"Consideram ca demisia ministrului de finante Darius Valcov, in contextul unor acuzatii de coruptie, are un impact neutru asupra pietelor. Este acuzat ca ar fi luat mita in perioada 2010-2013, cand era primar. Nu suntem de parere ca aceasta situatie ar putea sa deraieze planurile si politicile guvernamentale si, cel mai important, noul Cod Fiscal. De altfel, intelegem din afirmatiile premierului ca evenimentul ar putea chiar grabi guvernul sa vina mai repede cu proiectul de lege care prevede o serie de schimbari fiscale majore. Presa locala scrie, citand surse, ca premierul va amana cateva zile nominalizarea unui nou ministru de finante, in asteptarea finalizarii proiectului noului Cod Fiscal", se arata intr-un raport transmis luni investitorilor de catre ING Bank.

"Leul a incheiat ziua de vineri la aproximativ 4,4470/EUR, aproape fara variatie la nivel de saptamana si cu o depreciere de circa 0,1% la nivel de sedinta. Credem ca perioada linistita ar trebui sa continue si astazi, avand in vedere ca piata asteapta acum ziua de miercuri pentru a vedea care sunt perspectivele de politica monetara ale Federal Reserve (ING se asteapta in continuare la crestere a dobanzii cheie in iunie). De asemenea, astazi se vor publica datele pentru productia industriala a SUA, dar cum asteptarile ING sunt apropiate de cele ale pietei, nu vedem vreo directie pentru leu din aceasta perspectiva", se mai arata in raportul citat.

Randamentul pe termen foarte scurt a urcat cu 10 puncte de baza, la 0,30%, in timp ce segmentul 1M-3M s-a miscat mai sus cu 5 puncte de baza, la 0,75-1,20%. "Credem ca MF va vinde astazi obligatiunile de 0,3 miliarde de lei cu scadenta la 3 ani pentru un randament maxim apropiat de 2,12%, nivelul bid de inchidere din piata secundara de vinerea trecuta. Ar fi a doua licitatie buna la rand, dar credem ca participantii la piata ar putea fi mai precauti inaintea unor semnale din partea Fed care ar putea influenta puternic piata de obligatiuni. Consideram in continuare ca randamentele titlurilor de stat romanesti ar putea scadea pe parcursul saptamanilor urmatoare, in contextul demararii programului de relaxare cantitativa al BCE. Vineri, panta curbei datoriei a

devenit mai abrupta dupa ce randamentele la maturitatile lungi au urcat cu aproximativ 5 puncte de baza", mai noteaza autorii raportului..