Interviu ​Omer Tetik, directorul general al BT: Costurile integrarii Volksbank in BT sunt de 45 de milioane de euro. Bugetul sprijinirii clientilor cu credite in CHF: cateva sute de milioane de euro

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 6 mai 2015, 9:28 Economie | Finanţe & Bănci


Omer Tetik, Director General, Banca Transilvania
Foto: Hotnews
Dupa preluarea Volksbank, oficialii Bancii Transilvania au surprins piata, oferind clientilor imprumutati in franci elvetieni ai VBRO o solutie cel putin interesanta: reducere de 22,5% pentru cei care doresc conversia creditelor din CHF in lei sau in euro; la acest procent se adauga comisionul de risc platit efectiv de clienti pe tot parcursul derularii creditului. Cum s-a ajuns la procentul de 22,5%, ce se intampla cu dosarele aflate pe rolul instantelor, dosare in care VBRO este data in judecata si cati bani pune BT la bataie pentru a detensiona relatia cu clientii VB, aflati citind interviul luat de reporterul HotNews.ro directorului general al BT, Omer Tetik.

Rep: De ce 22,5% si nu 23% sau 20%? Cum ati ajuns la aceasta cifra? Si, din moment ce returnati acel comision, sa intelegem ca BT isi asuma comisionul de risc al VB ca fiind o clauza abuziva?
Omer Tetik, dir. gen. BT: Ceea ce ne-am propus atunci cand am decis sa intram in tranzactia cu Volksbank a fost  sa rezolvam, odata pentru totdeauna, problema clientilor cu credite in franci elvetieni prin ofertarea acestora cu o alternativa mai sigura, in lei sau euro.

Am ajuns la aceasta cifra cu ajutorul echipelor de economisti din Banca Transilvania si Volksbank, care au fundamentat acest discount luand in considerare doua aspecte. Primul este aprecierea francului elvetian comparativ cu moneda nationala si cu euro, iar al doilea se refera la  faptul ca  persoanele cu credite in franci au beneficiat de dobanzi cu procente mai mici decat clientii cu credite in lei sau euro, iar astfel discount-ul propus de noi, de 22,5%, vine sa compenseze exact impactul real al aprecierii francului elvetian.

In legatura cu comisionul de risc, nu suntem noi in masura sa stabilim daca anumite taxe sau comisioane sunt abuzive, insa in cazul Volkbank Romania acest comision a contribuit la crearea unei atmosfere tensionate, iar scopul nostru este sa normalizam relatia client – banca, tocmai pentru a putea construi pe termen lung.

Rep: Care este situatia dosarelor aflate pe rolul instantelor in care VB este actionata in judecata de catre clienti (cate au fost castigate de banca, cate de clienti si cate sunt in curs) si cum considerati ca va afecta oferta BT soarta dosarelor inca ne-finalizate?
Omer Tetik:In prezent suntem in faza de analiza a situatiei dosarelor aflate pe rolul instantelor in vederea definitivarii strategiei pe care sa o aplicam. Speram ca oferta noastra, lansata chiar in 4 mai a.c., conform angajamentului nostru fata de clientii Volksbank Romania, va fi bine primita si ca numarul celor care sunt nemultumiti se va diminua considerabil.

Rep:  Care este bugetul total alocat acestei operatiuni de sprijinire a clientilor indatorati in chf?
Omer Tetik:Va putem confirma ca bugetul alocat de catre banca pentru a solutiona problema creditelor in franci elvetieni este unul extrem de consistent si reprezinta o renuntare la un castig potential major. Daca ne uitam analitic la portofoliul de credite si clienti cu credite in CHF, avem un sold de aproximativ 1 mld de franci elvetieni, sold la care aplicam un discount 22,5% dupa scaderea comisionului de risc. Calculul este simplu.
 
