Politia baricadeaza sediul BCE din Frankfurt inaintea unor manifestatii

Sediul BCEFoto: BCE

Politia din orasul german Frankfurt a instalat baricade si sarma ghimpata in jurul sediului general al Bancii Centrale Europene (BCE), pregatindu-se pentru demonstratii potential violente impotriva programului de austeritate al Guvernului si capitalismului, relateaza Associated Press.

Alianta Blockupy sustine ca activistii intentioneaza sa blocheze noul sediu al BCE inaintea unei ceremonii de inaugurare a cladirii, care va avea loc miercuri, si sa perturbe ceea ce ei numesc afacerile capitaliste.

Apoximativ 10.000 de persoane sunt asteptate la mitingul din piata principala din Frankfurt, Roemerberg. Organizatorii au inchiriat un tren special care sa aduca manifestantii de la Berlin, iar pe altii ii transporta cu autocarele din alte orase germane sau tari europene.

Politia din Frankfurt sustine ca majoritatea demonstrantilor sunt pasnici, dar elemente care promoveaza violenta pot folosi multimea ca acoperire.

BCE, Comisia Europeana si Fondul Monetar International fac parte din asa-numita "troica" ce monitorizeaza respectarea conditiilor de imprumut pentru tarile cu probleme financiare precum Grecia. Acest conditii includ restrangerea cheltuielilor si reducerea deficitelor, initiative ce ar avea ca scop reducerea datoriei dar care sunt considerate responsabile si de rata ridicata a somajului si cresterea economica lenta.

Noul Guvern de stanga al Greciei acuza aceste politici pentru crearea unei "crize umanitare" ce condamna la saracie pensionarii si somerii. Presedintele BCE, Mario Draghi, a cerut mai multe cheltuieli din partea Guvernelor care sunt in forma financiara buna, precum Germania, un apel care a fost ignorat insa de oficiali. BCE sustine ca intentioneaza sa fie "pe deplin operationala", desi unii angajati ar putea lucra de acasa.