Politica monetara nu se reduce numai la rata dobanzii cheie, ci include si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta (RMO) si coridorul simetric, a afirmat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax, sugerand astfel ca banca centrala ar putea continua relaxarea pe aceste paliere.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

"Nu pot sa confirm ca suntem la incheierea unui ciclu de reducere a dobanzii, dar nu pot nici sa infirm. In definitia noastra, politica monetara, cel putin in Romania, nu se reduce numai la rata dobanzii de politica monetara, include si rezervele minime obligatorii si coridorul (dintre ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii cheie - n.r.). Putem sa ne imaginam modificari ale coridorului, fara a modifica rata de dobanda de politica monetara", a declarat Isarescu la briefingul de presa, dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara.

CA al BNR a decis marti sa reduca rata dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2% pe an, un nou minim istoric, precum si sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si cele in valuta, la 10%, respectiv 14%, masuri anticipate de analisti.

Noul nivel al ratei dobanzii de politica monetara se va aplica de la 1 aprilie.

Totodata, BNR a decis ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la plus/minus 1,75 puncte procentuale, de la plus/minus 2 puncte procentuale, astfel ca rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce, de la 1 aprilie, de la 4,25% la 3,75% pe an, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25%.

In ceea ce priveste continuarea relaxarii politicii monetare, Isarescu a punctat ca aceasta nu a ajuns la final, aratand ca pentru rezervele minime obligatorii trebuie sa se ajunga in timp la nivelul european, de circa 2%.

"Legat de RMO, avem un program pe termen lung de aliniere la nivel european, unde nivelul este in jur de 2%, mai avem mai multi pasi in aceasta directie", a afirmat Isarescu.

El a aratat ca traiectoria inflatiei va influenta deciziile urmatoare ale CA privind politica monetara, insa depind totodata de alte date, "incerte" inca.

"Atat traiectoria, cat si deciziile CA depund de o suita de date, procese, care in prezent sunt incerte, nu le stapanim (...) Categoric, deciziile viitoare depind de viitoarele decizii de politica fiscala, dar nu numai", a punctat guvernatorul BNR, referindu-se la masurile anuntate de Guvern si cuprinse in proiectul Codului Fiscal.

Isarescu a mentionat ca expertii BNR analizeaza masurile fiscale propuse, dar si Consiliul de Administratie, incepand cu sedinta de marti, intrucat fac parte dintr-un pachet substantial, insa a aratat ca analizele trebuie facute detaliat, avand nevoie de mai multe date despre venituri, cheltuieli, structura de venituri.

"Fac parte dintre persoanele care vad zilnic contul Trezoreriei statului si arata foarte bine, dar iti trebuie date de detaliu la nivel de venituri, cheltuieli, structura de venituri. Analizam ce s-a propus cu foarte mare atentie, suntem o banca centrala prudenta in exprimari si evaluari, probabil ca in perioada urmatoare ne vom pronunta mai in detaliu decat pot face acum", a spus Isarescu.

El apreciaza ca reducerea TVA este de dorit, nu numai din punct de vedere social, ci si economic, insa o scadere a cotei urmata de o revenire ar fi "mult mai dureroasa" si va avea efecte negative, daca lucrurile nu sunt cantarite bine inainte.

Isarescu a mentionat ca sustenabilitatea masurilor este "vitala", dar si credibilitatea pachetului de masuri, pentru ca altfel pietele financiare pot reactiona violent.

"Cand depinzi de ele (de pietele financiare - n.r.), ai finantarea bugetului in functie de piete, trebuie sa stii cum reactioneaza si ele sunt foarte atente la credibilitate. Daca pachetul sau masurile n-au credibilitate, pietele reactioneaza si masurile de cheltuieli pot fi date peste cap de majorarea dobanzilor de finantare si nu este de dorit asa ceva", a concluzionat Isarescu.