In plus, banca a anuntat ca va acoperi in intregime si costurile notariale legate de autentificarea contractelor aferente ofertei, precum si costurile referitoare la inscrierile in arhiva electronica pentru cei 18.300 de clienti – doar aceste costuri ne duc catre 4,5 milioane de eur. Apoi, ar trebui sa ne uitam si la cei aproximativ 400 de angajati care timp de trei luni sunt implicati exclusiv in acest proces de conversie si la costurile legate de aplicatiile informative si logistice. Sunt costuri semnificative.

In total cifra este in jurul a cateva sute de milioane de CHF, insa speram ca acest transfer de profit catre clienti sa ne ajute sa rezolvam, definitiv, o problema spinoasa pentru clientii nostri si sa le demostreze acestora, inca o data, ca vrem sa construim impreuna cu ei o relatie pe termen lung, bazata pe corectitudine si transparenta. Practic, dorim sa aplicam si in cazul clientilor Volksbank Romania bunele practici ale Bancii Transilvania.

Rep: Care este termenul pana la care operatiunile VB vor fi integral preluate de BT, in sensul armonizarii produselor, a retelei de agentii si a numarului de personal?
Omer Tetik: Planul nostru este sa finalizam cu bine integrarea celor doua banci, cu tot ce implica aceasta integrare, pana la mijlocul anului 2016. Mai mult, dorim sa facem acest proces suficient de lin, astfel incat niciun client sa nu simta ca BT sau Volksbank sunt intr-un proces de integrare. Adica sa simta doar efectele pozitive ale integrarii, indiferent de etapa acesteia.

Rep: La cat estimtai ca se va ridica costul preluarii VB?
Omer Tetik: Costul preluarii este dinamic si influentat de mai factori, insa Banca Transilvania este recunoscuta in piata ca incerca sa cheltuiasca cat mai putin, tocmai pentru a reusi sa ofere un standard de calitate  pentru clienti, in conditiile unor costuri reduse. Speranta noastra este sa nu depasim 45 milioane de euro in costuri de integrare, fara a tine seama de veniturile generate de sinergiile dintre cele doua banci.

Rep: Considerati ca pe piata bancara locala e nevoie de o cota de piata minima pentru a exista ca banca generalista? Care ar fi aceea?
Omer Tetik: Da si nu. Evident, o cota de piata mai mare insemna un avantaj pentru o banca universala, insa totul depinde de modelul de business si pozitionarea bancii in piata. Da, pentru ca o cota de piata de peste 5%, aduce avantaje din sinergiile de cost, avantaje care s-ar putea traduce in beneficii aditionale pentru clientii si actionarii bancii.

Rep: Vor mai exista fuziuni/achizitii pe piata bancara locala?
Omer Tetik:Da, cu siguranta – piata noastra se afla in plin proces de consolidare si optimizare, iar in acest context vom vedea, in continuare, fuziuni si achizitii. Cred ca acum suntem inca la inceputul acestui proces de consolidare.

Rep: Care sunt segmentele de business pe care le vedeti dificile din punct de vedere al bancabilitatii in 2015?
Omer Tetik: Sustinem economia romaneasca si avem o abordare dedicata pentru finantarea investiitilor in economia nationala – probabil ati observant ca recent am lansat credite de investitii cu dobanzi reduse pentru investitiile din surse romanesti.

Nu pornim cu prejudecati referitoare la niciun sector de business. Suntem o banca romaneasca si investim in toate sectoarele economiei. Mai mult, intotdeauna cand ne gandim la finantare luam in considerare un complex de criterii si nu exista abordari de tipul ‘one size fits all’. Daca, totusi, ne gandim la sectoare pe care le abordam cu precautie, aici as mentiona sectorul energiei verzi, in contextul schimbarilor legislative permanente. Un alt exemplu in acest sens este distribuitia si retailul, în care competitia a devenit mult mai acerba, pe fondul scăderii puterii de cumparare.

De cealalta parte, suntem interesati de productie si sectorul agro, dar si de tot ce insemna servicii, segment cu o pondere considerabila si in crestere in produsul intern brut. Ne uitam din ce in ce mai atent si catre real-estate, insa ramanem precauti si ponderati si incercam sa avem o abordare diversificata.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8242 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  tzeapa (Miercuri, 6 mai 2015, 11:26)

  dari [anonim]

  Conversia pe care se pregatea Volksbank sa o faca in toamna, la cursul de atunci si diminuarea soldului cu 30%, era ok. BT propune acum diminuare cu 22.5% la cursul de acum ... Fac si ei ceva economie la banii pe care oricum Volksbank ii plateste :) Calculat la conversia chf - eur / lei de acum e ca si cum o iei de la capat cu un credit la care nu ai platiti nimic pana acum ...
 • 0 (2 voturi)    
  ... (Miercuri, 6 mai 2015, 11:31)

  Sarmis [utilizator]

  Dar ghiciti si ce altceva mai propun odata cu marea lor oferta...

  Semnarea unui document prin care clientul renunta la orice drept de a sesiza instanta de judecata in viitor si de a renunta la orice actiune prezenta sau trecuta.

  Ca sa ma exprim altfel, interzicerea dreptului la justitie al clientului. Probabil marii lor juristi, absolventi de Spiru Haret le e mai usor sa castige asa in instanta. Si nu ar cere asta daca nu ar stii ca oferta are exact aceleasi probleme ca si contractul VKB. Ei incearca sa profite de cresterea de curs al CHF-ului ca sa-si curete contractele.
 • 0 (2 voturi)    
  Banca, nu pierde niciodata! (Miercuri, 6 mai 2015, 11:50)

  Valentin [anonim]

  Este un pas bun, dl Omer - implicit al BT, către noi, clienţii cu credite în chf, cei care nu au cultură financiară, nişte iresponsabili, cum am fost etichetaţi de către atotştiutorul faraon isărescu şi şleahta lui care au acceptat în 2006 să lase în piaţă creditele in chf, în calitatea sa de şef al BNR. Volksbank şi celelalte banci ce au pus în piaţă creditele imobiliare, au împrumutat de la Banca Centrala Europeană, cu o dobândă de 1% , EURO!!!! După care i-a pus în piaţă sub formă de chf. În conturile vânzătorilor au intrat EURO, nu CHF! Isărescu, încearcă să facă uitat creditul în valoarea de 300,000 chf (din 2006), care i-a fost acordat de către aceste bănci prietenoase. De altfel a fost rambursat foarte repede. În 2006, chf era 2,32 lei, iar la data rambursării creditului în 2007 era 1,7 lei. Adevărata cultură financiară. Bravo! Ţi-ai făcut hotel in Sinaia. Aşa că, să nu vorbim despre pierderi. Plătim de 7 ani doar dobânda. Aşa a acceptat isărescu. După vreo 10 ani de rate, voi începe să plătesc şi capitalul, respectiv împrumutul. Vorbim de pierderi, păi care pierderi! Dacă vreau să plătesc acum ce mi-a ramas sold , constat că am plătit din capital doar 3%. La o investiţie imobiliară nu faci credit pe 2 ani... că doar nu am fabrică de bani acasă. Da, l-am facut pe 30 de ani. E firesc ca dobânda să nu fie mai mare de 4% cu DAE cu tot. Indiferent de suma împrumutată. Iar fluctuaţiile acestea de valuta, trebuiau să aibă o clauză, conform căreia deprecierea cu mai mult de 20%, sarcina să fie preluată şi de bancă în solidar. Deci, NU SUNT PIERDERI !!!
 • +1 (1 vot)    
  Inselatorie (Miercuri, 6 mai 2015, 13:50)

  Transilvania la fel ca Volksbank [anonim]

