Premierul Victor Ponta i-a catalogat drept "prosti" pe cei care au criticat masurile Guvernului din 2014, an electoral. "2014 a fost anul in care am luat multe masuri de dreptate sociala. Ca le-au spus altii pomeni electorale, sunt prosti ca le-au spus asa. Sunt pur si simplu lucruri necesare. Pensiile, alocatiile, indemnizatiile nu sunt pomeni, ci lucruri necesare". Declaratia a fost facuta miercuri cu ocazia prezentarii proiectului de Cod Fiscal prin care sunt propuse o serie de masuri nesustenabile. Guvernul sustine ca vrea sa reduca o serie de impozite, masuri care ar avea un impact bugetar negativ de 16,2 miliarde de lei brut doar in 2016.

Darius Valcov si Victor PontaFoto: Guvernul Romaniei

Si in urmatorii ani, impactul bugetar va fi tot negativ: 6,9 miliarde in 2017, 7,1 miliarde lei in 2018 si 4,8 miliarde lei in 2019.

O propunere este reducerea cotei standard pentru toate bunurile si serviciile de la 24% in prezent la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016. Alta este eliminarea impozitului pe dividende. De asemenea, sustine ca vrea eliminarea impozitului pe constructii speciale. Guvernul mai vrea si reducerea accizelor.

Guvernul sustine ca va recupera golurile din buget prin crearea a sute de mii de locuri de munca si prin crestere economica.

Vezi aici principalele elemente din noul Cod Fiscal.