"Doua dintre bancile care se dovedisera reticente in prima faza (Banca Romaneasca si Bancpost) au inteles mesajul nostru. OTP Bank este singura institutie de credit care refuza, in continuare, sa se intalneasca cu noi. Prin aceasta atitudine, OTP Bank dovedeste dispret nu doar fata de consumatori, ci si fata de recomandarile autoritatilor care reglementeaza si supravegheaza sistemul bancar", se arata intr-un comunicat transmis vineri de conducerea Asociatiei Utilizatirilor Romani de Servicii Financiare.

AURSF a trimis scrisori catre toate bancile care au in portofoliu produse denominate in franci elvetieni, trei dintre acestea dovedindu-se reticente sa se intalneasca cu reprezentantii asociatiei (Bancpost, Banca Romaneasca, OTP Bank).

"Am insistat in scrisori asupra faptului ca avem un mandat direct de reprezentare, prin procura autentica, a unui numar de consumatori ai respectivelor banci si ca refuzul de a discuta pe marginea situatiei creditelor acestora semnifica in fapt un refuz de a discuta cu clientii proprii. Am explicat ca acest lucru contravine flagrant atat mesajelor lansate public de reprezentantii respectivelor banci, precum si indemnurilor la negocieri facute de institutiile care reglementeaza activitatea bancara. In ceea ce priveste celelalte banci, avem deja programate primele intalniri cu Banca Romaneasca, Volksbank/Banca Transilvania, Credit Europe Bank si a doua intalnire cu Raiffeisen Bank. In cel mai scurt timp, vom stabili datele primelor intalniri si cu Bancpost si cu Piraeus Bank", mai spun reprezentantii AURSF.

Printre abuzurile bancilor constatate in urma sesizarilor se numara modificarea marjei de dobanda, profitand de necunoasterea consumatorilor, comision de penalizare aplicat la tot creditul, nu doar pentru ratele neplatite, comision de risc, comision de administrare ca procent din suma intregului credit, precum si comisioane de rambursare in avans.

ANPC are deja trimise instantelor 23 de procese verbale, iar patru urmeaza sa fie trimise incepand de saptamana urmatoare.

Grupul Clientilor cu Credite in CHF are circa 24.000 de membri, iar 90% dintre acestia au credite ipotecare, de nevoi personale cu garantii sau de nevoi personale contractate pentru avansul la casa.

"Sistemul bancar va avea o problema cand, peste un an sau chiar mai devreme, toti acesti oameni nu-si vor mai putea plati ratele. Unii deja nu mai pot de acum. In baza noastra de date, peste 50% au intarzieri la rate, unii sunt deja in prag de executare silita", a afirmat Andreea Cristoforidis, unul dintre reprezentantii grupului.

Peste 75.000 de persoane fizice figureaza cu credite in franci elvetieni in bilanturile bancilor locale, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci. In realitate, numarul imprumutatilor in franci este mult mai mare, avand in vedere ca bancile au externalizat sau au vandut foarte multe astfel de contracte.

Din totalul debitorilor cu imprumuturi in franci inregistrate in bilanturile bancilor, aproape o treime (32%) se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank.

O treime dintre creditele in franci elvetieni (35%) au fost destinate achizitionarii de locuinte, 58% au reprezentat credite de consum cu ipoteca, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit datelor BNR.