Miercuri, inainte de sedinta de Cuvern, ministrul interimar a Finantelor, Victor Ponta, a anuntat ca taxa pe valoare adaugata ar putea fi redusa incepand cu luna aprilie, variantele propuse fiind scaderea TVA la 20% sau reducerea la 9% pentru alimente.

finanteFoto: Hotnews

Pe site-ul Ministerului de Finante, chiar prima informatie neaga acest lucru: "In legatura cu informatia aparuta in mass media, potrivit careia incepand cu 1 mai 2015 va fi aplicata o reducere a cotei TVA de la 24 la 20%, Ministerul Finantelor Publice face urmatoarea precizare: In momentul de fata nu exista nicio initiativa legislativa a Ministerului Finantelor Publice care sa vizeze reducerea TVA incepand cu 1 mai 2015. Ca atare, informatia aparuta pe surse in presa este falsa. Analiza executiei bugetare pe primele 3 luni ale anului 2015 va permite fundamentarea alegerii datei la care se va reduce TVA in acest an. De asemenea, o astfel de masura trebuie anuntata cu suficient timp inainte pentru ca societatile comerciale sa isi poata efectua toate procedurile contabile si operationale necesare".

"Am discutat cu retailerii cand sa facem aceasta reducere de TVA pentru ca si ei sa poata opera reducerile si sa nu scada consumul. O parte insemnata a reducerii la TVA, dar si la accize, o vom regasi la raft. Dumnealor m-au asigurat ca, precum in cazul painii, reducerile se vor vedea la raft. Am convenit ca inainte cu minim o luna sa se facem anuntul reducerii TVA", a declarat intr-o conferinta de presa tinuta alaturi de reprezentantii retailerilor fostul ministru Valcov.

Reducerea TVA s-ar putea realiza inainte de 1 ianuarie 2016, cel mai sigur din toamna. Potrivit datelor INS, comertul cu amanuntul a crescut cu 7% anul trecut, sustinut de avansul vanzarilor de produse nealimentare, alimente, bauturi, tutun si carburanti.

Reducerea TVA se va face la tot lantul, nu numai la comerciant.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peste, legume si fructe produse alimentare de baza la 9%.

Cota standard de TVA ar urma sa fie redusa in continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

Proiectul noului Cod Fiscal mai include reducerea, tot de anul viitor, a accizelor la carburanti si alcool, eliminarea impozitului pe constructiile speciale si a impozitului de 16% pe veniturile din dividende, precum si reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 14% din ianuarie 2019