Problemele Greciei legate de lichiditati sunt 'nesemnificative', a afirmat duminica ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, dand asigurari ca Executivul de la Atena va adopta toate masurile necesare pentru a-si achita datoriile, transmite Reuters, citat de Agerpres. Prezent la o dezbatere organizata de postul german de televiziune ARD, Yanis Varoufakis a declarat: 'Vrem o Europa prospera, o uniune monetara incununata de succes'. Intrebat de problemele legate de achitarea datoriilor, oficialul elen a apreciat ca acestea sunt 'reduse si nesemnificative'.

Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante, la BruxellesFoto: Consiliul European

'Intentia noastra este sa facem tot ce este necesar sa achitam fiecare euro', a sustinut ministrul elen de Finante, desi a sugerat ca o restructurare a datoriei ar fi 'cel mai bun mod de a ajuta Grecia sa faca asta'.

Varoufakis a refuzat sa fie implicat in discutarea cererii de despagubiri de razboi adresata Germaniei de autoritatile elene pentru fapte datand din Al Doilea Razboi Mondial. 'Nu este vorba de bani. Este o problema morala. As fi incantat daca nu se va discuta aceasta problema', a declarat oficialul elen.

Vineri, Atena a rambursat catre FMI o noua transa de imprumut, in valoare de 336 de milioane de euro, insa trebuie sa achite pana la sfarsitul lunii inca 896 de milioane de euro acestei institutii financiare.

Capacitatea de finantare a Greciei este limitata, pentru ca nu poate imprumuta de pe pietele de termen lung si mediu, iar achitarea unei transe de imprumut in valoare de peste sapte miliarde de euro din partea creditorilor sai depinde de punerea in aplicare de reforme de catre guvernul stangii radicale.

In prezent, datoria Greciei se situeaza la 315 miliarde de euro sau 176% din PIB, un nivel considerat nesustenabil de multi analisti si care nu poate fi rambursat in totalitate.

Noul Guvern de stanga de la Atena a promis anularea masurilor de austeritate ce au fost impuse Greciei in acordurile convenite cu creditorii internationali, precum si anularea unei parti din datoria tarii. Insa, pentru a obtine prelungirea cu patru luni a acordului de creditorii, Guvernul de la Atena a promis ca isi va onora obligatiile financiare 'la timp si in totalitate'.