O stire transmisa vineri inainte de pranz de AFP mentiona ca grecii de la Piraeus Bank intentioneaza sa stearga datoriile mai mici de 20.000 de euro, facute pentru credite de consum, lucru confirmat chiar de grupul bancar elen. "Piraeus Bank Romania este parte a retelei Piraeus Group si isi deruleaza activitatea independent, conform particularitatilor pietei locale, adoptand politici aliniate obiectivelor generale ale bancii. Decizia luata de Piraeus Grecia priveste piata din Grecia si contextul local, de aceea nu putem comenta in legatura cu acest subiect", a explicat pentru HotNews.ro Catalin Parvu, CEO Piraeus Bank Romania.

Catalin Parvu, CEO Piraeus BankFoto: Hotnews

"Pentru a usura situatia clientilor indatorati care au venituri foarte reduse din cauza crizei, banca lanseaza un program de remitere si de restructurare a datoriei lor cu scopul de a 'lupta impotriva crizei umanitare'", se arata in comunicatul bancii .

Aceasta initiativa se va traduce prin "stergerea a 100% din datoriile pana la 20.000 de euro vizand imprumuturi pentru consum si prin carduri de credit", a precizat banca.

Ea propune si o 'inghetare a imprumuturilor imobiliare si o stergere a dobanzilor' pentru aceste imprumuturi ale debitorilor sai aflati in dificultate.

De aceste masuri vor beneficia clientii bancii care vor fi inclusi in noul program de ajutoare sociale lansat de guvernul grec.

Acest program, care a fost prima lege votata de noua majoritate a stangii radicale, prevede in special sprijin financiar pentru cei mai saraci, ajutoare alimentare si locuinte pentru a face fata 'crizei umanitare' generate de sase ani de recesiune prin care a trecut tara pana acum, potrivit uneia din temele de baza ale campaniei stangii, noteaza Agerpres.

Dosarele solicitantilor au inceput sa fie primite de administratii in aceasta saptamana si primele varsari de bani sunt prevazute sa aiba loc in iunie.

Mai multi conducatori de banci si-au parasit posturile de la sosirea la putere a Syriza, ceea ce nu a fost cazul la Banca Piraeus. Creditele nesigure ale bancilor elene, corespunzand imprumuturilor nerambursate de peste 90 de zile, reprezinta in medie 35 % din portofoliul lor