatura cu duhul sfant, deoarece, este un har care atunci cand se gaseste la un preot este din nastere, nici nu scade nici nu creste dupa cum platesti. Cea ce ar creste si ar scade ar fi, caritatea la care s-ar dedica ei cu aceste fonduri. La cate biserici/office de recoltat bani avem in ro, i-ti dai seama cat de necajit e romanul? Da si ultimul banut poate poate il ajuta d-zeu si il apara de hoti. Mare e gradina ta doamne si necunoscute sunt caile tale. Cresc bisericile si carcumile ca ciupercile. Oare de ce?
 • +1 (1 vot)    
  nunti, (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 17:46)

  Nicu [anonim]

  Cum se procedeaza la nunti.Vin 300 familii si ei justifica meniuri pentru 50.
 • +2 (2 voturi)    
  bonuri nefiscale la METROREX (Duminică, 15 februarie 2015, 12:20)

  bogdan [anonim]

  Ce facem cu BONURILE NEFISCALE eliberate de METROREX la achizitionarea de abonamente de la aparatele din statii? Pe astia nu-i vede nimeni? Le-am solicitat factura fiscala si au refuzat ca trecuse mai mult de 15 zile de la data cumpararii abonamentelor. ORICUM, A FOST PRIMA DATA IN VIATA MEA CAND AM VAZUT BONURI NEFISCALE, NICI NU STIAM CA EXISTA ASA CEVA.
 • 0 (0 voturi)    
  La noi se discuta prea putin (Marţi, 17 februarie 2015, 8:57)

  mr_mojo [utilizator]

  Despre o masura de control care in alte părți funcționează: controlul averii. Daca spui ca mergi in pierdere de cativa ani, dar ai masina noua in parcare si ti-ai ridicat casa, ceva nu e in regula si in alte tari trebuie sa justifici tot. Ce nu se justifica se confisca.
  Genul asta se control ar mai limita din evaziune pentru ca cei ce o fac ar mai da si bonuri (chiar daca nu pentru tot) pentru a putea sa își justifice din achiziții.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by