​AUDIO A vorbit Daianu- profesorul de economie sau membrul CA al BNR? Daca pledam cu nonsalanta pentru intrarea rapida in Euro inseamna ca nu intelegem care sunt problemele cu functionarea zonei euro

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 5 mai 2015, 14:46 Economie | Finanţe & Bănci


Daniel Daianu
Foto: Agerpres
"Aderarea la zona euro presupune nu doar convergenta reala, chiar daca sunt economisti care spun ca poti intra in zona euro si cu un PIB/locuitor de 40% -50% ca faci fata. Eu zic ca noi avem un deficit de analiza economica. Daca pledam cu nonsalanta pentru intrarea rapida in Euro inseamna ca nu intelegem care sunt problemele cu functionarea zonei euro si ca ai nevoie de convergenta reala pentru a nu te sufoca acolo. Aceasta zona are imperfectiuni institutionale. Chiar si Uniunea Bancara este imperfecta- tot bugetele nationale sunt cele care vor prelua povara in cazul unor esecuri", a spus marti profesorul Daniel Daianu. Tot ce vorbesc acuma nu este in numele CA al BNR ci opiniile mele,a adagat economistul roman, ceea ce nu inseamna ca ma pot disocia suta la suta de institutia pe care o reprezint.

Noi vorbim de convergenta reala, a mai adaugat Daianu, dar foarte putin despre functionarea Eurozonei. "Poate ca sa nu-i suparam pe unii, pe altii. Cehia ar putea maine sa intre in euro, dar nu intra!. Polonia, la fel! Dar nu intra. Eu nu spun ca nu, ca te obliga si tratatele. Dar trebuie sa judeci foarte atent costurile si dezavantajele. Nu mai vorbesc de faptul ca, batand la usa nu esti primit automat. Am vazut luari de pozitie, am considerat ca este firesc sa exprim unele ganduri si sa spun ca e nevoie de mai multa analiza economica. Suferintele zonei euro se datoreaza si faptului ca ratiunile economice au stat in spatele celor politice. Exista un clivaj intre Nord si Sud. Ai nevoie de spatiu de manevra, si asta s-a verificat in acest ani de criza", a mai spus Daianu.

Asculta mai jos un fragment din interventia lui Daniel Daianu de la lansarea studiului Deloitte , comandat de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, pe marginea sistemului bancar
￯Ce a mai spus marti, Daianu:
 • Economia creste cu o medie de 3% intr-un context cu incertitudini foarte mari. Pachetul fiscal trebuie sa protejeze echilibrele. Si eur cred ca sunt oameni in Ministerul de Finante care sa inteleaga acest lucru, pentru ca  Anvergura schimbarilor fiscale este foarte mare. Perioada dificila in economia europeana va continua. Reducerea TVA eva provoca un soc deflationist si am putea avea o deflatie temporara, ceea ce va fi o situatie curioasa pentru noi.
 • Investitiile sunt esentiale pentru o crestere durabila. Daca tai cheltuielile cu investitiile ca sa reduci deficitele, trebuie la un moment dat sa revii la sustinerea acestor investitii pentru a asigura o crestere sustenabila. Finantarea schioapata in toata Europa. Europa depinde covarsitor de banci- 70% din finantare, adica invers fata de SUA. .
 • Acolo unde indatorarea e masiva in dolari, vor avea dificultati mari atunci cand FED va mari dobanzile, care e o chestiune de timp. Si eu cred ca mai degraba in septembrie se va intampla acest lucru, mai degraba decat in iunie. Devalorizarile competitive sunt de fapt un razboi al valutelor. Unii spun ca nu exista acest razboi al valutelor, dar va spun ca el exista! Guvernele incearca prin deprecieri sa isi sprijine economiile. Foarte multe mii de miliarde de dolari s-au scurs catre Asia si cred ca vom avea o noua criza de balante de plati cu reverberatii.
 • A crescut numerarul in masa monetara. Avem un sistem bancar aparent sub-dimensionat. Nu ca numar de banci ci ca stoc de credit al sectorului privat. Acest lucru se explica prin fluxurile de bani din economia subterana.
 • Trebuie protejate echilibrele macro si mentinute buffere. Perioada care vine nu e usoara. Si rezerve consistente la BNR asa cum si cele de la Finante e bine sa fie mentinute.
Reamintim ca o pozitie oarecum similara a adoptat si Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Apare intrebarea daca noi suntem pregatiti sa facem primul pas, sa intram in mecanismul cursurilor de schimb (ERM II). (...) ", a declarat recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la Conferinta de Risc de Tara Coface.

