​ANALIZA Guvernul mareste iar pensiile din sistemul militar, principiul contributivitatii e aruncat la cos. In 2010-2012, in timp ce unele pensii scadeau, cele "speciale" cresteau cu 30%

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 22 aprilie 2015, 16:52 Economie | Finanţe & Bănci


pensii2
Foto: Hotnews
Numarul pensionarilor din sistemul special de pensii al Armatei, Politiei si Serviciilor este de circa 160.000 de persoane, reprezentand circa 3% din totalul pensionarilor Romaniei, potrivit calculelor HotNews.ro pe baza coroborarii datelor publicate de institutiile respective, cu cele ale ANAF si INS.  Acesti 160.000 de pensionari reprezinta o sursa importanta de cheltuieli, intrucat pensiile lor sunt cu mult mai mari decat cele achitate celorlalti, fiind proportionale cu salariile anterioare din ultima perioada a vietii active.

Problema principala consta in faptul ca pensiile speciale sunt calculate pe alte criiterii decat cele pentru pensionarul obisnuit, pe criterii privilegiate. Nu in baza unui sistem contributiv, ci prin posibilitatea proaspatului pensionar de a-si alege ca baza de calcul 6 luni consecutive care-i convin lui, in ultimii 5 ani. Evident, cele mai banoase.

In plus, trebuie spus ca, in ciuda "ajustarilor" facute, chiar daca unele pensii au scazut, in cazul fostilor militari  acestea au urcat cu 30%. Si de-acum inainte vor mai urca.


"Pensiile militare recalculate sau revizuite, conform prevederilor Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, aprobata prin Legea nr. 165/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, au crescut in urma recalcularii cu circa 30% (pensia medie) in perioada 2010-2012, in conditiile in care prognozele initiale indicau o scadere a acestora in urma aplicarii principiului contributivitatii (subl.mea DP). Economiile prognozate de Guvern la fundamentarea bugetului prin recalcularea pensiilor speciale se ridicau la 86,8 milioane lei in 2010, 260,6 milioane lei in 2011, 267,9 milioane lei in 2012, 274,6 milioane lei in 2013 si 281 milioane lei in 2014. Cu toate acestea, recalcularea a rezultat intr-o crestere a cheltuielilor bugetare anuale cu peste 1 mld. lei", se arata intr-o analiza a Consiliului Fiscal (pag.43-44)

Ca sa fie stiut, aceste pensii se platesc din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii. "Sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv (subl.m.DP), angajatorul nefiind obligat sa plateasca  contributia aferenta lui", se arata in documentul aprobat miercuri in Guvern. Angajatul va plati lunar o contributie de 5% din venitul sau, suma ce va fi varsata la bugetul de stat.
Proiectul de lege instituie reglementari prin care se revine, in principal, la regulile care caracterizau sistemul pensiilor militare de stat, astfel:
- vor exista pensii de serviciu, pensii de invaliditate si pensii de urmas;
- pensiile de serviciu vor fi de trei feluri: pensie de serviciu pentru limita de varsta, pensie anticipata si pensie anticipata partiala.Vor fi acordate pensii militare de stat si pentru soldatii si gradatii profesionisti care indeplinesc conditiile de vechime in serviciu.

Din Nota de Fundamentare a proiectului:
Mecanismul prin care se revine la sistemul pensiilor ocupationale presupune:
- repunerea in plata a pensiilor stabilite in temeiul Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010, pentru cadrele militare trecute in rezerva pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 263/2010;
- recalcularea pensiilor aflate in plata stabilite in temeiul Legii nr. 263/2010, pentru cadrele militare trecute in rezerva in intervalul cuprins intre data de 01.01.2011 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, potrivit
reglementarilor cuprinse in aceasta;
- stabilirea drepturilor de pensie, pentru cadrele militare care vor trece in rezerva sub imperiul prevederilor prezentei legi, dupa o metodologie similara celei statuate de Legea nr. 164/2001, care are in vedere, in principal, luarea in considerare a soldei functiei de baza/salariului functiei de baza din ultima luna de activitate. In cazul in care au avut loc modificari ale soldelor de functie in ultimii 5 ani de activitate, baza de calcul o constituie media soldelor functiilor de baza/salariilor functiilor de baza corespunzatoare functiilor indeplinite in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, la alegere.
In cazul pensiilor care prin actualul mod de calcul au fost diminuate fata de cuantumul aflat in plata, acestea isi vor pastra cuantumul din plata daca este superior celui rezultat prin aplicarea noii formule.
Perioada de trecere de la sistemul actual de acordare a pensiilor la noua lege ce va fi adoptata va fi relativ scurta, iar dispozitiile propuse elimina incertitudinile cu privire la exactitatea datelor care au stat la baza
stabilirii pensiilor in sistemul contributiv actual.

Proiectul lege prevede mai ca vor fi acordate pensii militare de stat si pentru soldatii si gradatii profesionisti care indeplinesc conditiile de vechime in serviciu, aceasta categorie profesionala beneficiind in prezent de posibilitatea mentinerii in activitate pana la varsta de 55 de ani.
Sistemul pensiilor militare de stat va include pensia de serviciu, pensia de invaliditate si pensia de urmas.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca militarii, politistii si functionarii cu statut special, pentru a beneficia de pensie militara de serviciu sunt cele legate de varsta si vechime in serviciu.

Varsta de pensionare este prevazuta de legislatia actuala si va creste, gradual la 60 de ani, pana in anul 2030.

In acelasi timp, proiectul prevede posibilitatea reducerii varstei de pensionare in functie de conditiile de munca in care isi desfasoara activitatea angajatul, dar nu mai putin de varsta de 45 de ani.

Au dreptul la pensie de serviciu anticipata militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au o vechime efectiva de 20 de ani, dintre care cel putin 10 ani vechime in serviciu si care sunt trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, ori ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militare.

Pentru baza de calcul a pensiei a fost propusa folosirea mediei soldelor functiei de baza, respectiv salariilor functiei de baza corespunzatoare functiilor indeplinite in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, la alegerea beneficiarilor, mai putin solda de grad, respectiv salariul gradului profesional avut la data trecerii in rezerva ori incetarii raporturilor de serviciu. La media obtinuta se adauga solda de grad/salariul gradului profesional avut la data trecerii in rezerva ori incetarii raporturilor de serviciu.

In caz de recalculare, pensiile aflate in plata isi vor pastra cuantumul, daca acesta este superior celui rezultat prin aplicarea noii legi.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11614 vizualizari

 • +28 (30 voturi)    
  Incotro? (Miercuri, 22 aprilie 2015, 17:11)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Pensii speciale pentru militari, magistrati, aviatori,securisti, scriitori, actori.... UNDEVOM AJUNGE? HOOOOTILOR!
  • +1 (5 voturi)    
   Pensiile aviatorilor (Joi, 23 aprilie 2015, 2:21)

   istoriograf [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   ....au fost taiate drastic de guvernul Boc si nu au mai fost date inapoi.
 • +26 (30 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 aprilie 2015, 17:20)

  [anonim]

  • +12 (16 voturi)    
   Bolsevicu' Plagiator! (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:35)

   valjean [utilizator] i-a raspuns lui

   Pontacu ne explica clar : Bai prostilor voi sinteti iobabi pe mosia numita Romania iar noi sintem Sistemul adica stapinii vostri si trebuie sa traim de 10 ori mai bine! Capisci ?
 • +30 (32 voturi)    
  Doar foarte putini au acest drept (Miercuri, 22 aprilie 2015, 17:31)

  Fraierul din sistemul civil [anonim]

  Majoritatea dintre acesti militari n-au nici un fel de merit decat sa frece timpul la serviciu. Nu merg la nici un razboi, nu apara tara de nimeni, nu ne apara pe noi. Daca e razboi , nu se face doar cu ei, suntem chemati toti oricum. Nu este normal un plutonier sa aiba penise de 3.200 lei dupa ce toata viata a ingrijit autocamioane !!!! Sunt doar cativa care merita pensii speciale : cei care se duc in teatre de razboi, magistratii (necorupti) si politistii cu merite deosebite. Restul, adica marea majoritate, trebuie tratati exact ca orice contribuabil care a trait cu stresul zilei de maine, daca firma lui mai merge sau nu, daca mai are sau nu salariu...
  • +16 (18 voturi)    
   Nu poti sa tratezi armata (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:33)

   derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui Fraierul din sistemul civil

   militienii si securistii ca pe orice contribuabil.

   au meritul exceptional ca in 70 de ani au iesit o singura data din cazarmi si atunci ca sa traga in propria populatie civila, la "revolutia" din 1989;

   nu mai vorbesc ca si ca sa frece menta in cazarmi ii pazim pe banii nostri cu UTI si cu BGS-ul
  • +10 (14 voturi)    
   Fi-mi-ar sila! (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:37)

   valjean [utilizator] i-a raspuns lui Fraierul din sistemul civil

   Mai bine sa nu ne mai apere nimeni! Iesim mai ieftin!
 • +24 (26 voturi)    
  Restauratia completa! (Miercuri, 22 aprilie 2015, 17:38)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Invatamantul a fost biruit, crecetarea la fel... acum se trece la pensii speciale... ca sa suntme noi unii contribuim si altii nu contribuie cu mare lucru dar sunt speciali! Astept un nou partid politic... cu actualii m-am lamurit
  • +17 (19 voturi)    
   Nimic nou (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:35)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

   Educatie? Sanatate? Cercetare? Drumuri? Haida de!
   Ca orice cartel mafiot care tine o tara captiva, se asigura loialitatea sistemului represiv, care la rindul lui, asigura functionarea la nesfirsit a cartelului mafiot.
 • -13 (23 voturi)    
  daca graficul ala (Miercuri, 22 aprilie 2015, 17:44)

  numaiamnume [utilizator]

  in loc sa aiba denumirea "evolutia cheltuielilor bugetare" avea denumirea "evolutia pensiilor", aceasta ar fi fost o stire pozitiva. Felicitari HN! Sunteti maestrii ai manipularii.

  P.S. Ce contributie la politie si armata ? Ce produc oamenii aia ? Isi risca viata cand e cazul, asta e tot ce fac. Si nu au voie sa aiba alte activitati din care sa castige bani. Nesimtitii, mai vor si pensii care sa nu fie calculate pe baza contributiei, dupa ce ca nu contribuie cu nimic.
  • +20 (22 voturi)    
   Domnul colonel (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:02)

   STEFAN A. [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

   Poate ne enumerati dumneavostra unde au riscat viata ofiterii romani inainte de 1989 .(si dupa) Ca eu am citit doar de militari in termen (adica racani) care mureau prin mine , canal si alte santiere marete a patriei . Morti adica la datorie si platiti cu solda mizera . Evident superbii lor ofiteri trebuiau pensionati la 40 - 45- 50 de ani ca erau epuizati moral si fizic . Ca ulterior au reintrat in politica , rabdare si tutun . Important sa aiba pensile asigurate pe viata si mereu cu mult peste media palmasului care lucreaza in mina sau pe schelele unui bloc . Nu risca astia viata ca maretii ofiteri fara scoala militara dar ajunsi cu grade . Numele Dogaru nu va spune minic ? E colonel ca dvs . Mare erou , mare ofiter ,pensionat din tinerete , rusinea uniformei . Bine ca e sef de sindicat al cadrelor .
  • +10 (12 voturi)    
   Sud-americanu' (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:44)

   valjean [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

   Daca tara asta nu e chiar o tara de oi proaste , speram ca cu aceasta ultima ticalosie sa dispara PSD -ul de tot de pe arena politica!
  • +11 (13 voturi)    
   Aia care chiar isi risca viata (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:47)

   derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

   in teatrele de operatiuni sunt platiti de NATO si sunt f. putini.

   Restul contribuie la economia nationala cu ce pot si ei: contrabanda cu tigari, cu fier vechi, cu anvelope, schimburi de terenuri cu Becali, falsuri in acte pt. atribuirea de locuinte etc.

   Din 8 sefi de Stat Major 4 au trecut pe la puscarie, 3 erau in cercetari ultima data cand am verificat, unul singur nu stiu sa fie implicat in vreun dosar penal si ala e un ratacit de-al lui Vadim.
  • +2 (2 voturi)    
   iei pensia (Joi, 23 aprilie 2015, 9:19)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

   speciala si in ruble?
 • +12 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 aprilie 2015, 17:51)

  [anonim]

 • +15 (17 voturi)    
  unii devin mai egali decat altii, leprelor (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:04)

  yellowdog [utilizator]

  eu de ce nu sunt special daca platesc contributiile la stat?
  cu ce sunt eu mai prejos ca muncesc in privat?
  imi luati impozit pe salariul ca sa platiti cui vreti voi pensii?
 • -17 (25 voturi)    
  Se oftica prostimea (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:10)

  mirela trica [anonim]

  Ce imi place sa observ cum se oftica prostimea de fiecare data cand vecinului ii merge mai bine. Tipic romanesc ce pot spune... E fix ca atunci cand au impozitat masinile cu motor mare si se bucura plebea zicand: asa le trebuie daca isi permit masini scumpe sa plateasca impozit inzecit! Ofticati-va baaah!! Sper sa aveti subiect de oftica cel putin 2 saptamani de acum incolo!
  • +11 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:50)

   [anonim] i-a raspuns lui mirela trica

  • +10 (12 voturi)    
   Era pe vremuri o vorba care ti se potriveste (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:57)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui mirela trica

   "Tu ori esti prost ori esti prost". Am sa o ignor pe cealalta cu "Nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita" si o sa incerc sa-ti explic ceva: Nu are nimeni nimic cu vecinul care o duce mai bine ci cu faptul ca o duce mai bine fara sa faca nimic in plus, ci doar sa primeasca pomana de la guvern, in mod nemeritat. Nu am nimic impotriva ca sa primeasca pensie marita daca au fost pe teatre de operatiuni, si-au pus viata in pericol, dar nu daca au avut o activitate la fel ca a mea sau a altora care au pensii de mizerie.
   P.S. Sunt si impotriva impozitarii masinilor in functie de capacitatea cilindrica, mi s-ar parea normal sa fie impozitate in functie de poluare si de capacitatea de transport (ex. camioane fata de autoturisme). Consumul nu are semnificatie (masini vechi consuma si polueaza mai mult ca altele noi, cu capacitate mai mare), si oricum daca consuma mai mult platesti mai mult prin taxele pe benzina, ceea ce mi se pare ca o dubla impozitare.
   • +2 (4 voturi)    
    Scuzati (Miercuri, 22 aprilie 2015, 20:32)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Am vrut sa spun "capacitatea nu are semnificatie..."
  • +5 (5 voturi)    
   Vecinului ii merge mai bine (Joi, 23 aprilie 2015, 8:38)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui mirela trica

   Din ce fura de la mine. Desi are rima nu e vesel deloc. Un guvern de infractori ce isi cumpara protectia. Pensiile marite fara contributie inseamna a lua de la ceilalti. Si oftica are o finalitate. Cade guvernul si se revine la pensii corecte. Cei ce rad azi vor plange maine. Mai ales ca o pensie nebazata pe contributie risca sa fie returnata.
 • +12 (14 voturi)    
  Baga bani ... (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:10)

  bubaru [anonim]

