"De asemenea, Autoritatea Bancara Europeana a avertizat consumatorii cu privire la riscurile asociate cumpararii, detinerii si tranzactionarii monedelor virtuale si, ulterior, a emis o opinie referitoare la schemele de moneda virtuala", se arata in comunicatul BNR.
In lume exista mai multe monede locale, concepute insa dupa principii mai sanatoase decat Bitcoin. "Eusko" moneda basca ce se doreste a fi "complementara" monedei unice europene si care ar putea duce la consolidarea economiei locale a fost lansata inzona basca franceza pe 31 ianuarie, scrie cotidianul belgian 7sur7 . Eusko permite "accelerarea schimburilor comerciale si reorientarea economiei", spun autorii acestui proiect financiar. In lume au existat si continua sa existe diferite variante de "bani locali". In timpul crizei din anii 2000, Argentinienii s-au folosit de "Credito" sau de "Patacon". In Brazilia circula cu succes, "Palmas"-ul. Un oras din Marea Britanie a pus in circulatie in septembrie 2008, Lira Lewes. In Europa circula peste 70 de asemenea monede locale. Ele nu au o sustinere guvernamentala si nu apar in cotatiile oferite de bancile centrale, dar circula pe piata si sunt acceptate la plata de catre comercianti si persoanele fizice. In plus, permit relansarea economiilor blocate.
Eusko, avand o valoare nominala de 1 euro, va putea fi schimbata la circa 40 de case de schimb din Tara Bascilor, existand cupiuri de 1, 2, 5, 10 sau 20 de eurskos.
- Banii "locali" sunt ca un catalizator. Intra in reactie, ajuta economia, dupa care sunt retrasi
Pentru cei care au o problema in a imagina o moneda complementare le sugerez sa se gandeasca de pilda la un cupon de 10 lei oferit de hypermarketuri. Si aceea poate fi considerata o "moneda" de schimb. La finele secolului trecut, mai multe State intrasera in criza de lichiditati au apelat la aceste monede locale care urmau apoi sa fie schimbate pe bani "buni".
- Istoria economiei e plina de asemenea exemple de succes
Imobiliarele, constructiile si serviciile publice erau in coma financiara. Ei bine, din initiativa primarului Michael Unterguggenberger, administratia locala a imprimat 32.000 de "bonuri" cu o paritate mai mica decat a silingului. Cu bonurile respective, oamenii puteau sa isi plateasca taxele locale si alte dari. Ideea e ca circulatia acelor bonuri a fost de 13 ori mai mare decat cea a silingilor. Asta ca sa dau numai un exemplu. Somajul a fost eliminat in mai putin de un an si jumatate fara sa se "miste" inflatia.
Partea proasta cu Bitcoin este ca nimeni nu supravegheaza volumul acestor monede. Orice banca centrala din lume este foarte atenta ca numarul monedeor pe care le tipareste sa nu depaseasca valoarea bunurilor si serviciilor din economie, ca altfel risca sa apara inflatia.
In prezent sunt circa 12,5 milioane de Bitcoini in lume iar in forma actuala, sistemul e conceput pentru 21 de milioane. Ramane de vazut cum se decide valoarea Bitcoin si cine supravegheaza circulatia lor?
Bitcoin-ul e in regula. Poti trimite/primi bani de oriunde fara completezi milioane de formulare, ca toti sa se uite in portofelul tau si sa platesti si o gramada de bani ca si comisioane.
Iar schimbarea lor in euro/dolari e facila si comisionul sa-i bagi in cont e de 2 euro 50 de eurocenti (SEPA).
Si cam asta e singura problema, ca nu poti merge la supermarket sa platesti cu Bitcoin si trebuie sa treci banii tot prin banca.
