Faptul ca avem un somaj ridicat in randul tinerilor nu ar trebui sa fie o noutate. Nu criza demarata in 2008 a facut ca numarul tinerilor de 20-30 de ani care sunt someri sa fie net superior somerilor din celelalte grupe de varsta, asa stau lucrurile cel putin din 1996 incoace, potrivit datelor Statisticii. Primul motiv pentru care tinerii sunt in buna parte someri este tocmai faptul ca sunt tineri. Mai exact, ca angajatorii prefera sa angajeze pe locurile de munca pe la care le ofera persoane cu experienta si abilitati bine slefuite, pe care le obtii dupa ani buni de experienta. Un al doilea motiv este necorelarea sistemului de invatamant cu piata muncii.

Tinerii de ieri si de aziFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Aceasta necorelare se vede intre numarul si profilul absolventilor care intra an de an pe piata muncii si ceea ce se cere. Intrati ca exercitiu pe site-ul ANOFM si vedeti ce se cere. Uitati-va apoi pe graficul de mai jos si vedeti ce se ofera. Cum sa armonizezi miile de economisti care intra in campul muncii cu zecile de posturi de strungari sau matriteri care asteapta sa fie ocupate?

In graficul de mai sus aveti somerii pe grupe de varsta. In cel urmator, absolventii de invatamant superior pe grupe de specializari.

Mai exista si argumente psihologice pentru care tinerii se incadreaza mai greu.

1. Asteptari salariale nerealiste. Multi dintre cei care au absolvit o facultate cred ca ar trebui sa fie platiti cu 3000 de lei lunar doar pentru ca au rate de 1500 de lei si le mai trebuie si ceva pe langa, pentru a putea trai. Prea putini se gandesc la lipsa de experienta, la productivitatea lor sau la care este valoarea adaugata pe care o aduc firmei.

2. Absolvirea unei facultati sau obtinerea unui masterat sau doctorat nu te face mai bun practician. Exista uneori conceptia ca, cu cat avansezi din punct de vedere al cunostintelor teoretice, cu atat mai bun practician vei fi. Si prin urmare, trebuie sa fii platit mai mult. Sper sa nu fiu inteles gresit: educatia este vitala si valoroasa. Dar scoala nu este de ajuns.

3. Unii tineri au asteptari nerealiste privitoare la ceea ce presupune job-ul respectiv. Daca nu esti dispus s-o iei de jos si sa urci profesional treapta cu treapta asteapta-te sa fii refuzat de mai multi angajatori.

4. Parintii. Uneori te bazezi pe ei mai mult decat e cazul. In ziua pensiei primesti o parte din bani, mai faci o invarteala si mai faci un ban marunt cat sa-ti permita sa treci luna. Practic, pana nu iti gasesti ceva care sa se muleze pe gustul tau, nu te gandesti serios sa te angajezi. Putina independenta iti va prinde bine, chiar daca la inceput iti va fi mai greu.

Mai jos, numarul absolventilor de licee si scoli profesionale din Romania.

  • Cat pierde economia din cauza somajului?

In medie, un adult cheltuie 811 lei/luna, potrivit datelor Statisticii, in vreme ce un somer aloca pentru cheltuieli 505 de lei lunar. Diferenta/somer este de 306 lei pe luna. Intr-un an se strang 3672 de lei/somer/an, bani care nu intra in economie. Intrucat avem 615.000 someri, asta inseamna peste o jumatate de miliard de euro anual care nu intra in consum in fiecare an.