  Daca nu s-ar mai fura:
  - ar fi loc de marirea tuturor salariilor cu cel putin 15-20 %;
  - ar fi loc de marirea tuturor pensiilor cu 10-12 %;
  - ar fi loc si de pensiile speciale ale parlamentarilor, dar putin mai diminuate.
  Ganditi-va cati au capusat bugetul de stat si o fac in continuare: bani pentru retrocedari, bani ca taxa (parandarat) la contracte cu statul umflate periodic cu pompa, bani pentru partide, bani multi pentru regiile statului, bani pentru biserici, inclusiv catedrala urmasului megalomanic al lui Ceausescu si multi bani in multe locuri de nu mi-ar ajunge inca 1000 de caractere de scris.
  Mai rau este ca si statul se capuseaza singur: la lucrarile de utilitate publica pune TVA, la apa pune TVA, desi toate regiile si societatile sunt ale statului, desi aici smecheria este sa scoata banii din buzunarul cetateanului.
  Daca ma uit mai atent la articol, probabil ca autorul nu este de acord cu specialii si ii dau dreptate.Il rog sa se uite la magistrati si sa-si dea cu parerea. De pamant!
  Nu suntem de acord cu pensiile speciale, in afara de magistrati ca de astia ne este frica si sunt o forta..
  In tara lui ,,cine-parte parte-si face,, nimeni nu are curaj sa protesteze. Finantistii de sus pana jos si-au impartit salarii babane, magistratii au intors legea cu fata la ei, parlamentarii sunt si profesori, medici, avocati si chiar guvernanti uitand de separarea puterilor in stat.
  Cum dracu poti sa fii si in puterea legislativa si in executiva, numai ei stiu secretul. Adica tu iti faci legea si tot tu o aplici?
  Hai ca m-a luat scarba. Dupa cate am scris s-ar putea sa am nevoie si de altceva ...
  • 0 (0 voturi)    
   usor cu vorba (Joi, 23 aprilie 2015, 12:30)

   cinic [anonim] i-a raspuns lui bubaru

   verbul a fura se conjuga doar la trecut!
   Verbul "pensie/salariu" nu se conjuga decat la viitor!
   daca confisti azi 100 mil esti sigur ca o vei face si maine? dar daca dai un euro lunar in plus la pensie iti trebuie inca 72 mil anual.
   Din ale cui taxe MARITE?
 • +15 (17 voturi)    
  o da (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:13)

  I [utilizator]

  acei militari care au dus lupte crâncene cu fasolea la cazan, au vârsta de pensionare mai mica, nu au luptat in nici un razboi adevarat, se pot bucura acum de pensii speciale.

  Faza e in felul urmator: in armata ordinul se executa. De 25 de ani ei executa un singur ordin: votati PSD. Se suna, se strang toti si merg in grup sa voteze PSD ca sa nu isi piarda banii care le vin luna de luna fara nici un efort. Acum e mai clar de ce PSD-ul indemna oamenii sa nu se prezinte la vot sau alte aberatii cu voturi anulate etc.: pentru ca voturile lor sa le aduca mai multe procente.

  Jos comunistii!
 • +19 (19 voturi)    
  NU ca zic, da` vreau sa spun... (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:14)

  mandea [anonim]

  se mareste si pensia lui dogaru? Gioarsa aia cu mecla de betiv
 • +12 (16 voturi)    
  Lectie de viata . (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:16)

  Marghiloman [anonim]

  Pentru cei tineri este un semnal clar ca trebuie sa faci pe dracu-n patru ca sa fi bugetar . Sa ramana fraierii sa-si bata capul cu productivitatea , munca si alte alea . Slujbas la stat si trai pe vatrai .
  • +5 (7 voturi)    
   Daca citesti putin mai sus... (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:54)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui Marghiloman

   ...Educatia, Sanatatea si alti bugetari NU au pensii speciale.
   • +3 (3 voturi)    
    Chestie de nuanta (Miercuri, 22 aprilie 2015, 21:48)

    Marghiloman [anonim] i-a raspuns lui mcris

    Nu toti bugetarii au pensii speciale dar la toti li se rupe-n patru de cat muncesc . Daca esti bugetar si intr-o zi n-ai chef de treaba , poti juca ce vrei pe calculator si nu patesti nimic . Daca esti brutar si ai aceeasi situatie , poti ramane fara bani si poti sa-ti sara si oamenii in cap . Asta-i diferenta .
 • +8 (10 voturi)    
  opozitie sau...coabitare!? (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:44)

  Iulia [anonim]

