Ce a mai spus marti oficialil BNR:
- Ponderea capitalului in totalul surselor de finantare este scazuta:8%.
- Capitalul are o pondere foarte scazuta pentru ca si costul atragerii lui este foarte mare. Actionarii suporta in principal riscurile, si apoi mai sunt si ceilalti furnizori de finantare care le suporta. Capitalul nu poate sustine creditarea, Cel fiind mult mai scump decat randamentul obtinut in urma creditarii.
- Au speculat bancile impotriva debitorilor? Daca o banca are o pozitie valutara lunga sau scurta semnificatica, penalizarea este si ea semnificativa.O banca care ar avea o pozitie valutara lunga, care ar credita masiv in chf, ar avea o cerinta de capital atat de mare incat nu ar fi rentabil economic sa sustina pozitia respectiva.
- As dori sa atrag atentia asupra structurii activului sectorului bancar. Din 2008 si pana in prezent s-a consemnat o contractie a sectorului real si o crestere semnificativa a ponderii creantelor asupra sectorului de stat si ma refer in particular la titluride stat, cu efecte benefice asupra lichiditatii dar si cu efecte severe care se vor manifesta asupra capacitatii de a genera profit operational si de a face fata unor socuri. Prezenta titlurilor de stat nu poate substitui creditarea sectorului real.
- Din 2008 si pana acum, gradul de intermediere in PIB a scazut de la 40,7% la 33,3%. Concomitent, ponderea in bilant a creditelor acordate a scazut de la 58.4% la 52.3%. Ce inseamna asta? Ponderea cheltuielilor de functionare a unei banci, care nu depinde de volumul creitelor- salarii, chirii etc- poate fi redusa substantial acordand credite, crescand bilantul. Efectul de levier este de 7.3% cu mult peste limita care va fi reglementata la nivel european, de 3%. Concret, o banca isi poate permite sa dubleze activul si sa contribuie la diminuarea marjei, contribuind la reducerea costurilor creditarii si implicit la avantajarea debitorilor.
- In 2014, bancile au consemnat cea mai mare pierdere. Nu pentru ca am fi trecut printr-o noua recesiune ci pentru ca bancile au re-evaluat garantiile. Gradul de acoperire cu provizioane era de 70%. Asta desi au scos inafara bilantului creditele neperformante, au continuat sa provizioneze creditele ramase in bilant considerate neperformante.
- Creditele in chf nu pot conduce la manifestari de risc sistemic. Au o pondere redusa in PIB, au o pondere redusa in totalul creditarii. Dar eventuale masuri prin aplicarea unui curs istoric sau determinat arbitrar poate genera risc sistemic pe canalul hazardului moral sau prin alte canale.
- Principalele surse de venit din creditare sunt din dobanzi si comisioane. Cea mai importanta sursa sunt dobanzile, comisioanele reprezentand o treime din total venituri din dobanzi. Rata medie a dobanzii in chf a avut tendinta de a scadea. Comisioanele nu pot fi estimate direct, ca si dobanzile, dar am presupus ca bancile incaseaza din comisioane 25% din venituri- este o ipoteza conservatoare, probabil valoarea incasata este mai mica.Haideti sa ne utam la cheltuieli: in primul rand, cea mai importanta cheltuiala e cea cu ajustarile pentru depreciere, ca urmare a fenomenului de neplata.
- In cazul creditelor in chf se manifesta doua tipuri de soc. Spre deosebire de un credit acordat in euro, debitorul in chf a trebuit sa suporte atat socul deprecierii leului fata de euro cat si socul suplimentar al deprecierii euro in raport cu francul. Un al doilea element este legat de costurile fixe ale bancilor. La nivelul sistemului bancar acestea sunt foarte mari. Bancile au tendinta sa compenseze creditarea prin aplicarea unor marje substantiale care sa le acopere costurile fixe. O a treia sursa este costul mediu de finantare, foarte greu de estimat in chf.
- Rezultatul este urmatorul: pe o perioada de 5 ani, bancile ar fi inregistrat o pierdere anuala de 3,9% din totalul soldului la valoare neta in chf. In 3 sau 4 ani o banca care ar avea activul denominat integral in chf, ar intra in insolventa. Foarte clar: bancile nu au consemnat profit din creditele in chf.
N.red. E drept ca au existat banci care au acordat credite in pierdere pentru a obtine cota de piata. Una dintre ele este si Volksbank, preluata recent de Banca Transilvania. Banca tintea a treia pozitie in sistemul bancar printr-o politica agresiva de creditare, fara sa se uite atent la costuri. Printre clientii sai s-a aflaut la un moment dat si Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care s-a imprumutat in 2006 circa 700.000 lei de la Volksbank, pe 10 ani, imprumut restuit in avas. Dar nicio banca serioasa nu scoate in mod constient pe piata un produs financiar care sa ii aduca pierdere. Campionul creditelor in franci este Bancpost, unde Presedintele Consiliului de Administratie era Mihai Bogza, fost viceguvernator al BNR, urmat de Volksbank si de Piraeus Bank
Apropo in Croatia Guvernul a aprobat ca bancile sa suporte toate costurile privind conversia in moneda lor, iar in Polonia, incepand din martie creditele vor fi convertite in zloti, iar pierderile vor fi impartite.
