Consiliul Concurentei a finalizat investigatia privind serviciile de acces la infrastructura de comunicatii NetCity a Capitalei, constatand ca normele tehnice aferente nu au fost emise, si recomanda completarea cadrului de reglementare, a declarat joi presedintele autoritatii, Bogdan Chiritoiu, citat de Mediafax. "Am finalizat investigatia pentru NetCity, raportul va fi facut public. Concluzia noastra este ca exista un cadru de reglementare, dar este imperfect si in cazul Bucurestiului arata ca nu functioneaza. Prin normele de aplicare a legii sa reusim sa facem sa fie intr-adevar aplicabila", a afirmat Chiritoiu la conferinta Mediafax Talks about Competition.

Bogdan ChiritoiuFoto: Hotnews

El a aratat ca se asteapta la multe reactii si comentarii pe marginea raportului.

Conform legislatiei, autorizarea lucrarilor de infrastructura a retelelor publice de comunicatii electronice, inclusiv emiterea avizului coordonator pentru astfel de lucrari, se va face pe baza normelor tehnice specifice.

In urma analizei privind serviciile de acces la infrastructura de comunicatii Netcity a municipiului Bucuresti, Consiliul Concurentei a constatat ca aceste norme tehnice specificate in Legea privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii nu au fost inca emise de ministerele indicate - Ministerul Societatii Informationale si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, desi termenul a fost 1 februarie 2013, se arata intr-un comunicat al Concurentei.

De asemenea, studiul autoritatii a aratat ca reteaua Netcity reprezinta o imbinare a unor elemente de infrastructura care asigura un produs complex unic in zonele din Bucuresti in care este prezenta. Organizarea pe trei niveluri (transport, distributie si acces la consumatorul final) evidentiaza aceasta caracteristica a infrastructurii subterane Netcity.

Netcity este o retea subterana de fibra optica infiintata la initiativa PMB pentru eliminarea cablurilor aeriene de pe stalpii furnizorilor de electricitate si ai regiei de transport in comun.

Contractul pentru realizarea Netcity a fost semnat in iunie 2008, pe o perioada de 49 de ani, intre Primarie si UTI Systems si Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicatii din surse private.

Valoarea lucrarilor a fost estimata la peste 200 milioane euro si ar fi trebuit sa se incheie in 2012. In decembrie 2008 Primaria Capitalei anunta finalizarea primului tronson, de 12 kilometri, din reteaua Netcity, in zona Unirii.

Procesul de realizare a retelei Netcity se afla inca in desfasurare, urmand inca doua etape din cele trei ale proiectului, in prezent fiind in lucru studiul de fezabilitate pentru etapa a doua.

Prima etapa a vizat inelul central al Capitalei si reteaua magistrala, etapa a doua se refera la reteaua de distributie si bransamente in tot Bucurestiul, iar ultima etapa va consta in realizarea "Retelei Netcity" pe intreaga zona metropolitana din zona de competenta locala a Primariei Capitalei.

"Din punct de vedere al clientilor, analiza Consiliului Concurentei confirma faptul ca nu exista alternativa pentru canalizatia subterana suport in zona in care Netcity este prezenta. Conform actelor emise de Primaria Municipiului Bucuresti, clientii au fost nevoiti sa migreze in reteaua Netcity, varianta de a-si construi propria infrastructura subterana nefiind viabila din cauza costurilor ridicate si a procesului de durata pentru obtinerea autorizatiei de construire", se mai spune in comunicat.

Concurenta precizeaza ca ultimele documente transmise de Netcity, la sfarsitul anului trecut, contin informatii si date care le contrazic pe cele primite de la companiile chestionate in cadrul investigatiei, astfel ca o concluzie clara privind pozitia Netcity va rezulta in urma consultarii publice si/sau continuarii investigatiei cu noi chestionare catre toate companiile mentionate de Netcity, inclusiv catre aceasta din urma.