Altfel, ar muri bancile in chinuri. Oricum, te poti si imprumuta in Bitcoin, de exemplu pe btcjam.
http://www.beepboopbitcoin.com/
Deocamdata inca mai suportam hartiile , pana cand hotomanii cu tiparnitele nu or sa sara calul si o intre full zimbabwe peste economiile noastre .
bitcoin nu e garantat de nimeni cu nimic. e c la schemele piramidale, cat lumea are incredere merge f bine, amintitiva si e FNI sau Caritas, se btealuea sadea banii. L a primul impas cae peste napte. Creatorul e anonim. Sa fim seriosi, cine a creat sistemul are un interes care nu poate fi minor. BNR nu a interzis utilizarea, doar a eplict ca iti asumi riscul
Bitcoin-ul este limitat (nu este FED_ul american) la DOAR 21 de milioane de unitati. Valoarea lor este data de cerere si oferta la fel ca si alt bun.
Adevăratele probleme ale Bitcoin sunt că nu oferă anonimitate, cum credeau unii puși pe afaceri ilegale (a se vedea de ex. procesul lui Ross Ulricht), precum și volatilitatea extremă. În plus, nefiind un domeniu controlat, s-au dat o grămadă de țepe...
Așa lumea se mai trezește și devine mult mai greu de păcălit.
Deci concluzia prostului astuia este ca ACUM NU AVEM INFLATIE!!!
Nu mai bine ati explica voi cum BNR face jocul unui furt regizat la nivel mondial al puterii de cumparare a .ulimii???!!!!
Observ in presa aceeasi strategie folosita ca si in cazul cardurilor. Ne-au spus mai intai cat de periculos e sa folosesti un card, mai ales online si uite cum am ajuns in 2015 sa avem piata online de sute de milioane de euro dar cu plata cash la livrare.
Acelasi lucru se incearca si cu aceste monede virtuale, discreditare inainte sa intelegem ce sunt si cum functioneaza.
Eu cred ca aceste monede virtuale sunt viitorul si e normal ca sistemul bancar "clasic" sa le ignore sau sa le considere "nocive". De ce? pentru ca nu produc comisioane pentru ei?
Numai acest fapt este IMENS.
Faptul că tranzacțiile sunt imediate, că dacă e trecut de ora 13:00 nu trebuie să aștepți să-ți proceseze plata a doua zi și faptul că poți să te împrumuți în Bitcoin LA CE DOBÂNDĂ VREI TU*, sunt alte motive secundare la fel de bune.
* Dacă demonstrezi că ești un om de bună credință. Ceea ce e ușor, m-am împrumutat cu $100 și am obținut un rating de 6 puncte - ceea ce e substanțial.
Ah, și dacă vrei să te împrumuți în Bitcoin nu trebuie să vii cu o tonă de hârtii și să pui 10 oameni gaj.
De ce a crescut atat de mult USD-ul si GBP-ul?
De ce nu ne spune ce se urmareste prin aceste cresteri artificiale?
Jegurilor, cand o sa va opriti?
Da, cei care au făcut rost de Bitcoin când prețul era foarte mic sau când era ușor de „minat” sunt avantajați. Faptul că în 2009/2010 eram complet în necunoștință de cauză nu înseamnă că Bitcoin e un joc piramidal, ci că eu am fost fraier.
Pe de altă parte am alte monede electronice pe care le-am procurat când au apărut și unele din ele au ajuns la valori destul de mari.
Prețul Bitcoin-ului e dat de cerere și ofertă. Dacă multă lume cumpără Bitcoin, din varii motive, de la joacă la trafic de droguri, prețul, în dolari, va fi mai mare.
Dacă vând, prețul va scădea. Așa e și normal. Nu văd nici o problemă în variația cursului și faptul că nimeni nu intervine. Câștigi ceva, pierzi ceva. Dacă ești bine informat, câștigi mai mult. Ca întotdeauna, informația e putere.
Uite ca a facut-o si pe asta.
Piata va decide cum merge mai departe.
Interesant ca ponderea tranzactiilor importante cu banii virtuali nu sunt in Evropa...
camp de dezvoltare pentru banii virtuali la greu - sa vedem ce o safie mai departe.