"Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul I 2015 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014, publicata in comunicatul de presa nr. 81 din 7 aprilie 2015. Astfel :
- rezultatele trimestrului I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, au fost revizuite de la 100,3% la 100,1% ;
- rezultatele trimestrului II 2014, comparativ cu trimestrul I 2014, nu s-au modificat;
- rezultatele trimestrului III 2014, comparativ cu trimestrul II 2014, au fost revizuite de la 102,1% la 102,2% ;
- rezultatele trimestrului IV 2014, comparativ cu trimestrul III 2014, au fost revizuite de la 100,7% la 101,0%.
Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile", se arata in comunicatul INS.
- Ce spun economistii sefi din banci: Consumul a fost cel mal probabil "combustibilul" cresterii
"Cresterea economica raportata pentru trimestrul 1 este semnificativ mai mare decat asteptarile noastre si ale pietei. Pana la raportarile detaliate nu putem decat banui ca un rol important la avut consumul privat, in contextul in care cresterile exportului dau semne de incetinire. Mai merita remarcat si faptul ca si alte tari din regiune Slovacia, Ungaria au furnizat surprize pozitive similar, intr-un context total necorelat cu economia Germaniei care a furnizat o crestere economica sub asteptari. Exista premisele ca sentimentul imbunatatit al consumatorilor sa se transmita gradual si catre mediul de afaceri, ceea ce are putea duce la reluarea activitatii de investitii care inca este in suferinta atat in zona privata cat si cea publica", explica Radu Craciun, economist sef al BCR .
"Ne asteptam la o crestere a produsului intern brut in trimestrul intai avand in vedere anunturile economice din primele luni ale anului, dar amplitudinea acesteia ne-a luat prin surprindere. Asteptam detaliile pentru a ne putea explica surpriza si pentru a revedea estimarile pentru urmatoarele trimestre. Pe partea de utilizare ne asteptam la contributii semnificative ale exporturilor (provenind mai ales din servicii) si ale consumului gospodariilor, in timp ce printre categoriile care au un aport important pe partea de formare ne asteptam sa gasim serviciile si industria. Este interesant de asemenea de urmarit evolutia contributiei impozitelor nete. In ceea ce priveste revizuirile operate de INS: acestea sunt normale si apar prin inserarea noilor date culese", a transmis la solicitarea HotNews.ro, economistul sef al Piraeus Bank, Camil Apostol.
"Economia Romaniei a crescut cu 4,3% in ritm anual in T1 2015 potrivit estimarilor semnal, o surpriza pozitiva uriasa avand in vedere ca estimarea noastra era de 2,1% si media prognozelor analistilor din sondajul Reuters era de 2,7%. Mentionam, de asemenea, ca rezultatul a depasit toate estimarile si pare cu atat mai impresionant dupa expansiunea puternica din T1 2014. Cum datele recente privind vanzarile cu amanuntul au fost dezamagitoare, credem ca zona serviciilor (fara retail) a fost in mare parte responsabila pentru surpriza pozitiva, avand in vedere cresterea puternica a salariilor si dinamica buna a angajarilor din ultimele luni. Probabil si constructiile au contribuit la acest rezultat, in timp ce productia industriala a inregistrat o dinamica trimestriala buna, in pofida unei temperari in ritm anual. Cifrele detaliate vor fi publicate pe 4 iunie. Rezultatul pune riscuri semnificative de crestere asupra prognozei noastre de avans economic in 2015 de 3,3%, avand in vedere ca anticipam o accelerare a PIB-ului din T2 2015. Ne abtinem insa de la revizuirea prognozelor pana aflam ce s-a aflat in spatele cresterii economice puternice din T1 2015", noteaza ING Bank intr-un raport destinat investitorilor.
- De unde ar mai putea veni cresterea economica
- In trimestrul I 2015, comparativ cu trimestrul I 2014, productia industriala (serie bruta) a fost mai mare cu 3,3%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+4,3%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 3,8%, iar industria extractiva cu 3,5%. Si pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, producetia industriala a crescut cu 3,2%, ca urmare a cresterii industriei prelucratoare (+4,6%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut cu 3,9%, respectiv cu 2,9%.
- Cifra de afaceri din industrie, in trimestrul I 2015, fata de trimestrul I 2014, a crescut pe ansamblu cu 2,5%, datorita cresterii industriei extractive (+6,3%) si industriei prelucratoare (+2,3%). Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in sectoarele: industria bunurilor de capital (+7,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,6%), industria bunurilor intermediare (+5,2%) si industria bunurilor de uz curent (+1,2%). Industria energetica a scazut cu 20,9%.
- Comenzile noi din industria prelucratoare, in trimestrul I 2015, comparativ cu trimestrul I 2014 au crescut pe ansamblu cu 1,4%, datorita cresterilor inregistrate la urmatoarele grupe industriale: industria bunurilor de folosinta indelungata (+23,0%) si industria bunurilor intermediare (+6,5%). Scaderi s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (-2,2%) si industria bunurilor de uz curent (-0,5%).
- Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%.
- Turismul a inregistrat si el cresteri. Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in trimestrul I 2015 au insumat 1608,9 mii, in crestere cu 12,6% fata de cele din trimestrul I 2014. Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in trimestrul I 2015 au insumat 3213,7 mii, in crestere cu 14,9% fata de cele din trimestrul I 2014.
- Exporturile de bunuri, care au avut o valoare record in 2014 de 52,5 mld. euro, au continuat sa creasca in primele trei luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, avansul fiind de aproape 5%, la 13,4 mld. euro.
Eurostat: Romania si Cipru, in topul UE
Intre statele Uniunii Europene, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica in trimestrul I al anului 2015 atat fata de trimestrul similar al anului trecut, cat si fata de trimestrul IV al anului 2014.
Astfel, in trimestrul I al anului 2015, comparativ cu trimestrul precedent, topul UE este condus de Romania si Cipru (1,6%), urmate de Bulgaria, Spania (cate 0,9%), Slovacia (0,8%). Germania a avut 0,3%, Franta, 0,6%, iar Italia, 0,3%. Media UE a fost de 0,4%.
Comparativ cu trimestrul similar al anului 2014, in trimestrul I din 2015, topul UE este condus de Romnia (4,2%), Ungaria (3,1%) si Slovacia (2,9%). Germania a avut 1%, Franta, 0,7%, Spania, 2,7%, iar Italia, 0%. Media UE a fost de 1,4%.
Asa cum se observa in ambele cazuri, cresterile procentuale ridicate la unele state sunt si rezultatul unui asa-numit efect de baza, adica avansul economic procentual este fata de un trimestru in care cresterea economica a fost doarte mica sau a avut loc chiar scadere in acel trimestru.
De exemplu, in Romania, in trimestrul I al anului 2014 s-a rapoprtat la un moment dat scadere de 0,2%, pentru ca in trimestrul I al anului 2015 comparativ cu trimestrul similiar din anul precedent sa avem crestere de 4,2%.
In mod similar, Cipru, o tara lovita puternic de criza , a avut crestere economica de 1,6% in trimestrul I al anului 2015, raportat insa la o trimestrul IV al anului 2014, cand a fost pe scadere cu 0,4% .
Dimpotrivă lipsa de investiții sau cheltuieli publice scade PIB-ul.
PIB = consum + investiții + exporturi − importuri
Nu știu cât e meritul lui Ponta sau e conjunctura externă mai mult, investițiile din Rusia se duc acum spre România și alte țări din Europa de Est.
Pe de altă parte mă bucur că se produce mai mult în România și se exportă mai mult.
Ai dreptate ca situatia din Rusia/Ucraina si chiar Ungaria ajuta mult in atragerea de investitii in Romania.
Acum eu cred ca si Jaj are dreptate. Frica de DNA si mai nou ANAF e posibil sa-si fi spus si ea cuvantul.
cum se calculeaza pib-ul? intra statisticienii in fiecare curte, in fiecare intreprindere si numara "bobocii"? nu. estimarea trimestriala de tip "semnal" cum o numeste INS, este bazata pe "factori de productie". mai exact, este o ancheta statistica (teoretic are o marja de eroare.. practic nu se publica, dar metodologia spune ca ar fi de 0.2%) in intreprinderi din care se extrag informatii fiscale din care sa se identifice productia finala - TVA, impozite si accize... cu alte cuvinte, evaziunea fiscala afecteaza acuratetea acestei metode de calcul. cand evaziunea fiscala scade, PIB-ul creste.. oarecum artificial. ce creste cu siguranta sunt incasarile la bugetul de stat. deci tot e bine. acum ramane de vazut cum vor fi folosite aceste incasari. statul fiind cel mai slab administrator, daca banii sunt cheltuiti in loc sa fie investiti, este evident ca utilitatea economica a cresterii PIB se va pierde.
Anaf are ca unic scop uciderea afacerilor mici.
Inchiderea magazinului pentru ca are diferenta de 15 lei in casa. inchiderea unei cafenele ca are diferenta de 120 ron cand a batut pe casa (deci plateste impozit) 14000 ron.
Anaf paralizeaza industrii si distruge familii.
La Doraly au blocat zile intregi activitate a sute de firme mici. - Au dat amenzi care realmente nici o firma mica nu le va platii....insa nu vor plati nici salariile ...pentru ca afacerea e inchisa de ANAF.
Angajatii sa se duca la marii pietei. La hipermarket si sa scaneze produse 8 re / zi pe 800 ron.
Cam asta face ANAF-ul
Presedintele e marioneta, Ponta face apele pentru "marii industriasi" in comisioane
G (government spending) is the sum of government expenditures on final goods and services. It includes salaries of public servants, purchases of weapons for the military and any investment expenditure by a government. It does not include any transfer payments, such as social security or unemployment benefits.
La începutul anului era în scădere și in valoare absolută și raportat la PIB fața de aceași perioadă din 2014.
Ponta cu majoritate absoluta in parlament, fara problema sa treaca ce lege vrea, si in context economic mai mult decat favorabil (tiparnita UE produce 60 miliarde de euro pe luna), reuseste sa franeze cresterea economica. Orice e sub 5% crestere pe an in actualul context, pentru Romania inseamna stagnare si guvernare proasta.
"Crestere mult peste asteptari a economiei in primul trimestru. Statistica a anuntat un PIB mai mare cu 4,2% pe primele trei luni. Clasamentul european", e dat chiar un clasament european in care Romania ocupa cea mai buna pozitie ...
...basistul, tot basist, adica invers, zice despre guvernul responsabil de aceasta crestere...
..."sa lauzi un guvern de infractori, stupizi la extrem si fara nici o idee de relansare"
La el, la basist, e buna caderea economica ca pe timp de razboi facuta de Basescu/Boc.
Am inteles, eu sunt indoctrinat, dar tu care ma combati cu "noroc ca este un guvern destept", tu nu esti. Tu esti un open minded si un ganditor desavarsit. Orice analiza economica facuta si de laureati nobel paleste in fata argumentului tau.
Tu ai ideile proprii dar culese de la antena3, pentru ca, nu-i asa, acolo sunt toti eruditii.
si cel mai mare adevar ca vv ponta nu are nici cel mai mic merit sunt toate declaratiile facute in toate ocaziile ca guvernul nu mai lucreaza, si nu mai semneza nici-un act de frica DNA,
de asta cred ca si cei care furau carbunele, nu aveau acte pentruca nu le semna nimeni
Despre nuti ce mai stii? E bine sanatoasa? Plateste la sfarsitul lunii?
unde ajunge aceasta plusvaloare creata?
In rest, cui trebuie sa-i multumim oare? Lu' Ponta? Lu' Iohannis ?
a ajuns si psd-ul sa fie mai bun ca ceva. nu credeam
Si e fruntas fata de unul care progreseaza numai cu 1%, de la 9.8 la 9,7?
deci trebuie dat concret in euro, pe cap de locuitor, nu in cifre relative.
una peste alta e o veste buna (daca nu e spusa de INS care stium cu totii cat de credibila e), dar daca aceasta crestele nu e cumulata cu investitii in infrastructura ... degeaba...
la noi cum vine o cifra buna, in loc sa investim ca sa crestem si mai mult economia, noi dam pomeni electorale...
