Viitoarele localitati-fantoma ale Romaniei. Zeci de sate ori comune in care poti numara copiii pe degete, cu populatia dramatic imbatranita

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 24 martie 2015, 7:12 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
In lume sunt mii de orase abandonate, fie ca urmare a unor lupte, fie ca urmare a depopularii naturale. Aveti aici o lista cu cateva dintre aceste oras-fantoma din Europa pana in Malaezia. Din pacate, pe aceasta lista s-ar putea sa intre si cateva localitati din Romania, unde situatia demografica e grav deteriorata. In localitatea Bunila din Hunedoara de pilda, exista un singur copil cu varsta de pana la 4 ani. Din cei circa 300 de locuitori, jumatate au peste 60 de ani. In Ceru-Bacainti, judetul Alba sunt doar patru copii care au mai putin de patru ani. La fel ca in Batrana (tot in Hunedoara). ​Vezi in atasament populatia Romaniei pe grupe de varsta si pe localitati. Datele sunt furnizate de Statistica.

Mai jos aveti localitatile cu mai putin de 20 de copii cu vartsa de pana in 4 ani, adica cele in care regenerarea populatiei va avea in viitor cel mai mult de suferit, daca lucrurile continua sa evolueze la fel ca pana acum.
In 350 de localitati, populatia de peste 45 de ani o depaseste pe cea in varsta de sub 45 de ani (luand in calcul  o medie de viata de 90 de ani), existand cateva cazuri in care populatia de peste 60 de ani ajunge la 60% din total populatie.
 • Localitatile cu ponderea cea mai ridicata a batranilor in totalul locuitorilor sunt : BUNILA- Hunedoara, PARDOSI- Buzau, RIMET- Alba,  GOGOSU- Dolj, MARGARITESTI- Buzau, OCOLIS- Alba, SAELELE- Teleorman, FANTANELE- Teleorman, BREBU NOU-Caras Severin, UDA-CLOCOCIOV- Teleorman, PRISTOL-Mehedinti, MOGOS-Alba, TATULESTI-Olt, BLAJENI-Hunedoara

Romania se confrunta cu un accentuat fenomen de imbatranire demografica. La acesta, se adauga si fenomenul de emigrare, ambele cauzand o scadere consistenta a locuitorilor. Ganditi-va ca, fata de ianuarie 2003, in ianuarie 2014 populatia rezidenta a Romaniei scazuse cu 1,7 milioane persoane.

Principala cauza a imbatranirii populatiei este evident, scaderea natalitatii. Oamenii au alte griji sau alte prioritati decat aceea de a face copii, iar asta se resimte la nivelul intregii populatii. In paralel avem de-a face cu cresterea sperantei de viata care duce la cresterea numarului batranilor.

Intr-o societate, tinerii de pana in 40 de ani sunt cei care consuma si "arunca" bani pe componentele cosului de consum. Batranii sunt mai putin cheltuitori (prefera sa economiseasca sau au pur si simplu pensii mici si isi cumpara doar strictul necesar), la fel ca si somerii. Cu cat o tara are o populatie mai imbatranita, cu atat pericolul unei inflatii ridicate este mai mic.

Pana la varsta de 53 ani, numarul barbatilor e mai mare decat numarul femeilor. Dupa 53 de ani, numarul femeilor il depaseste pe cel al barbatilor. De remarcat ca aceasta varsta, de inflexiune a raportului dintre numarul barbatilor si cel al femeilor, este in crestere. La 1 ianuarie 2012 si 2013 raportul se schimba mai devreme, la varsta de 51 ani.

Contingentul feminin fertil (15-49 ani) a fost anul trecut de 4,67 milioane de persoane- in scadere cu 53.000 de femei.