Din fericire acolo BNR-ul lor se gandesc si la clienti, al nostru doar la banci.
As dori sa ma intaLnesc cu tine incompetentule si sa te vad fata in fata cu privire la lipsa de profit a BANCILOR - numai suntem asa d eprosti ca acum 7-8 ani, atunci ne-ati prostit in cardasie cu bancile.
De ce ascundeti clientilor cate credite au finantare reala pe aceasta moneda .........., aici ma refer la achizitia CHF-ului prin licitatie din lei, depozite constituite tot din lei sau credite acordate ca urmare a ratelor cumulate de la clienti... Cand au simtit bancile ca e o sursa de camatarie au acordat si mai multe credite ...
O sa depunem dosarul la DNA pentru ca altfel nu se mai poate, ne ascundeti adevarul si insistati sistematic cu declaratii impotriva clientilor CHF, precum si atatarea clientilor cu credite in alta valuta.
1) au marit cum a vrut comisionele si dobanzile
2) clientii suporta tot riscul valutar
Acum BNR-ul, culmea ipocriziei vine si ne spune ca bancile sunt pe pierdere din cauza creditelor in CHF.
Ce trebuie sa inteleaga BNR-ul, care dupa spusele lui isarescu (i intentionat) se ocupa cu stabilitatea sistemului bancar, este ca daca intarzie luarea unor masuri increderea in sistemul bancar va scadea considerabil si in consecinta nu va mai avea cui sa vanda credite.
Toti cei care au acum probleme cu bancile, precum si familiile/prietenii care le cunosc problemele si nesimtirea bancilor, vor evita sa mai aiba de-a face cu bancile.
Bancile vor pierde imagine/incredere si in final vor pierde mai multi bani decat daca ar incerca sa gaseasca o solutie amiabila la aceasta problema.
Paritatea EUR/CHF la acordarea creditului era de aproximativ 1.6. Prin urmare pentru 1EUR s-au primit 1.6CHF.
Ipotetic, pentru o rata a dobanzii de 5% pe CHF, la mentinerea paritatii initiale, rezulta o rata a dobanzii pentru creditele in EUR de 8%.
De aici, cred ca dpdv al costului prin rata dobanzii, valoarea de rambursare a fost aproximativ egala.
In schimb, comparativ cu EUR, dinamica deprecierii leului fata de CHF a fost mai accelerata.
Prin urmare, afirmatia ca cei cu credite in euro au platiti de 3 ori mai putin decat cei cu credite in chf este indoilenica.
Esti exact genul care marsea pe propaganda BNR/Banci. Ce se urmareste este dezbinarea oamenilor (sa se certe intre ei cei cu credite in diferite monede) pentru ca Bancile sa-si vada in continuare de treaba(furat).
As fi curios sa-mi raspunzi la o intrebare:
Crezi ca e normal ca intr-un contract (orice fel de contract) toate drepturile sa fie intr-o parte si toate obligatiile in cealalta?
Te rog sa citesti mai cu atentie contractul tau de credit.
As fi curios ce ai spune daca EUR va ajunge 7RON si banca ti-ar creste dobanda cu vreo 2%(pentru ca e dreptul ei si tu nu poti dacat sa te supui)?
Treziti-va pana nu e prea tarziu.
Daca am inteles bine 50.000 de credite CHF sunt de nevoi personale ......... veniti cu variante ca sunt. Au fost achitate mai bine de jumatate din finantarile pe aceasta moneda nu tineti mortis sa scoateti profit ca nu o sa reusiti, incercati sa limitati cat mai mult pierderile.... atat fata de clienti cat si pentru voi.
Toti vom avea de suferit daca tineti mortis de acest curs, ce analisti aveti ca de astia de la BNR ne-am lamurit cu totii.
mai crede cineva ca bnr-ul nu e avocatul bancilor???
RUSINE bnr!
dar nu trebuie sa uitam ca, in 5 ani de zile am platit numai dobanzi, care insumate acopera 75/85% din credit, nu mai spunem ca toate creditele sunt garantate, asigurate....
se raporteaza cu surle si trambite pierderi' dar in. 5 ani de zile cat au castigat?
sa vad un functionar bancar sanctionat pt. afacerile proaste pe care le-au incheiat si pt. care au luat bonusurile imense...... si daca sau recuperat din afacerile proaste incheiate
e usor de folosit banii altuia, daca iese bine, daca nu asta e ' plateste cel mic si constincios......
toate se pun in carca celor mici....... e minunat !!!
ce incredere sa mai ai in functionarii bancilor ??????
Nu le este rusine sa minta in halul asta.
Daca nu sunt rentabile de ce mai sunt hotii astia pe piata noastra?!?!?
Sa va fie rusine ipocritilor. Furati miliarde si va acoperiti cu cifre masluite.
Ipocritule, stim toti ca in Romania toate multinationalele isi exporta profiturile.
Daca sunt neprofitabile si au atatea pierderi de ce mai stau aici?!