Dolarul american a slabit fata de celelalte valute joi dimineata, mai ales dupa grijile starnite de evenimentele din Orientul Mijlociu. Euro a ajuns in cursul diminetii la USD 1.1051/EUR perechea fiind cotata in momentul redactarii cu putin peste 1.1020. Monedele Europei emergente s-au tranzactionat in intervale inguste fata de euro. Leul a deschis la 4.4190/EUR si a ramas in zona 4.41- 4.42/EUR. Consideram ca RON va inchide in aceeasi arie astazi, scriu economistii Piraeus Bank intr-un raport trimis investitorilor. Aurul a urcat si el pana la 1,220.00 usd/ uncie, argintul este cotat la 17.20 dolari pe uncie, iar platina se tranzactioneaza sub 1,155.00 dolari pe uncie.

HotNews.roFoto: Hotnews

In tara, platile la buget care aveau scadenta miercuri (in fiecare 25 ale lunii) au impins in sus curba randamentelor implicite. Segmentul maturitatilor scurte este in apropierea nivelului de 2.00%, in timp ce maturitatile 1M-3M au urcat in zona 1.10% - 1.25%.

De notat si faptul ca miercuri, guvernul a aprobat nou cod fiscal, urmand sa-l trimita parlamentului spre discutii. Documentul prevede taieri de taxe programate a intra in vigoare treptat intre 2016 si 2019, doar reducerile din 2016 ducand (conform calculelor cabinetului) la o scadere directa a veniturilor la buget de 12.3 miliarde lei. Se asteapta ca acestia sa fie recuperati prin venituri sporite datorita cresterii economice si scaderii evaziunii fiscale. In opinia noastra guvernul va avea dificultati in a obtine sprijinul FMI pentru lege, o misiune a Fondului Monetar International si a Comisiei Europene fiind asteptata luna viitoare la Bucuresti pentru a discuta stadiul desfasurarii acordului Stand By.