O stire trecuta cu vederea din prognoza economica de primavara a Comisiei Europene: Noul Cod Fiscal va duce deficitul bugetar la 3,5%. Adica fix cat spunea Consiliul Fiscal in martie, aratand ca asta ar duce la reintrarea in procedura de deficit excesiv

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 6 mai 2015, 7:20 Economie | Finanţe & Bănci


Relaxarea din Codul Fiscal ar putea atrage procedura de deficit excesiv
Foto: sxc.hu
"Pentru 2016, este de asteptat ca deficitul global sa se deterioreze brusc la 3,5% din PIB. Aceasta prognoza incorporeaza prevederile noului proiect de cod fiscal, adoptat de guvern in 25 martie, in prezent fiind asteptata aprobarea din partea Parlamentului. Codul fiscal include o serie de reduceri fiscale, cum ar fi o reducere a cotelor de TVA de 4 puncte procentuale in 2016, cote reduse de accize, eliminarea impozitarii dividendelor si indepartarea taxei pe constructiile speciale. Expirarea regimul actual de impozitare a resurselor naturale este de asemenea luata in considerare", se arata in Raportul Comisiei Europene. Deficitul calculat de expertii Comisiei depaseste calculele Consiliului Fiscal, indicate in Opinia asupra proiectului de revizuire a Codului Fiscal.

"Estimarile Consiliului fiscal indica deficite efective superioare nivelului de referinta de 3% din PIB pentru deficitul efectiv in intervalul 2016-2019, iar evolutiile estimate la nivelul soldului bugetar structural sugereaza reversarea progreselor realizate pana in prezent in ceea ce priveste consolidarea fiscala. Asemenea evolutii sunt in flagranta contradictie cu principiile si regulile fiscale instituite de LRFB (Legea Responsabilitatii Fiscal-Bugetare - n.r.), precum si cu tratatele de guvernanta fiscala la nivel european al caror semnatar Romania este", se arata in opinia Consiliului asupra proiectului de revizuire a Codului Fiscal.

"Acesta echivaleaza cu o deviatie de proportii si in continua crestere de la obiectivul pe termen mediu (MTO) - la finele intervalului nivelul deficitului structural revine in imediata apropiere a celui consemnat la finele anului 2010 (de 5,8% din PIB potential potrivit estimarilor Comisiei Europene). De asemenea, calculele Consiliului fiscal indica situarea peste limita de 3% statuata de Pactul de Crestere si Stabilitate pe aproape intreg intervalul considerat (exceptia constituind-o anul 2017), ceea ce ar implica reintrarea Romaniei in procedura de deficit excesiv", se spune in document.

Organizatia estimeaza ca majorarile deficitului efectiv relativ la scenariul de baza ca efect al masurilor introduse ar fi de circa 14,8 miliarde lei in 2016, 13,2 miliarde lei in 2017, 22,5 miliarde lei in 2018 si 27,8 miliarde in 2019, incluzand veniturile recuperate, ceea ce reprezinta echivalentul a 2%, 1,7%, 2,7% si respectiv 3% din PIB-ul (mai ridicat) care ar prevala in ipoteza aplicarii masurilor.

Definind scenariul de baza ca fiind caracterizat de deficite efective de 1,1% din PIB in 2016 si 2017 si de deficite efective consistente cu un deficit structural de 1% in anii 2018 si 2019, deficitele efective care ar prevala in urma adoptarii proiectului noului Cod Fiscal ar fi de 3,1% din PIB in 2016, 2,7% din PIB in 2017, 3,5% din PIB in 2018 si 3,7% din PIB in 2019, arata Consiliul Fiscal.

Nivelul corespunzator al deficitului structural este estimat astfel a fi de 3,2%, 3,3%, 4,7% si 5,5% din PIB potential in 2016, 2017, 2018 si, respectiv, 2019.

Romania trebuie sa se incadreze intr-o limita de deficit efectiv de 3% din PIB, iar pana la finele acestui an trebuie sa realizeze convergenta catre un deficit structural de 1% din PIB.

