Miercuri seara, dupa anuntul Fed, euro a atins un maxim al ultimelor doua saptamani fata de dolar la USD 1.0991/EUR, pierzand insa o parte a castigului in dimineata de joi. Perechea se tranzactioneaza in momentul redactarii in jurul nivelului de 1.0665. Monedele Europei emergente s-au apreciat fata de euro. Leul a deschis la 4.4480/EUR si este cotat la 4.4130/EUR. Consideram ca RON va reduce din avans, scriu joi economistii Piraeus Bank, intr-un raport destinat investitorilor. Leul a castigat joi teren in fata principalelor valute, cotatia medie calculata de BNR fiind de 4,41 pentru euro, 4,15 fata de francul elvetian si de 4,12 unitati pentru un dolar american.

In linie cu asteptarile pietei, Federal Reserve nu a mai introdus in comunicatul de dupa sedinta monetara de ieri asigurarea ca isi va pastra calmul inainte de a lua hotararea de crestere a ratelor. Cu toate acestea, faptul ca estimarile bancii centrale privind economia sunt mai pesimiste decat cele facute in decembrie iar rata la care Fed imprumuta overnight bancile comerciale este previzionata a ajunge la 0.625% la sfarsitul lui 2015 in vreme ce precedenta estimare era de 1.125% ii face pe investitori sa creada ca procesul de crestere al ratei cheie va incepe mai tarziu de luna iunie.

In aceasta dupa-amiaza Departamentul de Comert al SUA va face publice datele privind deficitul de cont curent in trimestrul patru al anului trecut iar Departamentul Muncii va raporta numarul cererilor pentru asistenta la somaj depuse saptamana trecuta.

Pe piata monetara, curba randamentelor implicite a alunecat joi dimineata cu segmentul maturitatilor scurte usor sub 0.30% si cu maturitatile 1M-3M in zona 0.75% - 1.15%.

Pretul aurului a urcat miercuri seara peste 1,170.00 dolari pe uncie dupa ce Fed semnalat ca ritmul de crestere al ratelor va fi sub cel estimat de piata. Metalul galben a ajuns la 1,177.46 dolari pe uncie joi dimineata revenind in momentul redactarii la 1,166.30/oz, in timp ce argintul si platina au urmat aceeasi evolutie fiind cotate la 15.86 dolari pe uncie respectiv la 1,116.24 dolari pe uncie. Paladiul a crescut la 772.00 dolari pe uncie.