Din punct de vedere tehnic, data tinta stabilita pentru 2019 printr-un consens verbal presupune intrarea in ERM II in prima jumatate a anului viitor si participarea la acest mecanism pentru o perioada minima de doi ani.

"Dincolo de dificultatea stabilirii paritatii centrale, participarea la ERM II reclama si un anumit nivel de pregatire al economiei, dat fiind ca regimul comporta unele riscuri. Minimizarea unor astfel de riscuri, dar si indeplinirea criteriilor de la Maastricht la orizontul la cel putin al doilea an de participare la ERM II accentueaza importanta finalizarii ajustarilor majore de politica economica inainte de adoptarea acestui regim de curs de schimb", a spus Isarescu.

Seful BNR a punctat ca trebuie efectuate si ajustari de natura monetara inainte de intrarea in mecanismul ratelor de schimb, respectiv incheierea procesului de armonizare a ratelor rezervelor minime obligatorii cu cele prevalente in zona euro.

Romania este singurul stat membru UE fost comunist din estul Europei, in afara zonei euro, care are in prezent o data tinta pentru adoptarea monedei unice.

"In celelalte state prevaleaza o atitudine de expectativa motivata nu neaparat de dificultatea incadrarii in criteriile de convergenta nominala, (..) ci de o revizuire de substanta a abordarii procesului de trecere la euro in ansamblul sau. Aceasta revizuire s-a produs pe fondul estomparii avantajului adoptarii euro, concomitent cu cresterea vizibilitatii costurilor acesteia, la care se adauga disparitia avantajului pe care statutul de membru al zonei euro il ofera din perspectiva costurilor de finantare. In plus, beneficiile procesului de integrare comerciala apreciate anterior ca fiind incontestabile au fost sensibil diminuate de trenarea cresterii economice in tarile din zona euro", a adaugat guvernatorul.

In ceea ce priveste costurile adoptarii euro, faptul ca reculul economic din tarile Europei Centrale si de Est cu regim de curs de schimb flotant s-a dovedit mai moderat decat cel inregistrat in statele cu regim fix a evidentiat importanta existentei acestui element de flexibilitate in politica economica.

"A devenit mai evident ca oricand ca, fara acest ajustor, o trecere premamtura la euro este cel putin din perspectiva imediata un proces indezirabil", precizeaza guvernatorul bancii centrale.

Isarescu a accentuat si aparitia unor costuri directe ale intrarii in zona euro provocate de criza datoriilor suverane si de instituirea mecanismelor de rezolutie, iar suportarea acestor costuri presupune un efort substantial suplimentar.

"Din punct de vedere politic, este dificil de explicat publicului necesitatea contributiei financiare la mecanisme de care deocamdata beneficiaza tarile mai bogate", a adaugat guvernatorul.

El a aratat ca este esentiala pregatirea riguroasa a procesului de adoptare a monedei euro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2503 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  salarii in lei si preturi in euro (Marţi, 5 mai 2015, 14:58)

  jackalphonse [utilizator]

  acum intelegi daianule care sunt problemele noastre cu leul? valabil si pentru isarescu.
  stiu, voi nu sunteti afectati, pentru ca aveti salariul calculat in euro...mii de euro.
  va fi o perioada de criza la trecerea pe euro, dar va trece. o sa avem probleme la reglarea economiei, pentru ca dispare o parghie de care te poti folosi. insa, chiar m am saturat de parghia asta de manipulare valutara in care greul este luat in spate fie de persoanele fizice, fie de cele juridice. numai bancile o duc bine, pentru ca ba cresc, ba coboara coeficientii lor care se traduc in comisioane. nu, chiar nu mai vreau sa functioneze totul in euro si eu sa mi primesc salariul in lei. este foarte simplu. banal.
 • +3 (5 voturi)    
  a vorbit... (Marţi, 5 mai 2015, 15:03)

  lili [anonim]

