Joi am vazut un euro stramtorat pe toate pietele: moneda a fost sub presiune in fiecare pereche valutara, oriunde priveai, de la EURUSD pana la populara EURNZD (care a crescut peste 2% dupa retorica blanda a Bancii Neo Zeelandeze), fara niciun catalizator de risc (care a actionat impotriva tranzactionarii EUR). Mai tarziu, EURUSD a jucat si el feste, pe baza unor date economice macro slabe din SUA, cu cifre dezamagitoare pe cererile oficiale de somaj si locuintele noi vandute.

Primul test prin care ne-am putea da seama daca aceasta intrare la apa a EUR va mai dura consta in integrarea in ecuatie a datelor venite din Germania (indicele IFO), dar si evolutiile apetitului de risc dupa o zi de ieri aproape "moarta".

Atentia se indreapta si catre intalnirea Eurogroup din Riga despre care nu credem ca va genera ceva constructiv pentru situatia din Grecia, desi ieri am vazut niste comentarii mai optimiste decat de obicei din partea premierului elen Tsipras si a ministrului de finante Varoufakis.

EURUSD

Dupa ziua de ieri, avem o situatie clasica de tip "bullish", confirmata inca de dimineata cu valori in jurul a peste 1.0840 - nivelul "de rezistenta" stabilit la saltul anterior.

Taurii vor face presiuni pentru un test in jurul valorii de 1.10 inaintea intalnirii de saptamana viitoare a Comitetului Federal pentru Piata Libera. Ursii vor cauta sa obstructioneze acest prag, poate chiar in cursul zilei de azi, mai ales ca lupta argumentelor a cam secatuit.

Atentia se va indrepta, saptamana viitoare, catre reuniunile bancilor centrale ¬ ocazie cu care vom vedea daca Banca Suediei, Riksbank, va crea miercuri sau joi un pic de interes pentru EURSEK. Tot miercuri/joi este programata si reuniunea Comitetului Federal pentru Piata Libera, iar imediat dupa vom avea o noua reuniune a Bancii Noii Zeelande care, fara sa se astepte la asta, a intrat in lumina reflectoarelor.

Banca Japoniei are o intalnire interna joia viitoare, dar sa nu ne asteptam la mare lucru, pentru ca Abe e in turneu in SUA.

Asadar, o saptamana interesanta!