Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, intentioneaza sa vanda operatiunile detinute in Ungaria si Slovacia, OTP si UniCredit fiind interesate de divizia slovaca a Sberbank, potrivit agentiei Reuters, preluata de Mediafax.

Activele detinute de Sberbank in Slovacia erau evaluate la 2 miliarde de euro la finalul anului 2013, in timp ce activele bancii rusesti din Ungaria erau estimate la 1,6 miliarde de euro.

Grupul bancar italian UniCredit, banca OTP din Ungaria si grupul de investitii Penta din Cehia si-au manifestat interesul pentru preluarea diviziei Sberbank din Slovacia, potrivit cotidianului Lidove Noviny din Cehia.

"Sberbank din Cehia nu este de vanzare, dar se pregateste deja o tranzactie in ceea ce priveste Ungaria si Slovacia", a declarat una dintre surse.

Diviziile Sberbank sunt detinute prin Sberbank Europe, care a preluat in 2012 divizia din Europa Centrala si de Est a grupului austriac Volksbank, cu exceptia Volksbank Romania.

Mai multi oficiali ai OTP au declarat in ultima perioada ca banca se afla in cautarea unor oportunitati de preluare a unor active, in special pe pietele unde grupul ungar este deja prezent, scrie portofoliu.hu.

In acest sens, in luna ianuarie, OTP Bank Romania a finalizat achizitia Millennium Bank Romania, de la Banco Comercial Portugues, printr-o tranzactie in valoare de 39 de milioane de euro. In urma acestei tranzactii, cota de piata a OTP a crescut la circa 2%, ocupand locul 13 in topul bancilor de pe piata romaneasca.