¬Desi prezentat ca un mare succes, acordul incheiat vineri intre creditorii internationali si Guvernul elen da nastere primelor opinii dizidente in cadrul Syriza, scrie New York Times. Unul dintre cei mai populari lideri eleni, Manolis Glezos (celebru prin faptul ca in timpul ocupatiei germane a dat jos drapelul german care flutura pe Acropole) sugereaza ca Guvernul ar fi cedat in fata creditorilor si a indemnat populatia "sa reactioneze pana cand nu va fi prea tarziu". Imi prezint scuzele pentru a fi participat la crearea acestei iluzii, a mai spus Glezos, care este si europarlamentar, referindu-se la acordul incheiat vineri dupa 13 ore de negocieri.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/Xinhua

Un alt membru marcant al guvernului elen, Giorgos Katrougalos-ministrul pentru reforma administrativa, a anuntat la randul lui ca va demisiona daca "firul rosu" al pretentiilor elene nu va fi respectat de catre finantatorii internationali. Yanis Varoufakis, ministrul elen de Finante a promis ca nu va aplica politicile de austeritate ale guvernelor de dinaintea celui actual si ca nu va introduce timp de 4 luni nicio masura surpriza, insa e greu de crezut ca Troica va accepta sa finanteze in continuare statul elen fara a obtine promisiunea unor reforme.

Grecia a obtinut un "succes semnificativ" prin prelungirea acordului de finantare cu creditorii externi, insa negocierile sunt departe de a fi incheiate, procesul intrand intr-o noua etapa, mai importanta, a declarat premierul elen Alexis Tsipras, citat de Mediafax.

Vineri, Grecia si ministrii Finantelor din zona euro au ajuns la un acord pentru extinderea cu patru luni a programului de asistenta financiara acordat guvernului de la Atena, program care expira la finele lunii februarie si in absenta caruia statul ar fi putut intra rapid in incapacitate de plata.

Acordul atenueaza temerile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro si netezeste terenul pentru noi runde de discutii pe tema datoriilor statului elen si a masurilor de austeritate la care acesta vrea sa renunte.

"Am castigat o batalie, nu si razboiul. Avem in fata noi dificultati", a afirmat Tsipras intr-un discurs televizat, citat de MarketWatch.

Tsipras a adaugat ca decizia Eurogroup de a prelungi acordul "ar putea fi mai importanta pentru Europa decat pentru Grecia".

Guvernul elen va trebui sa prezinte luni seara propuneri concrete privind implementarea de reforme structurale, intre care lupta impotriva fraudei fiscale sau combaterea coruptiei. Aceste propuneri vor fi examinate de creditorii tarii si de membrii Eurogroup.

Daca nu va implementa reformele, Grecia nu va putea obtine urmatoarea transa din imprumutul de 240 miliarde de euro de la UE, BCE si FMI, in valoare de 7,2 miliarde de euro.

Fondurile de circa 11 miliarde de euro acordate de membrii zonei euro pentru recapitalizarea bancilor din Grecia vor fi transferate catre un fond din regiune si vor putea fi utilizate numai cu acordul BCE, a declarat presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

Transferul este necesar pentru a evita utilizarea acestor bani pentru finantarea cheltuielor guvernamentale, potrivit lui Dijsselbloem.

Cele aproape 11 miliarde de euro sunt administrate in prezent de fondul din Grecia Hellenic Financial Stability Fund (HFSF), banii fiind destinati exclusiv recapitalizarii bancilor elene, in situatia in care capitalul acestora va scadea sub un nivel adecvat.