Cu toate eforturile celor 11 "misteriosi" care formeaza Comitetul de Administrare a Rezervelor internationale, la 30 aprilie 2015, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei depaseau cu putin 30 de miliarde de euro, fata de cele 30,599 miliarde euro aflate in conturi cu o luna mai devreme. Drept este ca pe plan international dobanzile au coborat la rate aproape de zero sau chiar negative, ceea ce face ca fructificarea banilor sa devina un exercitiu extrem de complicat.

HotNews.roFoto: Hotnews

"E destul de complicat sa gasesti optimul rezervei. Un nivel prea mare ridica semne de intrebare iar unul prea mic iti poate afecta credibilitatea", a spus pentru HotNews unul din membrii Comitetului de Administrare a Rezervelor Internationale- CARI.

Vezi aici interviul acordat HotNews.ro de reprezentantii BNR pe aceasta tema.

Profitabilitatea rezervelor valutare este data de ratele dobanzii la rezervele in lei, de cele la valuta si de evolutia cursului de schimb. Daca de pilda ratele dobanzii la rezervele constituite in moneda nationala sunt mari, iar ratele dobanzii la rezervele valutare sunt mici, este posibil ca respectiva banca centrala sa aiba probleme. Acumularea de rezerve se bazeaza pe disponibilitatea acestora in momentul in care moneda nationala se afla in scadere. In cazul in care leul scade, BNR poate vinde din rezerve pe piata, stabilizand moneda si cu putin noroc, poate obtine si profit care sa indeparteze efectele negative cauzate de detinerea initiala a rezervelor. Pe de alta parte, in cazul in care rezervele sunt investite in active denominate in euro, o scadere considerabila a monedei europene- asa cum se intampla de o bucata de vreme incoace- reduce valoarea investitiei masurata in moneda nationala.

Remember Isarescu: Daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta

  • Daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta

Potrivit numarului unu al Bancii Centrale, daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta. "Am intra intr-un cerc vicios. Ma uitam la niste emisiuni televizate si vedeam ca nimeni nu sesizeaza acest lucru. Dezbaterile publice ar trebui sa aiba la baza legile aritmetice. Partidele politice ar trebui sa isi ia un consilier pe probleme de aritmetica. Avem si noi specialisti, daca e nevoie. Ajungi sa nu mai intelegi pe ce se discuta. Nu ai cum sa faci buget in care cheltuielile depasesc veniturile plus imprumuturile", le-a transmis Isarescu, politicienilor.

In cursul lunii aprilie, noteaza autorii comunicatlui BNR de luni, au avut loc urmatoarele operatiuni:

  • Intrari de 536 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene si conturilor Ministerului Finantelor Publice cu fonduri europene.
  • Iesiri de 1 041 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele. La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc plati de capital din imprumutul de la Fondul Monetar International, pentru care Banca Nationala a Romaniei a rambursat circa 248 milioane echivalent euro.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3 588 milioane euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 30 aprilie 2015 au fost de 33 682 milioane euro, fata de 34 263 milioane euro la 31 martie 2015.

Platile scadente in luna mai 2015 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 118 milioane euro.

  • O acumulare continua de rezerve poate conduce in timp la o serie de riscuri si costuri, dintre care putem enumera: presiuni inflationiste, investitii excesive, bule speculative, complicatii in coordonarea politicii monetare, pierderi insemnate de capital in bilanturile autoritatilor monetare, costuri ridicate de sterilizare etc. In concluzie, economiile in tranzitie ar putea sa isi diminueze in mod progresiv nevoia de acumulare de rezerve prin elaborarea unor strategii, precum: (i) masuri structurale si macroeconomice menite a stimula cererea interna; (ii) reformarea sistemului financiar la nivel national si regional, inclusiv dezvoltarea pietei obligatiunilor; (iii) o trecere treptata catre o flexibilitate mai mare a cursului de schimb, coroborata cu reformarea pietei monetare si eventual liberalizarea contului de capital; (iv) supraveghere economica si cooperare monetara la nivel regional care, printre altele, ar reduce nevoia de acumulare unilaterala de rezerve.

Rezerva internationala a Romaniei nu trebuie sa creasca. Anumite fluctuatii in sus si in jos sunt absolut normale. Stabilizam rezerva in functie de foarte multi alti indicatori", a spus Isarescu. Guvernatorul a mai vorbit despre castigul din administrarea rezervelor internationale, care "a scazut dramatic din 2008 in 2009 si in 2010 si mai mult".

"Dobanzile pe plan international au scazut foarte mult, am scazut si noi si aceasta se reflecta in rentabilitatea Bancii Nationale", a comentat Isarescu. El a mai vorbit despre ideea potrivit careia rezerva valutara ar trebui sa acopere importurile de bunuri si servicii ale tarii timp de 3 luni, pentru un nivel optim, si a explicat ca, din acest punct de vedere, Romania ar trebui chiar sa mai scada rezerva, deoarece poate fi considerata excedentara.

  • La ce e folosita rezerva internationala a Romaniei?

Scopul rezervei internationale a Romaniei este onorarea platilor aferente obligatiilor externe ale statului roman, asigurarea credibilitatii tarii, fluidizarea imprumuturilor externe, limitarea vulnerabilitatii externe (absorbtia socurilor financiare adverse in perioade de criza sau in situatia restrangerii accesului la pietele internationale de capital), consolidarea credibilitatii politicii economice, a politicii monetare si a celei de curs de schimb, inclusiv prin posibilitatea interventiei in sprijinul monedei nationale si acumularea de avutii pentru generatiile viitoare si pentru a face fata unor socuri exogene neprevazute.

Rezerva valutara este utilizata pentru rambursarea imprumuturilor externe contractate de statul roman, a dobanzilor si comisioanelor aferente. De asemenea, mai este utilizata pentru onorarea obligatiilor externe rezultate din garantiile emise de Guvernul Romaniei, sub forma participatiilor Romaniei la organismele internationale, pentru plata comisioanelor si spezelor aferente operatiunilor de administrare a rezervei, pentru rambursari catre bancile comerciale in limita rezervelor minime obligatorii detinute de acestea sau pentru vanzarea de valuta pe piata valutara interbancara.

  • Fructificarea rezervei internationale

Conform practicii internationale, valutele sunt mentinute la banci centrale din strainatate, emitente ale valutelor respective (in cazul euro, banci centrale din Eurosistem) sau la alte institutii financiare internationale.

Stocul de aur este pastrat partial in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, partial la alte banci centrale.

Conform standardelor FMI, mentinerea rezervei valutare in tara ar determina pierderea calitatii acesteia de rezerve internationale.