  Dar nu l-a auzit nimeni dintre cei care TREBUIE sa-l auda!
  Ponta si guvernul lui de habarnisti, la care face indirect referire Daniel Daianu, oricum nu vor lua o decizie bazata pe analize, pe dezbateri, in cunostinta de cauza, ca la vecinii nostri din UE, iar daca o vor lua la baza va sta populismul politicienilor nostri, care se vor impauna si se vor lauda cu mareata realizare, daca vor avea norocul ca CE sa zica DA!
  Asa cum UE a zis la momentul aderarii la UE, cand Romania NU era deloc pregatita, nici azi nu este la nivel de UE!!
  Si guvernatorul Isarescu si Daniel Daianu spun, dar se adreseaza eterului, pe la tot felul de conferinte, ei NU au pronuntat macar niciodata cuvantul Guvern, ca RESPONSABIL pentru DECIZIA aceasta!
  De ce oare?!
 • +4 (6 voturi)    
  economistul lui peste (Marţi, 5 mai 2015, 15:04)

  alin [anonim]

  DD-ul economiei a deschis gura. Puiul de securist abonat la toate sinecurile pe care a putut sa i le acorde socialismul romanesc mai mult sau mai putin multilateral dezvoltat pledeaza pentru mentinerea monedei nationale. In mod firesc ar avea dreptate numai ca in Romania din jocul cursului valutar de pierdut au avut intotdeauna numai simpli cetateni, uneori poate au mai piredut bani si cateva firme dar niciodata, dar absolut niciodata guvernul (fie de stanga fie de dreapta) care a putut in acest fel sa isi camufleze toate masurile inepte adoptate.
 • +1 (5 voturi)    
  Diversiuni . (Marţi, 5 mai 2015, 16:41)

  Gologan [anonim]

  Pai ce sa zica si oportunistul Daianu ? ! Ca doar este constient ca daca aderam la euro , adio post la BNR si caimace cat cuprinde . Aici nu este vorba de interese nationale ci doar de interese personale ale celor care lucreaza la BNR . Aderarea trebuie facuta de politicieni cu forta intr-o tara unde pana si patrunjelul din piata are ,,cotatie in euro " .
 • +4 (4 voturi)    
  Discursul demagog al...... (Marţi, 5 mai 2015, 17:33)

  anonim [anonim]

  Te umfla rasul, cind vorbeste consilieru lui ponta despre economie, el angajat la stat de geaba pe valuta multa atit de multa ca nu a fost instare sa o gestioneze singur, ca si fost minstru de finante, a apelat la serviciile lui sima,
  Trecerea la euro prezinta un pas mare in integrarea europeana, eliberarea tranzactiilor, circulatia marfurilor la valorile de la bursa, disparitia comisioanelor, dar?
  ce te faci marea masa a populatiei cu venituri sub pensia medie ( un roman cu venit garatat de sub 1000 lei ar avea o suma echivalenta de 226.57 euro la cursul facturii telefonice din25.04.2015, cind asa cum spunea cineva mai sus si patrunjelul are pretul in euro,
 • +3 (3 voturi)    
  Ce-i de facut? (Marţi, 5 mai 2015, 21:06)

  munuc [utilizator]

  Sa asteptam pana când va dori Isarescu sa trecem la euro? Voi auziti cum suna asta? De ce nu se poarta discutii de genul: asta am facut si asta mai trebuie sa facem pentru o trecere usoara? Economia Romaniei e mai euroizata decat se poate imagina. Totul se calculeaza in euro, inclusiv accizele pe tigari si motorina. Mai dati-o dracului cu sperietorile. E penibil.
 • +2 (2 voturi)    
  Marele economist Daianu...alaturi de Vasilescu (Miercuri, 6 mai 2015, 5:31)

  Je__ [utilizator]

  Incep o fraza..si pana la final habar nu ai ce au vrut sa spuna, ca finalul nu mai e pe aceeasi tema cu inceputul, cu o gramatica si acorduri alambicate,...constructii savante, dar fara mesaj.

  Pe scurt.
  Care probleme de trecere la euro?
  Exceptand salariul care il primesc in lei, totul platesc la curs euro. Noroc ca e cursul cat de cat stabil, ca altfel pretul painii ar varia de la o zi la alta.

  Mai scutiti-ma de lacrimile voastre de crocodil, ca va pierdeti jucariile...voi jupanii de la BNR si guvernul. Ne-am saturat de experimentele voastre si de milionarii de carton afaceristi cu statul. SA TRECEM LA EURO !!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by