Opinia releva ca respectarea tintei de deficit structural in conditiile adoptarii unor masuri permanente de relaxare fiscala (asa cum sunt reducerile de taxe din proiectul Codului Fiscal) implica necesitatea adoptarii unor masuri structurale compensatorii care sa fie de asemenea de natura permanenta, precum reduceri/inghetari de cheltuieli comparativ cu scenariul de baza, cresteri de taxe sau cresteri de eficienta a colectarii.

Proiectul Codului Fiscal prevede inregistrarea unor deficite la buget (efecte nete de runda intai) de 16,4 miliarde lei in 2016, 16,8 miliarde lei in 2017, 28,7 miliarde lei in 2018 si 37 miliarde lei in 2019, impactul fiind compensat de efectele de runda a doua (provenind din cresterea economica aditionala rezultata), precum si din incasarile suplimentare preconizate ca urmare a implementarii de catre ANAF a masurilor structurale de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare si de crestere a gradului de conformare voluntara, atat la declarare cat si la plata.

Efectele provenite din cresterea economica suplimentara sunt evaluate de Guvern la circa 7 miliarde lei in perioada 2016-2017, 10,6 miliarde lei in 2018 si 18 miliarde lei in 2019, la care se vor adauga incasarile suplimentare ale ANAF de circa 14 miliarde lei in 2016 si aproximativ 18 miliarde lei anual in perioada 2017-2019.

Consiliul fiscal considera drept nesustenabile reducerile ample la nivelul taxelor si impozitelor pe care aceasta le prevede si excesive estimarile guvernamentale cu privire la cuantumul veniturilor generate de cresterea economica suplimentara determinata de masurile de relaxare fiscala. Acestea implica un grad de recuperare de aproape 50% a pierderilor de venituri din efecte de runda intai, atat la nivelul anului 2016, cat si la finele anului 2019.

"Este discutabila oportunitatea unei relaxari fiscale de asemenea proportii in conditiile in care pozitia ciclica a economiei este estimata de catre Comisia Europeana a se situa aproape la echilibru in anul 2016. Romania risca sa intre din nou in capcana unei politici fiscale pro-ciclice, apasand pe acceleratie in faza de expansiune a ciclului economic si riscand sa fie constransa sa implementeze masuri de ajustare structurala intr-o inevitabila faza viitoare de recesiune", se mai spune in document.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA pentru toate bunurile si serviciile, de la 24% in prezent la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 18% din 2018, si extinderea, tot de anul viitor, a listei produselor cu TVA redus la 9%, de la carne, peste, lapte si paine la animale vii si pasari vii, din specii domestice, oua de pasari, legume, fructe comestibile si preparate din acestea, precum si pentru accesul la evenimentele sportive.

Mai sunt prevazute introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016, stabilirea unei cote de impozitare diferentiate a microintreprinderilor, in functie de numarul de salariati, de 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati inclusiv, 3% pentru microintreprinderile care au un salariat, 3% + 1.530 lei trimestrial pentru microintreprinderile care nu au salariati si 3% pentru microintreprinderile aflate in dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara, nedesfasurarea de activitati, majorarea pragurilor pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor, la 75.000 euro din 2017, 85.000 euro din 2018, 100.000 euro din 2019.a

Proiectul Codului Fiscal mai prevede reducerea cotei de impozit pe profit de la 16% in prezent la 14% incepand cu 1 ianuarie 2019, educerea cotei de impozit pe venit de la 16% in prezent la 14% incepand cu 1 ianuarie 2019, reducerea cotei de impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti de la 16% in prezent la 14% incepand cu 1 ianuarie 2019, eliminarea impozitului pe dividende incepand cu 1 ianuarie 2016, diminuarea nivelului accizelor la principalele produse energetice (motorina, benzina fara plumb si benzina cu plumb), reasezarea nivelurilor accizelor pentru alcool si bauturile alcoolice, eliminarea din sfera de impozitare atat a titeiului din productia interna, cat si a produselor care in prezent se regasesc la Capitolul II "Alte produse accizabile (cafea, bijuterii, confectii din blanuri, autoturisme etc.), eliminarea impozitului pe constructii speciale incepand cu 1 ianuarie 2016.

