Salariul mediu net din ianuarie: 1740 de lei, mai mic cu 126 de lei fata de cel luat in decembrie

de DP     HotNews.ro
Marţi, 10 martie 2015, 10:00 Economie | Finanţe & Bănci

In luna ianuarie 2015, salariul mediu brut a fost de 2408 lei, cu 6,7% mai mic decat in luna decembrie 2014, au transmis marti statisticienii romani. Salariul net a fost de 1740 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 126 lei (6,8%). Cele mai mari salarii au fost cele din extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4594 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1005 lei), se mai arata in comunicatul INS.  Scaderile se datoreaza foarte probabil primelor acordate cu ocazia sarbatorilor de Craciun, care au "ingrosat" salariile din decembrie.

In luna ianuarie 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in luna decembrie 2014 a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sarbatori), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte) sau a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
 • intre 20,0% si 23,5% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea altor mijloace de transport;
 • intre 15,0% si 19,0% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de servicii anexe extractiei, cercetare-dezvoltare, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice;
 •  intre 12,0% si 15,0% in repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea produselor textile, industria metalurgica, extractia carbunelui superior si inferior, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, alte activitati extractive, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii).
Cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in activitati de editare (8,4%), activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe) (3,0%), activitati de posta si de curier (1,9%), tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor) (1,5%) si au fost cauzate in principal de acordarea de prime ocazionale, realizarea de productii ori incasari mai mari (functie de contracte) si de aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata .
In sectorul bugetar  s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, astfel: administratia publica (2,1%), sanatate si asistenta sociala (1,8%), invatamant (0,7%).


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

2303 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Salariul mediu net (Marţi, 10 martie 2015, 10:38)

  DrPepper [utilizator]

  Sincer nu stiu cati au salar net de 1740 lei. Ar trebui specificat ca acest "mediu" vine si de la salariile CEO de la multinationale care sunt de mii de EUR/luna aceasta suma este umflata de diferenta foarte mare intre salariile majoritatii angajatilor si cele cateva mii de salarii de CEO.
  Cred ca salariul mediu net este undeva la 1000 lei..
  • +2 (2 voturi)    
   Adevarata medie (Marţi, 10 martie 2015, 10:54)

   Eco [anonim] i-a raspuns lui DrPepper

   Intr-adevar, daca in statistice se face o medie aritmetica atunci salariile de varf (care sunt de cateva zeci de ori chiar mai mari decat majoritatea) influenteaza semnificativ media. Cel mai corect mi s-ar parea folosirea unei medii ponderate. Astfel se va vedea adevaratul salariu mediu din Romania care va tinde mai mult spre cel minim.

   O a doua greseala din articol: mi se pare aberant sa compari media din Decembrie (unde se mai dau tot felul de bonusuri care ridica media) cu cea din Ianuarie. Fie compari Noiembrie cu Ianuarie sau elimini bonusurile din Decembrie daca vrei sa vezi adevarata evolutie a veniturilor regulate (nu bonusurile care se dau ocazional).
 • 0 (0 voturi)    
  salariu (Marţi, 10 martie 2015, 18:06)

  BARON2000 [anonim]

  In titlu precizeaza ca este vorba de salariu net, iar comparatia se face intre venituri nete,care sunt total diferite.Ziaristi..........


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri