Guvernul vrea sa acorde Complexului Energetic Hunedoara (CE Hunedoara) un ajutor de stat individual sub forma unui imprumut pe sase luni de aproape 100 milioane lei, bani proveniti din privatizari,si obliga producatorul de carbune si energie sa-si separe legal activitatile si sa aplice un program de restructurare, scrie Mediafax. "Ministerul Finantelor Publice poate acorda, la solicitarea societatii Complexul Energetic Hunedoara SA, un imprumut in transe, in conditii de piata, in limita sumei de 98,47 milioane de lei, din veniturile din privatizare inregistrate in contul general al Trezoreriei Statului, pe o perioada de sase luni, cu titlu de ajutor de stat individual pentru salvare, Complexului Energetic Hunedoara SA societate care se confrunta cu dificultati economico-financiare majore", potrivit proiectului elaborat de Ministerul Energiei.

In nota de fundamentare a proiectului se precizeaza ca acest ajutor de stat a fost deja aprobat de Consiliul Concurentei in 20 martie si a fost notificat si Comisiei Europene.

Banii din ajutorul de stat vot fi folositi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de sustinere a activitatilor pentru o perioada de sase luni de la acordare, inclusiv cele necesare achizitionarii de certificate de emisii de gaze cu efect de sera.

In termen de 6 luni de la momentul acordarii ajutorului de stat individual pentru salvare, compania va trebui sa prezinte un plan de restructurare care sa-i asigure viabilitatea pe termen lung si care va fi notificat Comisiei Europene in vederea autorizarii. In situatia in care producatorul de carbune si energie nu prezinta planul de restructurare pana la data scadentei imprumutului, este obligat sa achite imprumutul si dobanzile la scadenta.

Daca producatorul de carbune si energie nu prezinta planul de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, are obligatia sa prezinte un plan de lichidare.

In nota de fundamentare se spune ca, in situatia lichidarii companiei, va fi afectata atat capacitatea acesteia de finalizare a unor investitii finantate prin imprumuturi, acordate sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, precum si capacitatea de rambursare a obligatiilor de plata aferente imprumuturilor.

Compania are de rambursat 7,4 milioane echivalent dolari dintr-un credit extern contractat de de la BIRD cu garantia statului, destinat finantarii reabilitarii si modernizarii, precum si 1,05 miliarde yeni japonezi dintr-un credit de la JBIC cu garantia statului, in vederea finantarii reabilitatii grupului 4 al termocentralei Paroseni.

De asemenea, Complexul Energetic Hunedoara a subimprumutat de Ministerul Finantelor Publice un credit de 65,3 milioane de euro, pentru investitii de mediu, din care mai sunt trageri ramase de efectuat de 7,03 milioane de euro.

Totodata, pana la data scadentei imprumutului, Complexul Energetic Hunedoara are obligatia de a prezenta Ministerului Finantelor Publice planul de restructurare aprobat de Comisia Europeana, iar in baza acesui plan poate fi prelungita perioada de acordare a imprumutului, in aceleasi conditii de dobanda.

Guvernul da asigurari ca acest ajutor de stat nu se acorda industriei de carbune, iar pentru a demonstra Bruxellului acest lucru obliga Complexul Energetic Hunedoara sa isi separe legal activitatile miniere de celelalte operatiuni.

"Ajutorul de stat individual pentru salvarea societatii nu se acorda in sectorul carbunelui si pentru a putea demonstra ca acest ajutor de stat individual pentru salvare nu va fi utilizat in sectorul minier, dupa autorizarea ajutorului de stat individual pentru salvare de catre Comisia Europeana si dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, societatea initiaza demersurile pentru separarea legala a activitatii miniere din cadrul societatii de celelalte activitati, si va lua toate masurile necesare pentru a separa legal activitatea miniera si va depune toate diligentele pentru a atinge acest rezultat in cel mai scurt timp posibil in termenul legal prevazut de legislatia in materie", potrivit notei de fundamnetare.

Complexul Energetic Hunedoara va trebui sa ramburseze imprumutul in termen de sase luni de la primire, plus dobanda, sau il poate inapoia anticipat partial sau integral.

In proiect se precizeaza ca imprumutul se acorda companiei in conditii de piata ca urmare a realizarii unei analize economico-financiare de catre EximBank, in vederea stabilirii clasei de risc a societatii si a marjei de dobanda peste ROBOR, comunicate de Banca Nationala a Romaniei cu trei zile inainte de data acordarii transelor de imprumut.

Nota de fundamnetare a proiectului de ordonanta de urgenta mentioneaza ca la acordarea ajutorului de stat individual pentru salvare se respecta principiul "pentru prima si ultima data". In acest sens, Complexul Energetic Hunedoara trebuie sa prezinte o declaratie in care trebuie sa specifice daca a primit in trecut ajutor de salvare sau restructurare.

In caz afirmativ si daca au trecut mai putin de 10 ani de la primirea ajutorului de restructurare sau de la incheierea perioadei de restructurare sau de la oprirea punerii in aplicare a planului de restructurare (oricare din evenimente s-a produs cel mai recent), Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri nu va acorda ajutorul de stat.

In proiectul de OUG se spune ca producatorul de carbune si energie se afla in imposibilitatea de a achizitiona deficitul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, pentru a asigura necesarul de certificate care sa acopere cantitatea totala de emisii de gaze cu efect de sera provenite, in anul 2014, de la fiecare instalatie detinuta. Compania trebuie sa restituie certificatele de emisii nefolosite pana cel tarziu in 30 aprilie.

De asemenea, Guvernul justifica acordaea ajurtorului de stat si prin faptul ca producatorul de carbune si energie este cel mai mare agent economic din Valea Jiului si din judetul Hunedoara, iar daca si-ar intrerupe activitatea, ar creste semnificativ rata somajului in acea zona.

Apoi, intreruperea activitatii ar avea repercusiuni si pentru comunitatile locale care ar fi lipsite de sursele provenite din impozitele si taxele locale pe care le datoreaza Complexul Energetic Hunedoara, ceea ce ar conduce la inrautatirea conditiilor de trai in cadrul comunitatii.

Complexul Energetic Hunedoara este singurul furnizor de energie termica in orasele din Valea Jiului si din municipiul Deva (judetul Hunedoara).

Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariati, care activeaza in cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) si a doua termocentrale care au acoperit in 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel national.

Compania, controlata de Ministerul Energiei, a fost infiintata in 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva si Paroseni si produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au apartinut Companiei Nationale a Huilei.

Restructurarea masiva a complexelor energetice Hunedoara si Oltenia este ceruta de Fondul Monetar International.

Totusi, Guvernul inca spera, cel putin anul trecut, ca va reusi sa privatizeze compania, lansand chiar un anunt prin care solicita investitorilor scrisori de intentie. Guvernul a aprobat strategia de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara in martie 2013.

Fostul ministru al Energiei Razvan Nicolescu spunea in decembrie anul trecut ca ar exista o companie interesata sa participe la privatizarea Complexului Energetic Hunedoara, respectiv Quintana Minerals Corporation din Statele Unite. In noiembrie anul trecut Nicolescu daduse un ultimatum de o luna conducerii Complexului Energetic Hunedoara pentru a prezenta o strategie "realista" de viabilizare a companiei.

In februarie anul curent, ministrul Energiei, Andrei Gerea, a spus ca statul incearca sa salveze de la faliment complexurile energetice Oltenia si Hunedoara, aflate intr-o situatie dificila.