De la 1 martie, ​OMFP nr. 170/2015 privind contabilitatea in partida simpla devine legea de referinta pentru persoanele fizice care au venituri din activitati independente, profesii libere, agricultura sau chirii

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 26 februarie 2015, 7:37 Economie | Finanţe & Bănci


Contabilitate
Foto: sxc.hu
Incepand cu 01 martie 2015, OMFP nr. 170/2015 este actul normativ ce reglementeaza modul de tinere a contabilitatii in partida simpla. Astfel, vor conduce contabilitatea in partida simpla dupa noile reguli, persoanele fizice ce realizeaza venituri supuse impozitarii in sistem real, din activitati independente; cedarea folosintei bunurilor, cand este cazul sacei care realizeaza venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. Ca element de noutate, aceste persoane pot conduce contabilitate in partida dubla, prin optiunea acestora, daca nu exista vreun act normativ care sa interzica aceasta posibilitate sau care sa impuna conducerea contabilitatii in partida simpla. 

Ce mai transmite documentul aparut in Monitorul Oficial:

 • Cand este permisa optiunea, iar persoana fizica este interesata de conducerea contabilitatii in partida dubla, aceasta poate conduce contabilitatea in acest mod de la inceputul exercitiului financiar ulterior celui in care s-a decis schimbarea conducerii contabilitatii.
 • Persoanele infiintate dupa intrarea in vigoare a prezentului act normativ, pot opta inca de la infiintare la conducerea contabilitatii in partida dubla sau in partida simpla.
 • Daca se opteaza pentru contabilitate in partida dubla, aceasta se va conduce aplicand reglementarile valabile operatorilor economici, pana la nivel de balanta inclusiv si fara a se intocmi situatii financiare anuale.
 • Trecerea de la contabilitatea in partida simpla la contabilitatea in partida dubla, se realizeaza avand ca document justificativ un inventar din care sa rezulte activele si datoriile persoanei fizice, iar deschiderea initiala a conturilor se va face prin utilizarea contului 455 "Sume datorate actionarilor/asociatilor".
 • Pentru persoanele ce conduc contabilitatea in partida simpla, avand in vedere specificul activitatii, legiuitorul stabileste ca fiind obligatorii urmatoarele registre: Registrul Jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) si Registrul Inventar )cod 14-1-2/b)
 • In Registrul Jurnal de incasari si plati se inregistreaza cronologic toate incasarile atat cu numerar cat si prin banca, precum si platile si sumele se totalizeaza lunar.
 • Registrul Inventar se completeaza cu elementele de natura activelor si datoriilor inventariate. Amintim faptul ca si persoanele ce desfasoara activitati independente, profesii libere etc, au obligatia efectuarii inventarierii patrimoniului, cel putin o data pe an.
 • De la caz la caz, legiuitorul a prevazut un numar redus de documente, ce justifica situatiile contabile ale persoanei fizice, dintre care amintim: Fisa mijlocului fix pentru evidenta activelor; Factura, avand functia stabilita de Codul fiscal;Aviz de insotire a marfii; Lista de inventariere; Chitanta;  Dispozitie de plata/incasare; Statul de salarii.
 • Termenele de pastrare a documentelor sunt: a) 10 ani pentru Registrul Jurnal de incasari si plati si Registrul Inventar; b) 50 ani pentru statele de salarii; c) 5 ani pentru documentele justificative primare; d) documentele ce atesta provenienta unor bunuri cu o durata de folosinta mai mare de 5 ani se pastreaza pe toata durata de utilizare a bunurilor.
 • Arhivarea documentelor se face cu respectarea urmatoarelor reguli:
- documentele se grupeaza in dosare care se numeroteaza;
- gruparea documentelor in dosare se face cronologic si sistematic, in cadrul fiecarui an la care se refera acestea;
- dosarele continand documente financiare se pastreaza in spatii amenajate care sa impiedice degradarea sau distrugerea.

 • Arhivarea electronica este permisa in conditiile OMFP nr. 3512/2008 privind documentele financiar contabile.
 •  Se pot utiliza si alte documente prevazute in actele normative ce reglementeaza activitatile specifice fiecarei persoane ( cum ar fi cele de jocuri de noroc, exploatarea masei lemnoase, agricultura).

Alte aspecte relevante:

- cele doua registre amintite, Registrul Jurnal de incasari si plati  si Registrul Inventar nu mai trebuie vizate de catre ANAF. Registrele contabile deja parafate se utilizeaza in continuare.
- elementele patrimoniale respecta principiul costului de achizitie sau de productie, cand se efectueaza inregistrarea in contabilitate;
- operatiunile efectuate in valuta se convertesc in lei, la cursul de schimb comunicat de BNR din ultima zi bancara anterioara efectuarii operatiei;
- daca se utilizeaza casa de marcat fiscala, documentul ce atesta incasarile este raportul fiscal de inchidere zilnica;
- inscrierea datelor in contabilitate se face fie manual, fie se pot utiliza sistemele informatice de prelucrare a datelor;
- elementele patrimoniale sunt bunuri si drepturi care contribuie la desfasurarea activitatii. Acestea cuprind imobilizari corporale (mijloace fixe), stocuri si imobilizari necorporale, respectiv programe informatice, brevete, licente, marci comerciale, dreptui si active similare.
- persoanele care conduc contabilitate in partida simpla nu intocmesc situatii financiare anuale. Material rezlizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

127256 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  NU MAI COMPLICATI LUCRURILE (Joi, 26 februarie 2015, 9:14)

  Cm.Dragan [anonim]

