Leul a trecut marti inainte de pranz de nivelul de 4,46 de unitati pentru un euro, revenind sub acest prag cu putin inainte de ora la care BNR calculeaza cursul mediu al tranzactiilor. Potrivit datelor afisate de Banca centrala, cotatia medie pentru un euro a fost marti de 4,4594 lei, iar pentru francul elvetian, de 4,2928 lei. In fata dolarului american leul a mai recuperat, ajungand la 3,95 lei/usd. Euro s-a intarit fata de dolar marti dimineata dupa ce temerile imediate referitoare la Grecia s-au risipit. Evolutia monedei unice este sustinuta de piata titlurilor. In momentul redactarii perechea se tranzactioneaza cu putin sub USD 1.1300/EUR. Monedele Europei emergente s-au mentinut pe trendul descendent fata de euro. RON a deschis in scadere la 4.4519/EUR si testat nivelul de 4.4630/EUR. "Ne asteptam ca leul sa inchida ziua mai slab", scriu economistii Piraeus Bank.

Segmentul scurt al curbei randamentelor implicite a scazut cu 10 puncte de baza intimp ce restul curbei a ramas nemiscata. Luni, la operatiunea repo organizata de BNR au participat numai trei banci care au imprumutat 0.24 miliarde lei, un semn clar ca lichiditatea pietei este buna.

In linie cu scaderea apetitului pentru risc la nivel global, curba randamentelor titlurilor de stat denominate in lei a urcat cu 3-5 puncte de baza cu precadere pe segmentele maturitatilor medii si lungi.

Luni, Ministerul Finantelor a imprumutat conform planului patru sute de milioane de lei in obligatiuni cu maturitate de trei ani platind un randament mediu de 2.00% si un randament maxim de 2.02% conform asteptarilor noastre.

Preturile metalelor pretioase s-au mentinut in intervale inguste marti dimineata dupa ce scazusera ieri din cauza intaririi dolarului. Aurul este cotat cu putin sub 1,185.00 dolari pe uncie, argintul fluctueaza in jurul nivelului de 16.23 dolari pe uncie, platina se tranzactioneaza sub 1,125.00 dolari pe uncie iar paladiul s-a mentinut la 780.00 dolari pe uncie.