"Experienta anteriorara sugereaza ca transmisia modificarii cotei TVA la nivelul preturilor depinde de conjunctura economica si de vizibilitatea produselor afectate. Noi am fost prudenti, am spus ca vor ciupi si negustorii ceva din reducerea asta de TVA. Cand s-a majorat cota de TVA in iulie 2010 nu s-a transmis cu 100%, ci vreo 60% si atunci la 60% transmisie, in vara inflatia se va duce la 0%, dar cu un an agricol bun si transmisie buna, exista <> sa se duca mult mai jos, la -1%", a spus vineri Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului privind inflatia (vezi prezentarea in atasament).

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Agerpres

"Decizia de reducere a cotei TVA pentru alimente de la 1 iunie a influentat anticipatiile inflationiste pe termen scurt, de un an, cand rata anuala a inflatiei va fi in jur de 0%, uneori sub 0%. Rata anticipata pentru peste doi ani se consolideaza undeva inspre 2%, care este in intervalul nostru tintit. Se pare ca se va consolida la niveluri reduse, nu spre zero, ci spre 2%, un lucru legat si de tinta europeana, care este de 2%, ceea ce este un lucru bun", a mai spus vineri Isarescu.

Banca Nationala se asteapta la o decizie privind reducerea de la inceputul anului viitor a cotei generale de TVA de la 24% la 20% dupa discutiile cu misiunea tehnica a FMI si Comisiei Europene din a doua parte a lunii mai, intrucat este vorba de o "viziune", a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, citat de Mediafax. BNR nu are niciun scenariu care sa prevada influenta reducerii cotei generale de TVA de la 24% la 20% de la inceputul anului viitor asupra ratei anuale a inflatiei in 2016, intrucat decizia nu a fost luata. In scenariul reducerii cotei TVA la 9% pentru produsele agro-alimentare si bauturi nealcoolice de la 1 iunie anul acesta, rata anuala a inflatiei este preconizata sa ajunga la 1,9% la finele anului viitor, estimare ajustata in scadere de la 2,4%.

"Nu avem (proiectie a inflatiei incluzand reducerea TVA la 20% - n.r.) si motivatia este urmatoarea: noi avem in vedere faptul ca, si nu numai ca speranta, aproape ca certitudine, ca in urma discutiilor care vor urma in ultima decada a lunii mai cu misiunea tehnica a Fondului Monetar European si a Uniunii Europene sa se clarifice aici, la Bucuresti, nu in alta parte, aceasta chestiune (reducerea cotei generale de TVA - n.r.), pentru ca aici e vorba de o viziune", a afirmat Isarescu, raspunzand unei intrebari in cadrul conferintei de prezentare a raportului asupra inflatiei aprobat miercuri in sedinta Consiliului de Administratie.

El a aratat ca piata nu are in prezent exces masiv de lichiditate, de aceea BNR a redus rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei tinute de banci, de la 10% la 8%, intrucat situatia Trezoreriei din punct de vedere al disponibilului de lichiditate este foarte buna, de 17 miliarde lei, o suma foarte mare in opinia guvernatorului.

"Asta reflecta o mai buna colectare a veniturilor, trebuie discutat serios in ce masura este de durata si reflecta o tendinta de durata, cat din surplusul incasarilor vine dintr-un efort evident facut pentru mai buna colectare, cat vine dintr-o schimbare de atitudine la nivelul contribuabililor", a mai spus Isarescu.

Seful bancii centrale a punctat ca exista, pe de alta parte nerealizari la capitolul de cheltuieli, care trebuie analizate cu mare atentie.

"In momentul cand stii ca ai miliarde de cheltuit pe infrastructuri pentru ca aceasta tara sa se poata conecta, (...) intrarea in zona euro inseamna un pas si mai mare. Noi suntem acum integrati in Uniunea Europeana, in zona euro trebuie sa te integrezi cu moneda, cu politicile, trebuie sa fii integrat fizic cu infrastructurile, drumurile trebuie sa fie de nivel european. Avem acum un masterplan, sa vedem care e capacitatea noastra administrativa si inginereasca sa construim acele drumuri", a afirmat guvernatorul BNR.

El a mentionat ca trebuie schimbata si mentalitatea, potrivt careia nu se construiesc drumuri din lipsa banilor, insa cand au existat bani tot nu s-a construit nimic.

"Mai e vorba si de o schimbare de mentalitate, 20 de ani tot timpul, tot timpul nu facem drumuri ca nu avem bani. S-a dovedit ca avem bani si nu facem drumuri. Pai drumurile se fac numai cu bani?! Se fac cu ingineri, cu oameni seriosi, cu capacitate administrativa. Ati vazut o autostrada cu teancuri de bancnote? La sfarsitul anului, pentru ca cica n-aveai bani, aveai bani de conservare si puneai trei rogojini pe drum si gata, s-a conservat drumul. Aici sunt conservari masive de concept", a mai spus Isarescu.

Astfel, guvernatorul vede necesara o discutie serioasa si tehnica cu expertii FMI si ai Comisiei Europene, pentru a vedea in ce masura reducerea TVA este fezabila analizand toate aspectele implicate.

"(Pentru reducerea TVA) trebuie o discutie serioasa cu Comisia Europeana si FMI. Atunci stim si noi ceva mai concret, nu ne putem aventura singuri (BNR - n.r.) in a gandi o politica fiscala care nici nu este apanajul nostru, suntem cel mult un watchdog (caine de paza ¬n.r.)", a conchis seful bancii centrale.

Guvernul a decis recent ca taxa pe valoarea adaugata sa scada la 9% pentru produse alimentare si bauturi non-alcoolice, incepand cu 1 iunie.

Presa a relatat insa ca mari lanturi de magazine ar fi majorat preturile la diferite alimente cu pana la 30%, inainte de reducerea TVA, iar premierul Victor Ponta a reactionat spunand ca Guvernul nu poate ingheta preturile la marfurile din magazine, dar poate introduce masuri constitutionale si europene, precum taxe speciale foarte mari, in cazul in care comerciantii nu scad preturile la raft dupa diminuarea TVA.

El a cerut ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Consiliul Concurentei sa verifice atent situatia preturilor din magazine.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost, joi, intr-un hipermarket din Capitala, pentru a verifica preturile, spunand ca a venit in magazin pentru a transmite mesajul ca pretul final trebuie sa scada odata cu reducerea TVA.