 • Efectul numarul 1 al imbatranirii:  Multi romani nu fac copii pentru ca situatia economica a lor e dificila. In acest fel populatia imbatraneste, cheltuielile sociale ale Statului sunt tot mai mari, veniturile sunt mai putine (forta de munca scade), iar pentru a acoperi aceasta diferenta e nevoie de bani. Iar banii asta suplimentari vin din taxe suplimentare sau dintr-un cuantum mai mare al actualelor taxe. In consecinta, situatia economica se inrautateste iar cuplurile noi (si cele existente) vor amana si mai motivati conceperea unui copil.
 •  Efectul numarul 2:  Pe termen mediu si lung, forta de munca scade, pentru ca vor intra in campul muncii tot mai putini romani. Asta va duce  la o presiune salariala asupra angajatorilor, intrucat angajati tot mai putini inseamna ca acestia se vor "vinde" mai scump. De regula, salariile mai mari provocate in acest fel (fara crestere de productivitate) se duc in preturi de vanzare mai mari. Preturi mai mari inseamna inflatie. Inflatie inseamna dobanzi de politica monetara mai mari. De aici, scumpirea si a dobanzilor la credite de catre banci. (Sigur, scenariul este simplificat la maxim, dar grosso modo acesta este mecanismul de transmisie in economie a imbatranirii populatiei).
 •  Efectul numarul 3: Cresterea varstei de pensionare ar putea fi o solutie pentru imbatranirea populatiei. Incolo ne indreptam, asta e clar. Dar nici asta nu rezolva problema de fond. Efectul cresterii varstei de pensionare va fi resimtit diferit, in functie de venitul fiecaruia. Cei cu venit mai ridicat care au reusit sa puna niste bani deoparte vor fi mai putin afectati decat cei care sunt platiti prost si care vor fi nevoiti sa ramana in campul muncii pentru ca nu-si permit sa se pensioneze. Iar acestia din urma vor avea de facut fata unor cheltuieli de sanatate mai mari probabil (supra-solicitand organismul accelerezi vulnerabilitatile biologice)
 •  Efectul numarul 4: E drept ca o crestere a numarului de pensionari va duce la formarea si dezvoltarea unui business in zona bunurilor si serviciilor legate de persoanele in varsta (de exemplu, case de batrani, servicii de asistenta samd). Asta e si o idee de afaceri, ca sa fiu mai exact.
 •  Efectul numarul 5: Imbatranirea populatiei inseamna alocarea unor sume mai mari de bani pentru asistenta sociala si pensii, ceea ce ar putea amputa din sumele destinate altor investitii ale Statului. Adica rate mai mici de crestere economica, cu ttot ce inseamna asta pentru cercul vicios pe care ne aflam.

Indicatorii de dependenta demografica evidentiaza tendinta de impovarare a populatiei in varsta de munca, prin cresterea procentuala a populatiei neproductive, dependente. Aceasta tendinta ar putea reprezenta un fenomen pozitiv daca grupa de varsta 0-14 ani ar fi cea generatoare de crestere. Cresterea raportului de dependenta demografica, alaturi de cresterea varstei medii si a celei mediane, probeaza tendinta de imbatranire accentuata a populatiei rezidente a Romaniei.

Mai jos, raportul dintre numarul copiilor sub 14 ani si cel de peste 60 de ani.
Efectele demografice si economice se vor resimti in timp si vor atrage schimbari la nivelul populatiei scolare, a celei de varsta fertila ori a celei in varsta de munca.
Ca sa nu mai spunem ca, in numai 2 ani, indicele de imbatranire a populatiei a crescut cu aproape 5 puncte procentuale (de la 101,8 in 2012 la 106,7 persoane varstnice la 100 persoane tinere in 2014). Daca nu se intervine cu politici pro-nataliste, in 10 ani vom regreta mult si vom achita si mai mult nota de plata.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14342 vizualizari

 • +6 (12 voturi)    
  Toti mafiotii politici trebuie arsi pe rug (Marţi, 24 martie 2015, 7:23)

  CititorulComentator [utilizator]

  Ca de-aia suntem in situatia asta.
 • +6 (16 voturi)    
  Sa nu uitam aportul presedintelui jucator! (Marţi, 24 martie 2015, 8:04)

  hotnewsfil [utilizator]

