Agentia Nationala de Integritate verifica averea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, dupa ce a primit recent o sesizare in acest sens, au declarat vineri, pentru Mediafax, surse din cadrul ANI. Sursele citate au precizat ca Agentia Nationala de Integritate a inregistrat in urma cu aproximativ doua saptamani sesizarea in care se solicita verificarea averii guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Sesizarea ar fi fost trimisa de Asociatia Parakletos, care arata ca Mugur Isarescu ar avea un credit la Volksbank, pe care l-ar fi trecut in declaratia de avere din 2007, insa in declaratiile ulterioare ar fi notat doar creditul de aproape 700.000 de lei, fara a mai mentiona numele bancii, potrivit relatarilor din presa.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a confirmat investigatia, adaugand ca este vorba despre o sesizare a unui ONG, nu este auto-sesizarea ANI si ca nu neaparat despre o incalcare a legii: "Nu e prima data cand se fac astfel de verificari", a spus Suciu. In privinta creditului de la Volksbank, "lucrurile au fost clarificate", a mai spus Suciu. Iar ceea ce conteaza cu adevarat sunt declaratiile de avere care sunt publice pe site-ul BNR, mai spune purtatorul de cuvant al BNR

La inceputul lunii februarie, Mugur Isarescu spunea ca a uitat ca a avut un credit la Volksbank Romania, pe care l-a stins anticipat in 2009.

Mugur Isarescu, doctor in stiinte economice, este guvernator al Bancii Nationale a Romaniei din septembrie 1990 si presedinte al Consiliului de Administratie. In 1990, numirea sa a fost facuta de catre Guvern, iar din 1991 a primit mandat din partea Parlamentului, care a fost reinnoit de trei ori pana in prezent, cu o durata de cinci ani, respectiv in decembrie 1998, noiembrie 2004 si octombrie 2009.

Isarescu a fost prim-ministru al Romaniei in perioada decembrie 1999 - decembrie 2000, iar pana sa fie numit guvernator a ocupat timp de sase luni pozitia de secretar cu probleme economice si monetare al Ambasadei Romaniei la Washington, de unde a fost rechemat de presedintele de atunci, Ion Iliescu.

El este membru in Consiliul General al Sistemului European al Bancilor Centrale, membru cu drept de vot din partea Romaniei in Consiliul European de Risc Sistemic si face parte din Consiliul Guvernatorilor al Fondului Monetar International.