Cei 1,91 milioane de turisti straini care au vizitat anul trecut Romania, majoritatea in interes de afaceri, au cheltuit 5,09 miliarde lei (1,14 mld. euro), cea mai mare pondere fiind detinuta de sumele alocate pentru cazare, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS), citate de Mediafax. Numarul turistilor si cheltuielile lor au fost mai mari decat in 2013 - 1,71 milioane, respectiv 4,79 miliarde lei. Si in 2014 principalul motiv al sejurului petrecut de turistii straini a fost reprezentat de afaceri, participarea la conferinte, targuri si expozitii (61,3% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 68% din total, se arata intr-un comunicat al INS.

Cel de al doilea motiv a fost reprezentat de calatoriile in scop particular (38,7% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 32% din totalul cheltuielilor. Calatoriile in scop particuar includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (50,6%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (93,6% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 11,9%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 37,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea de imbracaminte si incaltaminte, urmate de cheltuielile pentru cumpararea de bauturi si alimente (33,5%). Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 57,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 76,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania anul trecut, 44,5% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 32,8% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru calatoriile in Romania a fost avionul (77,4% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au fost utilizate de 12,8% din numarul total de turisti, urmate de autocare si autobuze cu 7,8% si alte mijloace (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete) cu 2%.

Sosirile si innoptarile in structurile turistice au crescut anul trecut cu 6,6%, respectiv cu 4,8%, la 8,44 milioane, respectiv 20,23 milioane.

Din numarul total de sosiri, sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 77,4%, in timp ce turistii straini au reprezentat 22,6%, ponderi apropiate de cele din anul 2013.

In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primare turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (77,2% din total turisti straini), iar din acestia 85,5% au fost din tarile Uniunii Europene.

Totalul turistilor straini a fost de 1,91 milioane, cei mai multi provenind din Germania (234.451), Italia (184.514) si Israel (139.425).