Cotele de contributii de asigurari sociale la angajat, de la 10,5% la 7,5%, si la angajator, de la 15,8% la 13,5%, nu vor mai scadea din ianuarie 2017, cum era prevazut in proiectul din luna februarie, ci de la 1 ianuarie 2018.

Documentul mentine celelalte prevederi, si anume introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CASS de la 1 ianuarie 2016, eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016, introducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri, majorarea sumei neimpozabile lunare avute in vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii incepand cu 1 ianuarie 2016.

Consiliul Fiscal este o institutie independenta, infiintata prin legea responsabilitatii fiscal-bugetare, si compusa din cinci membri cu experienta in domeniul politicilor macroeconomice si bugetare. Membrii Consiliului Fiscal sunt numiti prin hotarare de catre Parlament pe o perioada de 9 ani, la propunerea Academiei Romane, Bancii Nationale a Romaniei, Academiei de Studii Economice Bucuresti, Institutului Bancar Roman si Asociatiei Romane a Bancilor, care nominalizeaza fiecare o singura persoana.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4518 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  Consiliul fiscal, Legea LRFB si alte "nimicuri"... (Miercuri, 6 mai 2015, 7:59)

  lili [anonim]

  Pe care nici macar NU le baga in seama Guvernul Ponta si la fel a procedat si guvernul Boc.
  De cand a fost infiintat in 2010, Consiliul Fiscal NU a fost bagat in seama, l-au creat ca trebuia sa existe si ca dadea bine la CE!!
  Altfel, uite ce spune Ponta despre Consiliul Fiscal dupa ce Ionut Dumitru seful CF si-a exprimat opiniile despre noul Cod Fiscal:

  "Consiliul Fiscal întotdeauna dă avize negative de când suntem noi. Ei sunt din 2010, au susţinut politica economică a lui Băsescu şi Boc, au o altă gândire, ce să facem. Din câte ştiu eu, au dat aviz negativ şi când am redus TVA la pâine, şi când am redus CAS. Dacă ei gândesc economia aşa cum au făcut-o Boc şi Băsescu, e normal să nu ne întâlnim pe aceeaşi....ne respectăm şi cu asta basta", a spus Ponta.
  La remarca presei că şi FMI a transmis consideraţii negative la adresa noului Cod Fiscal, premierul a răspuns că România este condusă de Guvern iar el, ca prim-ministru, îşi asumă responsabilităţi.
  "Discutăm şi cu FMI, cu toată lumea, dar, dacă vreţi, atunci îi chem pe cei de la FMI şi vă conduc ei. Aşa a zis FMI şi cu CAS, să nu reducem, dar a fost bine, şi cu TVA la pâine", a afirmat Ponta.

  Cat priveste deficitul il vor respecta, vor TAIA investitiile, la fel au facut in 2013 si 2014 !!
  Uitati-va la investitiile publice pe 2013 si 2014, NU au investit nimic!
  D-aia nu avem drumuri si autostrazi, spitale si scoli moderne, poduri si diguri si alte obiective de infrastructura moderna.
  Am vazut saptamana trecuta Turul ciclist al Turciei, sa vezi acolo investiti, Erdogan poate sa-i dea lui Ponta lectii de managemnt de tara dezvoltata !
  Degeaba i-ar da, oricum nu intelege nimic.
  • +1 (3 voturi)    
   ?!?!?! (Miercuri, 6 mai 2015, 10:31)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui lili

   Mai bine raman banii in economia reala decat sa fie "investiti" de Ponta.
 • +9 (9 voturi)    
  Sell RO & cap compas lumea larga (Miercuri, 6 mai 2015, 8:16)

  Plagarus [utilizator]

  Acest cod fiscal e doar o campanie electorala pentru alegerile din 2016...asa stie psd-ul de azi sa faca politica
  • -2 (2 voturi)    
   :) (Miercuri, 6 mai 2015, 10:29)

   Paul_ [anonim] i-a raspuns lui Plagarus

   Este clar ca Ponta a vrut sa ii lase pe PNL-isti in ofside cu scaderea TVA-ului. Pana una alta, la noi scaderea impozitelot a dus la cresterea incasarilor la buget. Ca sa il citez pe Moise Guran, economia nu este aritmetica.

