Guvernul va propune astazi scaderea TVA la 20% incepand de la 1 ianuarie 2016 si la 18% din 2019, au declarat pentru HotNews surse apropiate Finantelor. In Programul de guvernare cu care USL venise la guvernare este mentionata revenirea la un nivel de TVA de 19%, "pe masura ce cadrul fiscal-bugetar o va permite". In ianuarie 2015 Guvernul a avizat cota redusa de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completa/all-inclusive, dupa ce anterior redusese cota de TVA la produsele de panificatie.

UPDATE Ora 12.27: Premierul Ponta a confirmat la inceputul sedintei de guvern informatia prezentata de HotNews.ro.

Reducerea TVA a fost discutata de fiecare data cand echipa FMI a venit in tara, dar nu a existat un acord din partea troicii pentru a o aplica.

Premierul Ponta a anuntat recent ca obiectivul Guvernului pentru acest an este ca, din ianuarie 2016, sa fie redusa taxa pe valoarea adaugata (TVA) la toate produsele.

Codul fiscal stabileste in Romania o cota standard de TVA de 24% pentru toate operatiunile impozabile, care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

In domeniul alimentelor, exceptia se aplica pentru livrarea sortimentelor de paine si a altor specialitati de panificatie, a anumitor tipuri de faina sau grau, context in care cota de impozitare este de 9%.