Germania, Franta si Italia s-au angajat marti sa devina membre fondatoare ale unei banci asiatice pentru investitii propuse de China, urmand exemplul Marii Britanii, in pofida opozitiei Statelor Unite.

Cele trei state europene au anuntat ca intentioneaza sa devina membre fondatoare ale Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura, (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB), pe care Statele Unite o considera o posibila concurenta a Bancii Mondiale, a FMI si a Bancii Asiatice pentru Dezvoltare, in care Washington-ul are o influenta semnificativa, informeza Mediafax citand Wall Street Journal.

China a lansat proiectul AIIB in octombrie anul trecut, in cadrul unei serii de masuri menite sa ii intareasca influenta regionala si globala, invitand alte tari sa participe la proiect ca membre fondatoare, pana la 31 martie.

Banca urmeaza sa aiba un capital initial de 50 de miliarde de dolari si mandatul de a finanta proiecte de infrastructura in intreaga lume.

Decizia de marti, anuntata de ministrul german de Finante Wolfgang Schauble dupa o intalnire cu vicepremierul chinez Ma Kai, la Berlin, arata cum aliatii traditionali ai SUA risca sa irite autoritatile de la Washington pentru a obtine avantaje la Beijing.

Faptul ca Marea Britanie, unul dintre cei mai apropiati aliati ai SUA, a sfidat Washington-ul a deschis calea pentru ca alte state occidentale sa ii urmeze exemplul, a declarat un diplomat european.