Filialele din Austria ale unor banci ruse vor fi supuse unor teste de rezistenta dispuse de Banca Centrala Europeana (BCE), verificari similare urmand sa fie efectuate in total la noua banci operationale in zona euro, informeaza Reuters.

Banca Centrala Europeana a anuntat efectuarea unor teste de rezistenta si verificarea registrelor contabile ale bancilor Sberbank Europe si VTB Bank (Austria), filialele austriece ale institutiilor bancare ruse Sberbank si VTB, citeaza Mediafax.

"Bancile vizate au fost informate si vor colabora strans cu BCE in urmatoarele luni, pentru evaluarea totala a activitatilor pana la sfarsitul anului 2015", a declarat purtatorul de cuvant al Bancii Centrale Europene.

Rusia si Austria au relatii economice puternice, desi schimburile comerciale au avut de suferit in ultimul an din cauza sanctiunilor impuse de Uniunea Europeana pe fondul crizei din Ucraina.

BCE a decis miercuri verificarea situatiei financiare a noua banci. In afara de cele doua banci din Austria, sunt vizate Banque Degroof (Belgia), Agence Francaise De Developpement (Franta), J.P. Morgan Luxembourg (o filiala a JPMorgan Chase&Co), Unicredit Banka (Slovenia), o filiala a UniCredit (Italia), Kuntarahoitus Oyj (Finlanda) si Mediterranean Bank plc (Malta).