"Leul a atins 4.45/EUR in tranzactiile de miercuri seara si a incheiat cu o depreciere de aproape 0,4%. Este probabil ca leul sa fi fost afectat negativ de ingrijorarile privind Grecia, de continuarea miscarilor negative din pietele europene de obligatiuni si, intr-o mai mica masura, de reducerea surpriza a dobanzii cheie a BNR. Cu un nivel ridicat de precautie in contextul unor negocieri lungi in privinta Greciei si fara sa se intrevada un acord la intalnirea ministrilor de finante ai zonei euro de luni, consideram ca moneda romaneasca ar trebui sa ramana sub presiuni de depreciere pe termen scurt", se arata intr-un raport al ING difuzat joi.

Leul se confrunta cu presiuni de depreciere, arata si economistii Unicredit, care mai precizeaza ca moneda nationala urmeaza tendinta monedelor regionale, economistii citati ne-excluzand ca leul sa varieze in intervalul 4,40-4,50 in fata euro in cea mai mare parte a acestui an si in 2016.

EUR/USD a trecut miercuri nivelul de rezistenta de 1.1300 ieri, din cauza speculatiilor privind o posibila surpriză negativă în raportul privind datele piatei muncii din SUA . Ca urmare, dolarul american a slabit cu 9% fata de nivelul din martie. UniCredit consideră că nivelul EURUSD ar putea atinge 1,15 pentru EURUSD dacă datele privind piata muncii vor dezamagi.

"Caderea cursului dolar/leu saptamana trecuta sub pragul psihologic 4.0 confirma asteptarile noastre privind o schimbare de trend, asteptari pe care le formulam inca din luna martie, cand identificam la 4.25 un posibil punct de schimbare a raportului de forte pe piata. Nivel 4.0 ramane relevant si de acum incolo, dar ca ezistenta. In rest, urmarim confluenta de suporturi de la 3.84 ca prim obiectiv major, alaturi de 3.78 (obiectiv secundar)", se arata in buletinul de trezorerie al Bancii Transilvania.