Este pur si simplu inadmisibil sa surprinzi, trimestre la rand, analistii economici...
Tinand cont ca trimestrul II a fost Cenusareasa ultimilor (cel putin) doi ani, nu putem admite ca Ponta sa se poata lauda cu o crestere semestriala de (opinie proprie, al unui nesurprins) peste 4% (an/an)...
Mereu trec pe langa un santier - apartine domeniului public - si vad ce se intampla acolo. Toata iarna lui 2015 au lucrat - acum au inceput sa crape cele lucrate...Deci stilul asta pompieristic, lucrul fara cap si coada, atunci cand nu trebuie, cu ce nu trebuie ne costa enorm la buzunar, dar totul arata asa de bine pe hartie...
Nu asta este cresterea sustenabila....
Oare cine a mintit de data asta?
Putem sa incepem sa facem pariuri?
Cine se ofera sa tina evidenta pariurilor? d.p.?
Traian Basescu sustine ca el a avut o influenta determinanta in zilele aparitiei crizei, luand acele masuri de austeritate extrema, care au afectat in special populatia aflata la limita subzistentei - reducerea drastica (provizorie!) a salariilor (25%) si a pensiilor.
Adversarii lui l-au acuzat pe fostul presedinte ca a adancit inutil saracia celor si asa saraci, ei (adversarii) sustinand ca, daca ar fi fost ei la putere in acea perioada ar fi rezolvat mai rapid si mai bine problema crizei, fara sa afecteze negativ populatia si fara sa se atinga de fondurile rezervate, de Boc, pentru investitii singurele creatoare de noi locuri de munca si de crestere a nivelului general de trai.
Traian Basescu isi trece in contul succeselor lui, ca presedinte, masura radicala de evitare a crizei, de asigurare a banilor necesari pentru salarii si pensii.
Fostul presedinte sustine ca, fara masura luata de el, tara nu s-ar fi redresat rapid, nu s-ar fi ajuns la ritmul actual de dezvoltare a economiei.
Este de mentionat ca, pentru a ajunge la nivelul mediu actual al tarilor dezvoltate, este necesar ca PIB sa creasca zece ani consecutivi cu min 5%.
Ca sa ii putem masura obiectiv aprecierile lui Traian Basescu in aceasta problema, economistii experti in economie, cu pregatire practica, nu numai teoretica, s-ar cuveni sa elaboreze un studiu in care sa compare metoda 'Traian Basescu' de iesire din criza (2009), cu o alta metoda, pe care ar fi aplicat-o atunci adversarii lui, cei care il condamna ca ar fi distrus tara in timpul mandatelor lui.
Unde ar fi ajuns acum tara, la ce nivel, cum s-ar fi dezvoltat investitiile, educatia, sanatatea, buna starea generala a populatiei.
Fara un astfel de studiu, nu stim cine are dreptate in problema metodei de iesire din criza - Basescu sau adversarii lui!
A pensiilor, NU.
- "Fara un astfel de studiu, nu stim cine are dreptate in problema metodei de iesire din criza - Basescu sau adversarii lui! "
Deocamdata, metoda aplicata de Boc-Basescu a dat roade. Un studiu ar fi irelevant, deoarece ar fi doar teoretic. Ar trebui sa ne intoarcem in 2009 si sa aplicam metodele "adversarilor lui Basescu".
Se sparie gindul :P
Textul meu este o provocare adresata celor care stiu sigur, sigur ca Traian Basescu a gresit, ca "altfel" trebuia sa se rezove marea problema a crizei.
Sigur, acum se vor gasi multi savanti, dupa razboi, care vor macina teorii, protejati de imposibilitatea verificarii.
Dar, teoretic, ca lectie, "savantii" ar trebui sa se aplece asupra problemei, sa o predea la orele de 'aplicatie' a teoriilor predate studentilor lor.
DA, nu au fost reduse pensiile!