  Unde este mareata si inestimabila opozitie?
  Da, la loc cu verdeata....de unde priveste cum tara asta se duce de rapa.
  Stiu, ne lasa sa ne inflamam si o sa vina candva pe valul de furie populara si o sa strige ca.....uite ce au facut guvernantii.....noi o sa facem sa fie bine ca sa nu fie rau!!!!
  Ce lepre, ce haimanale.....ce imbecili....
  Traiasca USL....
  Coabitare pe toate palierele...psd-pnl, psd-Iohannis, Iohannis-pnl, udmr se multumesc cu o strangere de mana cu pnl....si uite ce hora a unirii in fata dezastrului national semnat: hotii!
 • +10 (12 voturi)    
  Discriminare (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:50)

  Tzepe [utilizator]

  Se premiaza non-valoarea, bugetivorii.
  Si nimeni nu protesteaza, nu iese cu parul in strada, in fata Parlamentului mafiot.
  Rusine !
 • +8 (10 voturi)    
  concluzia (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:55)

  zot [utilizator]

  este una: votati psd ca sa fie bani sa plateasca pe cei care ii apara pe ei nu pe cei care creaza premize ca toti romani sa o duca mai bine:
  cultura, invatamant, cercetare, sanatate
 • +3 (5 voturi)    
  Boii ara si al de Mos Teaca maninca !!! (Miercuri, 22 aprilie 2015, 19:07)

  andreesanu [utilizator]

  Aia care au tras in romani in 89 au pensii speciale ,civilii care au impuscat militari in termen in 89 au renta de la stat ca plata a tacerii !!!.Militieni ,ofiteri din armata care au dormit in post 25 de ani ,avansati fara vrun merit ,securisti de la ochiul si urechea dupa o viata de taiat frunza la caini sunt scosi la pensie la 45-50 de ani cu pensii 80% din salariul max realizat in ultimii 5 ani lucrati,dupa iesirea la pensie se apuca de afaceri.
  De 70 de ani armata romana doarme in bocanci ,este imbracata de stat,maninca la popota !!! si salariul este pus deoparte,avansarile s-au facut politic far sa respecte nici o procedura.
 • +3 (5 voturi)    
  luati de aici Saracilor! (Miercuri, 22 aprilie 2015, 19:28)

  Dodel540 [utilizator]

  Cand o sa munciti productiv (ha) o sa aveti si voi pensie ca asta:
  http://stiri.tvr.ro/un-fost-magistrat-are-cea-mai-mare-pensie-din-tara-aproape-30-000-de-lei_40905.html

  "Cea mai mare pensie din România se încasează în judeţul Argeş. Pe talon, suma brută depăşeşte 34 de mii de lei şi este a unui fost magistrat şi director al penitenciarului Colibaşi.
  Gheorghe Bălăşoiu este pensionar de nouă ani. Primeşte o pensie de aproape 30.000 de lei, neschimbată din prima zi, în ciuda modificărilor legislative."
 • +5 (7 voturi)    
  Chiar Ponta face ce vrea!? (Miercuri, 22 aprilie 2015, 19:30)

  lare [anonim]

  Chiar Ponta face ce vrea!? Asa de simplu se distribuie banii tarii, nu se tine cont de o logica, de contributia si importanta muncii pentru tara?
 • +8 (10 voturi)    
  Aplicabilitate restransa (Miercuri, 22 aprilie 2015, 19:38)

  Ted [anonim]

  Ponta spune ca acest sistem se aplica in tarile NATO, dar uita sa spuna un aspect extrem de important: se aplica limitat astfel:
  - in cazul apararii: doar celor care in lupta
  - in cazul internelor: doar pentru personalul operativ si doar celor din arii de risc (pompieri, politisti sub acoperire, combaterea crimei organizate sau care activeaza in strada: jandarmi, trupe de interventie rapida)
  - in cazul serviciilor secrete / speciale: doar personalului operativ (nu pentru personalul auxiliar, nu pentru conducerea munita politic).
  Doar asa are sens si este justificat efortul societatii de a plati aceste pensii. Asa cum vrea Ponta e bataie de joc la adresa poporului.
 • +5 (7 voturi)    
  avea obligatii (Miercuri, 22 aprilie 2015, 19:41)

  nash pandelica [utilizator]

  sub semnatura, cu colonelu' ala slinos si cretz.
  va fi sarbatoare la otv sri ghitza.
 • +9 (11 voturi)    
  Am intrebat un fost colonel (Miercuri, 22 aprilie 2015, 19:50)

  geag [utilizator]

