Radu Craciun, BCR: Pentru mine, in acest moment, proiectul zonei euro este un proiect cu semne de intrebare
Reamintim ca Romania si-a propus ca tinta pentru trecerea la euro anul 2020, desi exista incertitudini cu privire la viitoarea configuratie a Eurolandului. Desi teopretic, toti membrii Uniunii Europene vor trebui la un moment dat sa treaca la moneda unica, atat Marea Britanie cat si Norvegia si-au negociat clauze care pot sa amane la infinit adoptarea euro. Proiectul aderarii la moneda unica a Romaniei e vazut de unii economisti ca viitoarea "ancora" care sa mobilizeze romanii, similara cu cea care a fost reprezentata de aderarea la UE.
Radu Craciun pune insa sub semnul intrebarii "avantajele" de a fi membri ai Eurolandului, iar realitatea ultimelor luni pare sa-i confirme temerile.
"Deocamdata constatam o eterogenitate in zona euro si chiar o divergenta. Si cred ca acest lucru se intampla este pentru ca s-a subestimat impactul diferentelor culturale din zona euro asupra competitivitatii. Mai mult, s-a subestimat problema lingvistica din interiorul zonei euro. Am sa va dau si un exemplu: in Germania in momentul de fata somajul este practic zerio, in vreme ce in Grecia jumatate din populatia care ar putea sa munceasca este somera. Daca piata muncii ar fi functionat asa cum ar fi trebuit sa functioneze foarte multi greci s-ar fi dus sa lucreze in Germania.Dar aceasta piata nu functioneaza si un motiv foarte important este imposibilitatea de a comunica. UE nu va fi niciodata SUA pentru ca nu ai o limba comuna si nu ai acea mobilitate a fortei de munca pe care o vedem in SUA. Pentru mine, proiectul euro este un proiect cu semn de intrebare. Sigur, s-au facut realizarei, dar acestea sunt succese pe termen scurt. Intrebarea este daca proiectul euro este valid pe termen lung. Pentru ca pana acum, criza a exacerbat slabiciunile UE si ale zonei euro", a spus joi Radu Cracioun, la un seminar de specialitate, moderat de economistul sef al BNR, Valentin Lazea.
"Un alt dezavantaj, a continuat Craciun, este plata oalelor sparte de altii. Tarile din zona euro in acest moment platesc oalele sparte de greci. Trebuie sa spunem ca in momentul in care aderi la zona euro va exista si acest cost", a mai explicat economistul sef al BCR.
In opinia lui, UE arata in momentul de fata foarte multe fisuri, unele dintre ele pe punctul de a se largi. "Cred ca trebuie sa privim cu realism aceasta comunitate in care ne propunem sa intram si sa intelegem foarte bine ce consecinte ar putea avea pentru noi o astfel de prezenta. Grecia nu a facut acum altceva decat sa cumpere timp. Si mai cred ca grecii nu vor putea ramane in zona euro fara stergerea unei parti din datoria externa. Oricat de multe am citi in presa, nu cred ca Eurolandul e un drum cu un singur sens. Ne putem imagina situatii in care unele tari sa clacheze. Pe termen lung se va pune foarte serios problema unei zone euro cu doua viteze, inclusiv folosind criterii culturale", a conchis Craciun.
Citeste si : Uniuni, reuniuni si nunti monetare

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Danemarca este tara la care faceti referite.
Citeam cu ceva timp in urma prin presa franceza cateva articole legate de instalarea Google in Romania, fapt care era judecat de o maniera absolut uluitoate: tara low-cost, dumping social si fiscal( datorita legii care favorizeaza activitatile IT), mana de lucru ieftina, delocalizare... Iata unele din calificativele pe care le-am regasit, fara absolut nici o exagerare, in toate articolele pe care le-am gasit facand o cautare simpla pe numele firmei respective. Deceptie totala! Suntem departe de spiritul european....
Asta cel putin are un interes, probabil ... Mai castiga din specula.
Dupa aia au inceput marele proiect, bine ca n-a trecut la referendum, cu marea constitutie...Ar fi fost un fiasco catastrofal...
RO nu are ce sa caute in aceasta zona, sa suporte oalele sparte de altii (in cazul Greciei - farfuriile), mai ales cand are atat de multa populatie rurala saraca. Poate crapa sistemul intre timp - sansa noastra.
...crezi ca e totusi posibil ca multi dintre greci sa prefere somajul platit de fapt din banii contribuabilului german decat sa se apuce sa munceasca?
...nu crezi cumva ca acelasi spirit il gasim si in Romania cand birturile sunt pline in timp ce jandarmii sunt chemati sa intervina in caz de inundatii?
Dar astea sunt probabil diferente culturale.