  A facut si presedintele Traian Basescu unele greseli, asa cum nimeni nu scapa de a face unele sau altele.
  Dar a reusit sa nezdruncine bine, sa ne scoata din amorteala, sa ni se transforme unele sperante in realitati.
  Felul lui de a fi un inconfundabil 'jucator' - in aparare si in atac - i-a deranjat profund pe multi borfasi si pe intepenistii 'in proiect'.
  A salvat macroeconomic tara, in plina criza internationala, agravata la noi de inconstientul fudul Moliceanu (manevrat energic de PSD). Aceasta stabilizare brutala (a taiat coada pisicii dintr-o data, cum cerea Patriciu!) a impins si mai adanc in mizerie majoritatea populatiei, aflata dela limita subzistentei. A luat aceasta masura constient ca va avea de suferit consecinte grave in relatia cu populatia : i s-a prabusit drastic popularitatea. Sub tirul bine orchestrat de dusmanii lui extrem de puternici (Patriciu, Felix, SOV si alti boorfasi), populatia a ajuns sa il urasca.
  Romanii isi doreau 'o tara ca afara' dar sa ne-o faca altii, pe banii lor (din buzunarul lor).
  Azi, toate tarile amira Polonia pentru drumul pe care se afla. Poponezii nau uitat cine i-a adus pe drumul sanatos.
  Traian Basescu a avut curajul marinaresc sa puna sefi la serviciile secrete importante doi membri marcanti ai partidelor din opozitie. Aceste servicii, lasate sa lucreze fara ingerinta presedintelui au ajuns sa fie laudate de catre toate tarile avansate.
  A reasezat codurile penal si civil (inclusiv procedura), a pus in functiune 'mica reforma in justitie', care da azi bice acesteia.
  I-a selectionat stralucit pe Kovesi si pe Morar, a pus un veritabil DNA pe roate.
  Traian Basescu a stabilizat o politica externa solida, curajoasa, fara echivoc. A pus pe prim plan parteneriatul strategic, pe termen foarte lung, cu SUA.
  Traian Basescu a patronat comisia de experti care a elaborat reforma invatamantului, la care au participat organizatii civice, partidele., reforma macelarita si abandonata de catre USL.
  El a insistat pentru inceperea regiona
   #showComment#showComment
 • +6 (6 voturi)    
  EXISTĂ LOCALITĂȚI NESUSTENABILE (Marţi, 24 martie 2015, 8:32)

  pointless man [utilizator]

  și în special sate, mai ales din cele risipite. Din ce pot trăi oamenii acolo ? Pe vremuri făceau agricultură de susbzistență dar aia înseamnă mizerie cruntă. În orice țară normală a trăi pe vîrful unui deal cu tot confortul modern este un LUX. Alternativa - sărăcie lucie. Deci...
   #showComment
 • 0 (10 voturi)    
  Sa nu-l uitam pe 'jucator'! CONTINUARE! (Marţi, 24 martie 2015, 8:37)

  hotnewsfil [utilizator]

  Traian Basescu a insistat ca regionalizarea tarii sa inceapa cu reorganizarea administrativa a tuturor localitatilor tarii, prin reducerea numarului si reconfigurarea multora, pentru a fi toate eficiente economic, independente.
  USL a blocat barbar si aceasta initiativa a lui Traian Basescu, pentru a-i limita contributiile la dezvoltarea tarii. De fapt, pentru a-l discredita in fata populatiei, care sa fie lasata la mana libera a borfasilor.
  Felix, acest borfas ordinar, ajuns in puscarie, a condus actiunile USL dupa bunul lui plac. A facut programe de suspendare a presedintelui Basescu, a scos de la guvernare guvernele Boc si MRU, a siluit poporul sub propaganda mizerabila a Antenei3, a reusit sa generalizeze, ca singur program politic al USL, lozinca "Jos Basescu'.
  Propaganda mizerabila a USL a vehiculat ideea ca toti consilierii lui Traian Basescu au fost niste incababili notorii.
  Azi, poporul il are pe Mihalache in prim plan.
  Actualul presedinte ne citeste rar, monoton, srierile lui Mihalache. Iohannis a facut gresala enorma de a sublinia ca el va fi un cu totul altfel de presedinte, ca nu va mai face show-uri cu care sa distreze populatia (ca Traian Basescu), ca va pune punct politicii jucatorului, ca va fi presedintele care va respecta "spiritul" constitutiei (ha, ha!), ca va fi un mediator care va aduna permanent la masa discutiilor toate partidele, ca va lua decizii care sa le multumeasca pe absolut toate, ca sa fie liniste deplina in tara, nu frecusuri politice zgomotoase. A reusit Iohannis (pardon, Mihalache?).
  Tara simte schimbari radicale in bine? Domneste armonia?
  Ne multumesc nivelul politic al doamnei Gorghiu si discretia doamnei Carmen? (comparatie cu Maria lui Basescu!).
  Suntem multumiti ca Ponta - mitomanul plagiator -, isi trece la activ toate succesele de acum ale justitiei, faptul ca urla pe toate drumurile ca 'Basescu este inca cel mai mare dusman al Romaniei', care a distrus tara, a pus-o la pamant in ultimii zece ani?
   #showComment#showComment
 • +6 (6 voturi)    
  E plina tara de pensionari (Marţi, 24 martie 2015, 9:30)

