Dolarul a atins marti 4,12 lei la cursul afisat de Banca Nationala, iar francul elvetian a fost cotat la 4,16 lei. Asa cum scriam luni, citand un raport intern al unei banci, potentialul de apreciere al dolarului merge pana in jurul pragului de 4,13.lei. Doar moneda unica pare sa stagneze in fata celei nationale. Actiunea conjugata a asteptarilor ca sistemul bancilor centrale americane va creste ratele de dobanda relativ curand - posibil de la mijlocul acestui an- si a derularii de catre BCE a programului de achizitie a activelor financiare a impins EUR/USD in apropierea unui minim al ultimilor disprezece ani. Perechea se tranzactioneaza in jurul nivelului de 1.0750 si ramane vulnerabila.

HotNews.roFoto: Hotnews

E drept, problemele slabirii monedei europene in fata celei americane nu tin doar de zvonurile privind o iminenta crestere a dobanzilor de catre FED, ci vin si din interior, mai exact din ceea ce numim "criza elena". In bancile grecesti exista o volatilitate ridicata a depozitelor- intra bani multi, dar si ies multi, ceea ce a atras un proces de monitorizare atenta din partea Bancii Centrale Europene.

BCE continua sa sprijine nivelul lichiditatilor bancilor elene, in prezent finantarea se ridica la peste 100 miliarde de euro, fata de 45 miliarde de euro in noiembrie. Mario Draghi, seful BCE a anuntat ca reglementarile nu permit BCE sa achizitioneze bonduri elene, in cadrul noului sau program de relaxare cantitativa (QE), in valoare de 1.100 miliarde de euro, menit sa redreseze economia zonei euro si sa evite riscul unei spirale deflationiste.

Din cauza declinului veniturilor, Atena are probleme cu lichiditatile si una dintre optiuni ar fi majorarea plafonului de 15 miliarde de euro pentru obligatiunile pe termen scurt. Deja Atena a ajuns la acest plafon, iar BCE are drept de veto in privinta majorarii lui.

.

Cat priveste perspectiva ca FED sa creasca dobanzile si sa majora astfel randamentele obligatiunilor proprii, aceasta a facut ca numeroase fonduri de pe pietele emergente sa isi mute atentia catre America. In tot acest joc- in care trebuie inclus ca actor si pretul etrolului- leul romanesc devine si el mai volatil. N-ar fi exclus ca BNR sa taie din dobanda-cheie inca 25 de puncte de baza in sedinta CA al BNR de la sfarsitul acestei luni, data fiind si evolutia inflatiei, publicata marti de Statistica.

"Leul s-ar putea tranzactiona astazi sub o usoara presiune de depreciere, avand in vedere ca a ramas aproape nemiscata in conditiile in care pe burse s-au vazut scaderi, iar datele bune din SUA au sugerat ca o majorare a dobanzii cheie a Fed ar veni mai degraba mai curand.", scriu economistii ING intr-un raport de marti, destinat investitorilor.