"Tot aud marota cu Fiscul care se duce peste comerciantii mici si ii sufoca cu amenzi pentru cateva sute de lei incasate fara emiterea unui bon fiscal, in loc sa se duca in controale la marii evazionisti. E greu de inteles de ce se perpetueaza cu asiduitate aceasta idee, in conditiile in care ANAF a informat, nu o data, presa si opinia publica ca, in 2014, in primul an de activitate, Directia Antifrauda a inaintat organelor de ancheta peste 700 de sesizari penale cu o valoare a prejudiciilor de circa 780 milioane de euro. Si ca valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro a reprezentat 90% din totalul prejudiciilor", a declarat Gelu Stefan Diaconu, presedintele ANAF, raspunzand unei intrebari HotNews.ro. "Linia prioritara de actiune este data de instrumentarea cazurilor de frauda fiscala organizata, insa nu putem neglija mica evaziune. Pentru ca, adunate, toate aceste cazuri "mici" inseamna sute de milioane de euro care nu mai ajung la bugetul de stat. Si, apoi ne plangem ca nu sunt bani pentru scoli si spitale", a mai explicat Gelu Diaconu.

Gelu Stefan DiaconuFoto: Hotnews

Reamintim ca o serie de comercianti si de sefi de restaurante acuza inspectorii de la Antifrauda ca le inchide activitatea pentru sume derizorii depistate in casele de marcat si ca ii hartuieste cu amenzi. Zilele trecute, mai multe zeci de firme au fost sigilate si li s-a afisat pe usi sau geamuri anuntul "Activitate suspendata de Antifrauda ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale"

Acum cateva zile, spune Gelu Diaconu in replica, am facut public raportul de activitate al Directiei Antifrauda pe primele doua luni din 2015 in care s-a aratat ca a inaintat deja 86 de sesizari penale cu prejudicii aferente de peste 100 milioane de euro, si ca 87% din valoarea sesizarilor penale o reprezinta prejudiciile identificate mai mari de 1 milion de euro.

"Cat despre amenzile date pentru 100 de lei pentru care nu s-a emis bon va spun doar atat: pentru mine nu exista o limita de la care evaziunea este acceptata. Nu m-as putea uita in ochii comerciantului cinstit, care-si plateste darile, si sa-i spun ca pe vecinul lui l-am iertat ca nu a dat bon, pentru ca suma este de doar 100 de lei, in acel moment. Asa ceva nu se va intampla cat timp ma aflu in fruntea ANAF", a mai explicat pentru HotNews.ro Diaconu.

Cred cu tarie ca rolul statului este si acela de a asigura conditiile pentru existenta unei concurente reale, care sa asigure sanse egale antreprenorilor, astfel incat diferenta intre ei sa fie facuta de talentul fiecaruia, de capacitatea de munca si de asumare de riscuri, si nu de avantaje care deriva din nerespectarea legii de catre unii.

"Asadar, mesajul meu este simplu: toleranta zero pentru evazionistii fiscali. Vom mentine acelasi ritm in ce priveste combaterea marii si micii evaziuni. Fara banii colectati de Fisc, orice strategie de relaxare fiscala ramane un simplu si frumos proiect asternut pe hartie", a conchis Diaconu.