   PNL-ul trebuie sa vina cu ceva mai bun decat "Ponta este un mincinos" daca vor sa aiba o sansa in 2014.
 • +7 (7 voturi)    
  Cod fiscal de rahat !!!si graba de a adopta euro ! (Miercuri, 6 mai 2015, 8:48)

  andreesanu [utilizator]

  Politici macro !!! Cod fiscal de rahat !!!,Graba unora de a
  adopta euro !!!.
  Investitii 0,00 !,locuri de munca =0,000!!!
  Infrastructura de rahat !!!,vom ajunge sa ne ocoleasca toti ca pe niste ciumati !!!.
  Cu ce se v-a face PIB ul ?
  Voi economistii lui peste PIB = produs intern brut !!!,despre ce produs vorbim ???,cu ce vrem sa producem ???.
  Ce mai are Romania ca industrie propie ?,ce resurse mai are ??,toate-s vandute ,concesionate ,iar ce nu-i concesionat se fura in draci ,vezi lemnul !
  • +3 (3 voturi)    
   investitii vs investitii (Miercuri, 6 mai 2015, 10:18)

   Paul_ [anonim] i-a raspuns lui andreesanu

   "Investitii 0,00 !,locuri de munca =0,000!!!"

   Daca este vb de bani cheltuiti de la buget atunci .. asta suna cam asa "daca platesti un grup de oameni sa faca o groapa in pamant si un alt grup de oameni sa o astupe asta va duce la dezvoltare economica".

   Economia privata creeaza locuri de munca productive! Locurile de munca create de stat sunt de fapt furate din economia privata prin taxe si impozite.
 • +3 (3 voturi)    
  scadere de impozite vs buget (Miercuri, 6 mai 2015, 10:21)

  Paul_ [anonim]

  Pana acum scaderea de impozite a adus mai multi bani la buget.

  Si daca se intampla ca, Consiliul Fiscal sa aiba dreptate, atunci se pot foarte bine REDUCE cheltuielile statului.

  Un leu in mana privatilor este mai valoros decat un leu in mana lui Ponta!
 • -4 (4 voturi)    
  ? (Miercuri, 6 mai 2015, 10:25)

  Luci [anonim]

  De ce nu scrieti domnule Popa si despre prognozele favorabile privind economia Romaniei? De ce mereu ne agatam de ceea ce este rau? Sau de ce nu zicetu si de una si de cealalta?
 • +1 (1 vot)    
  Un dezastru previzibil (Miercuri, 6 mai 2015, 11:53)

  George [anonim]

  Este clar opera lui Florin Georgescu, care nu e la prima actiune de acest gen. In urma cu multi ani, inainte de 2000, a aplicat "tehnica" sialtor guverne, tot de coloratura PSD, iar dupa 2000 guvernului PSD (de coloratura PSD) al lui Tericeanu.
  Si acum cand Ponta va pleca (daca nu-l pune pe chituci pe Mos Iliescu(un colos gere de inlaturat chiar de socra-su) trebuie umplute desagie ca doar nu o sa faca foamea pe tusa. Marirea datoriei publice a folosit-o si Basescu si o vor si altii in continuare, deoarece experimentul "Vaca roiu" a demonstrat cat de mult putem suporta.
  • +1 (1 vot)    
   datoria publica! (Miercuri, 6 mai 2015, 20:04)

   cinic [anonim] i-a raspuns lui George

   1. daca Lidl sau Piraues Bank imprumuta 3 euro din afara se adauga la datoria publia [asta e definitia]
   2. orice deficit bugetar mareste datoria publica. Din 1990 nu am avut executie bugetara fara deficit

   Se chinuie Germania sa faca putintel surplus bugetar dar noi o uram pe Merkel. Asta indobitocire de tip marxist


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by