Leul a scazut in raport cu euro, referinta calculata de BNR urcand la 4,4424 lei/euro, cu 1,29 bani peste nivelul de vineri. Monedele Europei emergente au pierdut si ele teren fata de euro, luni dimineata. Leul a deschis constant la 4.4390/EUR si a atins nivelul de 4.4440/EUR. Indicele care urmareste evolutia dolarului fata de un cos de sase valute majore a atins luni un maxim al ultimilor 11 ani la 95.505 puncte dupa anuntul Chinei ca reduce ratele de dobanda. Euro s-a tranzactionat in cursul diminetii intr-un interval ingust fata de dolar in jurul a USD 1.1200/EUR.

Pretul aurului a crescut luni dimineata dupa reducerea ratelor de dobanda din China care au sustinut cumpararile de metal fizic. Aurul se tranzactioneaza in jurul a 1,215.00 dolari pe uncie, argintul este cotat in jurul nivelului de 16.60 dolari pe uncie, pretul platinei a urcat peste 1,180.00 dolari pe uncie iar cel al paladiului este cu putin sub 815.00 dolari pe uncie.

Banca Centrala a Chinei a redus in week-end rata dobanzii pentru a ajuta o economie care se confrunta cu costuri mari ale imprumuturilor si cu o cerere slaba. Atat indicele care urmareste activitatea manufacturiera calculat de oficiali (folosind preponderent date de la companii mari de stat) cat si cel calculat de HSBC (pe baza datelor de la companii private) au fost anuntati in jur de 50.0 puncte, nivelul care desparte zona de crestere de cea de reducere a activitatii. In zona euro indicele activitatii manufacturiere a ramas in februarie la nivelul de 51.0 puncte anuntat in ianuarie desi piata astepta o crestere la 51.1.

Investitorii asteapta ca Departamentul de Comert al SUA sa anunte azi datele privind consumul in ianuarie dupa ce in decembrie a fost anuntata cea mai mare scadere a ultimilor sase ani iar ISM sa dea publicitatii nivelul activitatii manufacturiere din februarie.

Paritatea pentru dolarul american a crescut cu 0,84 bani, la 3,9599/dolar, un nou maxim al ultimei luni. Dolarul a atins un nivel maxim record fata de leu pe 23 ianuarie, data la care moneda americana a fost cotata la 3,9980 lei.

Leul s-a intarit insa in raport cu francul elvetian, iar cursul a coborat cu 2,51 bani, de la 4,1664 lei/franc vineri la 4,1413 lei/franc.

Cotatiile leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.