  De ce considerati dvs. ca trebuie sa aveti pensiile astea f. mari ? Rasp : Pentru ca noi nu stim sa facem nimic; profesorul mai da o meditatie, doctorul mai da o consultatie,meseriasii mai repara ceva pe cind noi trebuie sa traim doar din pensie.
  Mi-e greata !
 • +2 (8 voturi)    
  Basistilor (Miercuri, 22 aprilie 2015, 20:08)

  smen [anonim]

  Boc si Base au mai recalculat odata pensiile militare pe baza contributivitatii cica sa scada cheltuieli la buget,doar ca dupa recalculare pe baza principiului contributivitatii pensiile au crescu.
 • +1 (1 vot)    
  Eroare conceptuala/ popor adormit (Joi, 23 aprilie 2015, 0:53)

  vigni [utilizator]

  Inteleg sa dai salarii mari, dar asta nu justifica si pensii mari. Un civil care risca viata cu o munca grea nu are nici salariul mare nici pensia mare. Unde e dreptatea sociala? sau statul e doar al unora? Plus ca intervine si varsta de pensionare mai mica. Asta va arunca tara in alt haos social. Isi asupa PSD? isi asuma PNL?
 • +6 (6 voturi)    
  nu mai fa pe (Joi, 23 aprilie 2015, 9:32)

  nahir [utilizator]

  prostul.
  si voi militarii pensionari aveti dreptul sa va rotunjiti veniturile, prestand o munca oriunde poti. spre exemplu, in firme de paza, ca tot e cam plin de voi p-acolo.
  exista insa si o categorie care, cum zice ofiterimea dvs., nu poate presta. ca a turnat la secu si apare in dosarul lui de cadre. si stiti bine treaba asta.
 • 0 (0 voturi)    
  Necostitutionala (Joi, 23 aprilie 2015, 12:16)

  carmen [anonim]

  Intreb Curtea Constitutionala daca aceasta lege nu incalca principiul egalitatii cetatenilor in fata legii???
  Unii nu platesc contribitia le pensii, nu au vechime decat maxim 20 de ani vechime, calcularea pensiei , la alegere, 6 luni din ultimii 5 ani si alte aberatii!!!
  Dar profesorii, medicii, cercetatori, inginerii si toti alti angajati nu sunt speciali?
  Regret, dar politisti, magistrati si alti speciali, cati sunt curati ca lacrima, cati nu se simt cu musca pe caciula?
  Dar, cei care au iesit la pensie dupa 2001 si li s-au aplicat prevederile legii pensiilor adoptata in acel an, nu ar trebuie sa dea in judecata acest guvern pentru recalcularea pensiei dupa legea veche( cea din timpul ceausist)? Tot idiotii astea au scos legea
  din 2001. Tara condusa de hoti si nebuni!!!
  • 0 (0 voturi)    
   nu prea (Joi, 23 aprilie 2015, 22:46)

   kolo [anonim] i-a raspuns lui carmen

   Doamna Carmen, care egalitate. Facem o prinsoare? De cate ori ma duc la servici, va sun? Va sun si cand plec acasa. Daca sunt plecat de acasa si nu ma intorca acasa, va sunt zilnic! Va rog sa cititi si real si retoric. Va sun si cand ma suna de la serviciu fara sa merg la locul de munca. Rezistati 30 de ani? Daca nu rezistati, castig pariul!!!! Va bagati?
 • +1 (1 vot)    
  discriminare (Joi, 23 aprilie 2015, 12:46)

  adana [anonim]

  Da' noi astia prosti da multi care muncim si asiguram cu bani bugetul de ce nu putem sa alegem si noi 6 luni din care sa ne fie calculata pensia?
  Specialii aveau si asa pensii de trei ori mai mari, trebuiau sa le creasca?
  Rusine!!!!
  Pensionarii sa-si faca si ei organizatie sindicala, ca doaga a facut scandal si ia banii nostri!
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 24 aprilie 2015, 10:37)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by