  Am fost la discutii pentru "Oferta". O mare teapa! Dupa 7-8 ani te trezesti ca ai soldul mai mare decat la inceputul creditului. Pana acum am platit un apartament. Iti propun conversia de la un CHF la maxim cu dobanda fixa la dobanda variabila cu robor la minim istoric cu posibilitatea ca in viitorul apropiat sa ai mai mare rata decat acum. Inteleg sa imi asum o parte din cresterea CHF dar vad ca banca nu isi asuma nimic. Pentru mine este clar Transilvania continua practicile Volksbank. Continui in instanta!
 • +1 (1 vot)    
  tzeapa mare, iar fraieresc (Miercuri, 6 mai 2015, 14:18)

  mihai ganea [anonim]

  numai smecheri !! vreau negociere si nu sa ma oblige sa renunt la hotararile obtinute in justitie...suna a fortare d emana asta...
 • +1 (1 vot)    
  alt stapan aceleasi obiceiuri (Joi, 7 mai 2015, 0:09)

  alt jupan celeasi obiceiuri [anonim]

  daca pui pe hartie datele si faci conversia in ron te ingrozesti

  - sold in mai mare sau egal cu cel din data achizitionarii creditului 2008 in conditiile unui curs de chf/ron 4.23
  - creditul este unul nou.. in prima parte a lui platesti mai multa dobanda... practic o iei de la capat.
  - robor la minime, pe termen lung "sky is the limit"
  - 3% marja este mare... pentru credit in aceeasi banca si ca pt nu client nou care ti-a platit ratele la timp si are istoric bun
  - ajungi sa platesti in Ron de 2.4 ori per total... fara sa iei in calcul posibila crestere a ROBOR-ului
  - asta echivaleaza cu un credit luat in 2008 cu o rata a dobanzii de ~ 8.5% la Ron ..asta da afacere
  - au ajuns la 22.5% dupa ce economistii ambelor banci au studiat riguros... de fapt au calculat cat sa mai castige...au renuntat la o parte acum pt ca pe viitor isi scot parleala
  - coversia cu 35% discount si curs de 3.8 cat oferea VB in ICEBERG ducea la un sold curent cu 20% mai mic decat soldul rezultat in cazul ofertei BT
  - ca sa nu mai punem la socoteala dobanda la Eur propusa in cazul conversiei care e absolut nesimtita
  -cand vom trece la eur vor converti iar din RON in EUR si isi mai scot si atunci parleala

  deci una peste alta se lauda cam mult baietii astia cu oferta lor... nu e nimic altceva decat aceeasi cioara vopsita... alt stapan DAR aceleasi obiceiuri
 • +1 (1 vot)    
  refuzati si platiti CHF in continuare (Joi, 7 mai 2015, 10:01)

  marius [anonim]

  Asa acrii struguri ca in comentariile de mai sus n-am mai vazut. In conditiile in care celelalte banci ofera doar prelungiri de scadenta (adica mai platesti inca vreo 5-10 ani dobanda), legea ofera la foarte putini (plafon limitat) o diminuare cu 15%, dar oricum s-a uitat de ea, vad o grupa de cetateni foarte vocali ce protesteaza.
  Noi cei cu credite la celelalte banci nici nu visam o astfel de oferta, daca nu credeti cautati pagina de facebook.
  • +1 (1 vot)    
   postacii Transilvania si Volksbank (Joi, 7 mai 2015, 10:42)

   des [anonim] i-a raspuns lui marius

   Draga postracule platit din banii mei si a celor care au scris mai sus gaseste raspuns la tot ceea ce au scris cei de mai sus. Vezi ca in Franta au devenit penale creditele in CHF si nu a crescut CHF fata de EURO asa ca la noi cu peste 100%. Apropo stim ca sunteti prezenti si pe Facebook.
 • +1 (1 vot)    
  r (Joi, 7 mai 2015, 11:19)

  Marcel [anonim]

  Macar BT face ceva pentru clienti. Din cate inteleg asta inseamna costuri de sute de milioane de euro. Altii nu fac nimic ...
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Joi, 7 mai 2015, 11:42)

   Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui Marcel

   Da face...treaba mare.
 • 0 (0 voturi)    
  mare lucru (Joi, 7 mai 2015, 12:56)

  claudiu [anonim]

  da, binee..la salariilor nesimtite de bancheri...ce face omul asta pentru 28K euro pe luna????
 • -1 (1 vot)    
  "Generozitate bancara" (Joi, 7 mai 2015, 15:55)

  Client [anonim]

  Marea banca Transilvania, cea buna la suflet si generoasa mai serveste un mar otravit (vezi si cardul FORTE de la BT), fraierilor care si-au dorit sa aiba si ei un apartment de 50 mp, sa-i aiba unde sa-si creasca copii.
  • -1 (1 vot)    
   Cardul Forte este execelent (Joi, 7 mai 2015, 17:36)

   M [anonim] i-a raspuns lui Client

   Ce are acest card? este execelent! de ce?:
   -perioada de gratie 55 zile, foloseti banii lor fara nicio dobanda
   -poti plati si pe internet si in rate
   care-i buba?
 • -1 (1 vot)    
  Nemultumitului i se ia daru' (Joi, 7 mai 2015, 17:32)

  M [anonim]

  Vazut din afara, ca nu am acum niciun fel de credit (am avut) dar stiu cum stau treburile:

  1)cei cu credite in CHF ar trebui sa fie multumiti de oferta B. Transilvania si sa o accepte cat mai repede! asa reduceri sunt substantiale; de ce spun asta:

  -cei care au luat credite in CHF au avut ani de zile avantajele unor dobanzi mici si stabile si au economisit o multime de bani fata de cei cu credite in lei sau euro. Deci au fost "niste smecheri in castig". Acum cand datorita pietii (care stiau de la inceput ca este o variabila) s-au mai schimbat lucrurile si din ce au castigat trebuie sa mai piarda nu le convine si vor sa fie tot smecheri. Daca creditatii isi fac niste calcule pe cati ani au avut rate mici si pe cate luni au rate mari o sa vada ca sigur ies in castig daca se refinanteaza in lei sau euro, sau si mai convenabil accepta oferta BT, fata de cei care duc povara creditelor luate in alta moneda.
  -dar asa e romanul smecher, tu-i intinzi un deget si el iti ia toata mana si daca se poate si portofelul.

  2)Da, bancherii sunt niste camatari cu acte-n regula, doar nu vreti sa va faca acte filantropice; stiati de cand ati luat credite ca va intzeapa si va jupoaie, mai mult sau mai putin, si de aia ati vrut sa fiti si voi mai smecheri decat altii alegand CHF.

  3)B.Transilvania nu face acte filantropice ci o afacere: ca sa castige un portofoliu mare de clienti buni platnici care i-ar aduce in timp castiguri de sa zicem 800 mil euroi, va face reducere si imparte cu voi castigul; adica va da inapoi 200 mil si mai castiga numai 600 mil din cei 800 mil; adica ce credeati? ca banca asta este societate filantropica? Nu, reducerile sunt o mita si o recompensa ca sa va platiti mai departe si pana la capat datoriile (miscsorate), ceea ce este o solutie mai mult decat acceptabila. Ca daca aveti credite in lei sau euro nu ati fi beneficiat de aceasta oferta! Dupa parerea mea onest ar fi fost sa nu fiti privilegiati si sa va lase la cheremul pietii.
 • 0 (0 voturi)    
  chf (Joi, 7 mai 2015, 21:32)

  adi [anonim]

  De ce apare acel DAE la dobanda de la 4.36 la 4.79.
 • 0 (0 voturi)    
  camatari (Luni, 25 mai 2015, 13:56)

  sdvfds [anonim]

  Banca Transilvania = Banca Volksbank = o asteapta si pe banca Transilvania falimentul ca si pe cea pe care au cumparat-o deoarece continua in acelasi stil camataro-mafiot. Noroc ca s-au mai desteptat romanii intre timp.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by