Leul s-a depreciat marti in fata principaleleor valute. Dolarul atinge pragul psihologic de 4,2 lei, iar francul elvetian, 4,17 lei, potrivit cursului mediu calculat la pranz de Banca Nationala. Economistii se asteapta ca in perioada urmatoare leul sa se indrepte spre pragul de 4,46 in fata euro, dupa ce marti dupa amiaza se miscase in jurul pragului de 4,45/eur.

"Leul a fost foarte linistit in ultima perioada si este mai slab cu doar 0,1% raportat la momentul dinaintea publicarii vinerea trecuta a datelor foarte bune pentru piata muncii din SUA, care au sugerat ca o majorare a dobanzii Fed ar putea veni mai devreme. In aceeasi perioada, zlotul si forintul s-au depreciat cu 1,1%, respectiv 1,4% raportat la euro. Ne asteptam, astfel, ca moneda romaneasca sa le urmeze pe cele regionale intr-o miscare de depreciere in perioada urmatoare si sa se indrepte spre 4,46/EUR", scriu economistii ING intr-un raport publicat miercuri.

Randamentul pe termen foarte scurt a ramas neschimbat la 0,45%,in timp ce segmentul 1M-3M a crescut cu 5 puncte de baza, respectiv 20 de puncte de baza, la 0,75-1,11%. Randamentul implicit al swap-urilor valutare cu scadenta 3M a atins cel mai ridicat nivel de la inceputul lunii ianuarie, intr-o miscare ascendenta de-a lungul curbei swap-urilor pana la maturitatea 1Y. Credem ca miscarea a fost cauzata de tensiuni din pietele financiare si ar putea sugera o acumulare a unor presiuni de depreciere pentru leu in contextul unei lichiditati abundente.

Randamentele pe piata de obligatiuni au continuat sa creasca la scadentele lungi si au urcat cu 6-7 puncte de baza pe segmentul 7-10Y. In acelasi timp, lichiditatea buna a dus la o cerere ridicata pentru scadentele scurte, iar obligatiunile 2Y au inchis aproape fara variatie, rezultand intr-o crestere a pantei curbei randamentelor. Presiunile de vanzare la scadentele lungi ar putea fi legate de intarirea dolarului care afecteaza atractivitatea obligatiunilor suverane emise in lei pentru investitorii americani, se mai arata in raportul citat