  Asa zisa "Contabilitate in partida simpla"cel putin dupa cum este reglementata prin acest Ordin,este mai complicata decat contabilitatea in partida dubla.De fapt aia nici nu este contabilitate ci un fel de EVIDENTA PRIMARA ,asa cum era inaintea matricei "dubla proportione"a lui Luca Paciolo. In plus ea nu este suficient de relevanta pentru fiscalitate si nu este deloc utila intreprinzatorului care trebuie sa-si ia informatiile si sa-si conduca afacerile dupa corelatiile date de conturi. Oameni buni pricepeti odata ca va complicati si va sfatiesc sa respectati Legea lui Dragan : "Nu mai complicati lucrurile simple!" Cm.
  • +4 (6 voturi)    
   Si amenzile ? (Joi, 26 februarie 2015, 10:17)

   Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui Cm.Dragan

   Pe ce sa-ti dea atunci ANAF amenda ? Pe ceva simplu nu poate. Ca nu stie.
 • +5 (7 voturi)    
  "Cadou" (Joi, 26 februarie 2015, 9:18)

  Sergiu [anonim]

  Un cadou nepretuit pentru pensionarii care au cate un apartament dat in chirie...Amenzile vor curge garla...Vivat Ponta! Vivat Darius Sandru!
 • +3 (3 voturi)    
  Cadoul lui Ponta (Joi, 26 februarie 2015, 13:35)

  Nelu [anonim]

  Acest nemernic de Ponta pe langa faptul ca este prost mai este si fudul. Inchiriez si eu o garsoniera cu 400 lei si ma pune sa fac contabilitate pentru un rahat. In schimb, familia lui si prietenul Ghita au furat si fura sute de milioane de euro dar pentru ei nu exista lege. Trebuia sa ne bage pe noi in contabilitate pentru doi lei de parca nu plateam si asa destul dupa ce tot acest nemernic a introdus si CASS la impozite pe langa 16%. Sunt ostracizat de atata prostie si nesimtire, atata lipsa de respect si bun simt. Putea sa faca ceva de genul acesta de la un plafon de castiguri nu pentru 2 lei. Sa-l ia dracu de tot!
  • 0 (0 voturi)    
   'Geaba chichirez galceava (Sâmbătă, 28 februarie 2015, 2:35)

   io-nelu [anonim] i-a raspuns lui Nelu

   Nelule, Codul Fiscal (art.61) spune niste treburi... citeste-l 'nainte, lasa parelnicismu', ca dauneaza...
   Partida simpla e de la 5 contracte in sus, nu e pentru tine, c-o garsoniera inchiriata...
   (deci, daca esti ostracizat, incearca mai intai sa fii documentat ! e drept, in OMFP-u' asta e neclar, da' d-aia exista Cod Fiscal, sa ai material de... lectura)
 • +1 (1 vot)    
  r (Joi, 26 februarie 2015, 19:22)

  ast marcelino [anonim]

  ponta este cancerul societatii romanesti,in afara de taxe de tot felul acest nemernic cu gasca lui de hoti fura de rup tara,ne-au adus in sapa de lemn,ec.e la pamant,romani nu mai pot sa-si permita nimic ,traiesc din imprumuturi de pe o zi pe alta,cum e posibil ca la un salariu de 1000 lei sa platesti taxe de 700 lei,nu mai vorbesc de celelalte taxe ,astia ce viseaza noaptea pun in aplicare ziua pt.ca nu le mai ajunge cu furatu.Normal este bsa platesti pt.toate veniturile cumulate acea trambitata de 16%.
  • 0 (0 voturi)    
   legi (Joi, 26 februarie 2015, 21:32)

   Ion [anonim] i-a raspuns lui ast marcelino

   Sintem un popor de prosti.A dovedit-o istoria.Am lins bocancii conducatorilor pentru 2 lei.Ne meritam soarta.
 • 0 (0 voturi)    
  daca va placut (Vineri, 27 februarie 2015, 9:50)

  pb80tm [anonim]

  ba dacaa va placut usl si ponta. degeaba sariti acum. in 2012 trebuia sa sariti cand a fost executat statul de drept din romania. acum suntem intr-o feuda psd-pnl-pdl-udmrista. unirea, romania moderna si marile realizari ale lu ceasca nu mai sunt. avem un parlament de corupti, un guvern de hoti si o tara de votanti idioti care traiesc pe spatele celor ce muncesc mult si castiga putin. ar trebuii pus mana pe furci si coase. asta e solutia.
 • 0 (0 voturi)    
  cifra de afaceri (Vineri, 27 februarie 2015, 11:06)

  mike [anonim]

  Era greu sa impuna 1 sau 2% din cifra de afaceri si obligativitatea unui cont bancar pe PFA ?
 • 0 (0 voturi)    
  Ordin 170 2015 (Sâmbătă, 14 martie 2015, 16:05)

  Constantin [anonim]

  Ordinul aduce putina simplificare, in sensul eliminarii fiselor de operatii diverse, care dublau RJIP-ul.
  In schimb nu s-a lamurit treaba cu obligativitatea Bonului de consum pentru zona non-productie (cabinete medicale, stomatologice, experti, avocati). In continuare organele de control pot solicita acest Bon de consum, care atrage si necesitatea intocmirii Notei de receptie si constatare de diferente (pentru stabilirea pretului unitar, cam toate profesiile libere sunt fara TVA) si a fiselor de magazie, toate reglementate de Ordinul 3512/2008. Trebuia doar o scurta precizare, ca nu sunt obligatorii Bonurile de consum, NRCD si fise de magazie pentru materialele necesare desfasurarii acitvitatii in cazul profesiilor libere si altor domenii non-productie , non-comert.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by