Luni, moneda nationala se deprecia in fata principalelor valute, exact in timp ce Guvernatorul BNR dadea asigurari ca indicatorii macroeconomici ai Romaniei se gasesc la cele mai bune nivele din ultimii 25 de ani. Monedele Europei emergente (cu exceptia leului) s-au intarit marginal fata de euro. Moneda Romaniei a ajuns la 4,43 unitati in fata euro, la 4.32/chf si la 4.12 lei/usd. Dealerii se asteapta ca RON sa inchida in scadere azi. E drept ca dupa un slab inceput de saptamana, dolarul american s-a intarit fata de celelalte valute majore, imediat dupa anuntarea noilor masuri de stimulare a economiei luate in China. Dolarul a atins USD 1.0824/EUR in debutul sesiunii europene, ajungand in momentul redactarii la 1.0734/EUR. Ne asteptam ca perechea sa ramana in aceasta zona, astazi nefiind programate anunturi economice importante.

Referindu-se la politica monetara, oficialul a trimis un mesaj clar pietelor afirmand ca nivelul ratelor de dobanda ale bancii centrale este cel potrivit in timp ce ratele rezervelor minime obligatorii sunt prea mari. Anumite incertitudini planeaza asupra nivelului de echilibru al ratei de schimb a leului. Guvernatorul a declarat ca Romania nu este pregatita sa se alature ERM-II din 2016. Criteriile de convergenta nominala sunt indeplinite, probleme ramanand in indeplinirea criteriilor de convergenta reala. Orice tinta privind adoptarea euro ar trebui sa fie insotita de stabilirea unui plan pas-cu-pas si de bifarea tuturor etapelor intermediare.

Pretul aurului s-a mentinut luni dimineata usor peste nivelul de 1,200.00 dolari pe uncie sustinut de dolarul in scadere, argintul s-a tranzactionat la 16.23 dolari pe uncie, platina a fluctuat in jurul valorii de 1,160.00 dolari pe uncie iar paladiul a scazut pana aproape de 775.00 dolari pe uncie.