Imediat dupa anuntul privind demisia lui Darius Valcov din functia de ministru al Finantelor, au inceput sa apara pe surse diverse nume carora li s-ar fi propus sa preia functia. Printre acestea figurau fostul viceguvernator BNR Cristian Popa, la care Isarescu a acceptat sa renunte in favoarea lui Liviu Voinea, dar si Cristian Socol, Dan Manolescu si Viorel Stefan. Socol este un economist apropiat PSD, consilier al premierului, iar Dan Manolescu este un tehnocrat, cu vederi mai degraba de dreapta, dar foarte apreciat ca specialist in zona fiscala. Surse din anturajul fostului viceguvernator Popa au declarat pentru HotNews ca nu au existat discutii pentru preluarea portofoliului Finantelor, in vreme ce lui Socol i s-ar fi propus functia (pentru a doua oara), dar ar fi declinat oferta. In cursa au ramas asadar secretarul de stat in Finante Dan Manolescu si Viorel Stefan, presedintele Comisiei de Buget Finante din Camera Deputatilor.

Viorel StefanFoto: Camera Deputatilor

"Vom avea o serie de discutii vineri inainte de pranz cu domnia sa si vom incerca sa-l convingem sa accepte aceasta demnitate. Suntem convinsi ca orgoliile politice nu se vor impiedica de profesionalismul de care domnia sa a dat dovada pe tot parcursul carierei", au spus vineri dimineata pentru HotNews surse apropiate discutiilor.

Manolescu, 38 de ani, este de circa doi ani secretar de stat coordonator al procesului de elaborare a legislatiei, politicilor si reglementarilor contabile si fiscale, avand o lunga experienta in domeniul consultantei fiscale. Un profesionist recunoscut in domeniu, Dan Manolescu este fiul Mariei Manolescu, care de asemenea a fost secretar de stat pe legislatie fiscala in perioada 2001 - 2004 si a condus proiectul codului fiscal al Romaniei finalizat in forma initiala in 2003 in urma unui efort extrem de consistent de consultare a expertilor in domeniu si a mediului de business.

Sustinut initial de PNL la intrarea in guvern in ianuarie 2013, Dan Manolescu a fost mentinut in functie de premierul Victor Ponta, care i-a si dat drept de semnatura in Ministerul Finantelor in perioada de interimat de dupa demisia lui Daniel Chitoiu.

Dan Manolescu a fost din 2001 Tax Partner la compania de consultanta fiscala Soter&Partners si din 2010 vicepresedintele Consiliului Superior al Camerei Consultantilor Fiscali. A inceput cariera de consultant fiscal la KPMG Romania.

In 2006, a obtinut titlul de Doctor in domeniul Contabilitate la Academia de Studii Economice Bucuresti, in 2007 a obtinut certificarea de Consultant Fiscal si in 2008 de Auditor Financiar. Este licentiat al Academiei de Studii Economice Bucuresti - Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori (1998).

A publicat diverse articole de specialitate in Tribuna Economica, Revista de finante publice si contabilitate, Audit financiar.

Viorel Stefan, este in prezent presedintele Comisiei de Buget Finante si Banci a Camerei Deputatilor. Intre anii 1996 si 2008 Viorel Stefan a reprezentat Galatiul in Senat, in perioada celor trei mandate de senator.

Vezi aici CV-ul lui Viorel Stefan