Potrivit lui Muresan, Guvernul de la Atena a transmis scrisoarea luni seara, la ora 23.15, in termenul convenit, documentul fiind semnat si asumat de ministrul de finante, Yanis Varoufakis.
Ministrii de Finante din zona euro au dat marti unda verde pentru continuarea programului de asistenta financiara al Greciei, pe baza planului de reforme propus de guvernul de la Atena, a anuntat comisarul european Valdis Dombrovskis, citat de AFP.
In scrisoare, Atena se angajeza la o serie de reforme, pentru a primi ajutor in urmatoarele 4 luni:
- Continuarea programului de privatizari, cu mentiunea ca Guvernul grec a tinut sa precizeze ca vanzarile de active se vor face numai in interes national.
- liberalizarea pietei muncii,
- intarirea autoritatii de colectare a taxelor,
- combaterea evaziunii fscale si a fraudei asupra banilor publici.
Pentru prelungirea asistentei financiare cu 4 luni este nevoie de acordul Troicii finantatorilor si de ratificarea scirsorii in parlamentele nationale ale statelor zonei euro unde legislatie impune acest lucru.
Referitor la Romania, purtatorul de cuvant politic al PPE considera ca tara nu era oricum expusa unui risc major de contagiune in zona, cu atat mai mult cu cat nu se afla in zona euro, insa Romania are si avantajul aderarii la Pactul fiscal european. Aceasta presupune ca tara sa respecte, incepand de la 1 ianuarie 2015, tinta de deficit structural de 1% din PIB (plus 0,25 puncte procentuale). "Vestea buna pentru Romania este ca noi am facut toti pasii pe calea integrarii economice, la care nu eram obligati, dar care se dovedesc utili acum", a comentat Muresan.