  Cuca [utilizator]

  multi dintre ei relativ tineri. Nu-mi spuneti ca oamenii de 60 de ani nu mai pot munci, ca nu cred. La mine in bloc sintem numai citiva oameni care se duc la munca - restul se duc numai la piata. Si nu sint toti batrini, nici vorba.

  Dar mizeria asta de economie romaneasca nu este in stare sa dea de munca (in conditii decente) nici celor (relativ putini) de virsta "potrivita", asa ca ce sanse ar avea la angajare unul de, sa zicem, 60 de ani, dar altfel perfect in stare, si dornic sa munceasca ? Nici una. Chiar daca legea i-ar permite.

  PS. Si legea este o mizerie. Stiu personal oameni care sint distrusi ca au fost obligati prin lege sa iasa le pensie, si pensia este ultima chestie pe care si-o doreau. Dimpotriva, erau fericiti sa se duca la munca, asta le dadea un sens existentei, si ii facea sa se simta bine (si le asigura si confortul material relativ cu care se obisnuisera). Dar, iata...
   #showComment
 • +1 (1 vot)    
  PDF-ul (Marţi, 24 martie 2015, 10:05)

  falcoind [utilizator]

  atasat e total aiurea poti atasa unul care sa poata fi si utilizat?

  mersi
   #showComment
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 martie 2015, 10:32)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Și te mai miri? (Marţi, 24 martie 2015, 10:35)

  grimis [anonim]

  Am ajuns s-o văd și pe asta : ridicarea nivelului de trai ”împletit”cu scăderea drastică demografică.
  Într-un sat potrivit cu o populație de aproximativ două mii cincisute de suflete numeri acum 109 case pustii (acei care au locuit în ele au murit).
  Pe o uliță ,acum cincizeci și opt de ani erau cu patru case în plus față de ziua de azi.
  Nu mai vorbesc de casele nelocuite din cauza emigrării.
  Anul trecut s-au născut trei copii,anul acesta nici unul !
  Dragilor români ne ducem rău pe topogan,dacă nu vă futeți.
   #showComment
 • +2 (2 voturi)    
  de ce sa ne impuiem? (Marţi, 24 martie 2015, 13:29)

  ..13 [utilizator]

  Avem pentru ce?

  Atat timp cat lipseste mediul economic prietenos - adicalea sa ai un job relativ stabil si suport financiar ca sa fie posibil sa iti faci un credit ca sa iti iei cele ce iti trebuiesc intr-o casa si sa mai sa poti sa si sa traiesti, si nu am pus in discutie creditul pentru o casa proprie care incepe sa devina un vis pentru multi - nu o sa ne impuiem.

  Acum ca suntem mai liberi nu mai acceptam tot felul de masuri care sa ne faca, precum vitele in staul, sa ne inmultim si sa crestem!

  Cauza este, cred eu, in mare parte legata de starea jalnica economica - descresterea populatiei este unul dintre efectele ei!

  Aferim sa ne traiasca politicienii nostri cu politicile lor economice!

  P.S.
  Localitatile care tind sa devina fantome ar trebui sa nu mai fie cuprinse in nici un grant. Oamenii din acele localitati ar trebui sa fie ajutati sa se relocheze, daca vor, evident.
  Aferim ca se scrie prea mult despre acest subiect....
 • +1 (1 vot)    
  să zicem merci (Marţi, 24 martie 2015, 13:31)

  Maica Reteza [utilizator]

  Să zicem merci că avem și noi localități fantomă ca alte mari țări... Uite, ca Franța, ca Germania... Dacă nu ne comparăm ca nivel de trai sau altceva, măcar la numărul de localități fantomă să fim și noi în rândul lumii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by