UPDATE Guvernul a aprobat proiectul de lege privind amnistia fiscala: ANAF nu va reincadra o activitate dependenta si nu va emite decizii de impunere pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 13 mai 2015, 12:21 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(13 Mai 2015) DOC, 20KB
Ministerul Finantelor a publicat pe site-ul sau proiectul de lege privind amnistia fiscala. Proiectul va fi discutat miercuri in prima lectura in sedinta de Guvern. Potrivit proiectului, sunt anulate diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reconsiderarii/reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta, pentru perioadele fiscale de pana la 1 iunie 2015.

 • UPDATE Proiectul de lege a fost aprobat miercuri de Guvern, urmand sa fie transmis pentru dezbatere Parlamentului.
Organul fiscal nu reconsidera/reincadreaza o activitate ca activitate dependenta si nu emite o decizie de impunere in legatura cu o astfel de reconsiderare/reincadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015, se mai arata in proiect.

Proiectul mai prevede ca se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale si/sau obligatiile fiscale accesorii stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a recalificarii sumelor reprezentand indemnizatie primita pe perioada delegarii si detasarii de catre angajatii care efectueaza transport international, precum si a celor platite de catre agentii de munca temporara, aferente perioadelor fiscale de pana la 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a legii.

De asemenea, se anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului ca urmare a depasirii plafonului si neinregistrarii ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

In cazul in care contribuabilul si-a exercitat dreptul de deducere, potrivit legii, in primul decont de taxa pe valoarea adaugata depus dupa emiterea deciziei de impunere organul fiscal nu anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata. In acest caz, organul fiscal anuleaza doar obligatiile fiscale accesorii aferente diferentelor de taxa pe valoarea adaugata.
 
Proiectul mai prevede ca se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014 si neachitata pana la data intrarii in vigoare a legii. In acest caz, organul fiscal nu va mai emite decizie de impunere pentru obligatiile fiscale pentru perioadele fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014.  Aceste prevederi se aplica si persoanelor care nu realizeaza venituri si pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este salariul de baza minim brut pe tara. Contribuabilii pentru care se aplica aceste prevederi isi vor pastra calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Procedura de aplicare legii se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala care se emite in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a acesteia.

 • Pentru mai multe amanunte vezi documentele atasate
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21225 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  amnistie? (Miercuri, 13 mai 2015, 12:52)

  RTK [utilizator]

  Si cei care au platit pica de fraieri sau cum?
  • 0 (0 voturi)    
   Da (Miercuri, 13 mai 2015, 17:09)

   subcultura [utilizator] i-a raspuns lui RTK

   Au fost obligati sa plateasca, altfel le punea sechestru.
   E o strategie de doi lei sa prosteasca lumea sa nu protesteze fata de eliminarea exceptiei de la reconsiderare pentru profesiile liberale din normele la codul fiscal.
   E de fapt un troc intre consultantii retelelor de farmacii si Guvern. primii au rezolvat problema clientilor lor (si au incasat la greu), iar Guvernul a bifat ca s-a consultat cu mediul de afaceri si poate sa abuzeze in voie de arhitecti, medici, avocati etc.
 • +2 (2 voturi)    
  Daca va deveni Lege ... (Miercuri, 13 mai 2015, 13:19)

  artistul [anonim]

  Romania trebuie data in judecata.

  Cum poti sa faci amnistitie doar pe anumite categorii/criterii fara sa faci discriminare?

  Se vrea amnistia fiscala?
  Se creeaza un pachet de legi fiscale "cu cap" si amnistiem pe toata lumea pentru a porni de la 0. Dupa asta cine mai "greseste" ... ars in asa fel incat sa regrete amarnic ceea ce a facut.
  • +2 (2 voturi)    
   problema este alta (Miercuri, 13 mai 2015, 14:11)

   un PFA [anonim] i-a raspuns lui artistul

   Legea este foarte prost facuta,incompleta, lasa loc de foarte multe interpretari, si i-a pus in dificultate pana si pe consultantii fiscali cu experienta. Exemplu concret este cel cu farmacistii :
   - codul fiscal spune ca orice activitate poate fi reconsiderata dupa evaluarea anumitor criterii
   - normele de aplicare spun ca se excepteaza de la reconsiderare profesiile liberale si drepturile de autor.

   Acum conform criteriilor din codul fiscal, activitatea farmacistilor se incadreaza la activitate dependeta si poate si reconsiderata, insa normele spun ca este exceptata.

   ANAF-ul a ignorat normele si le-a reconsiderat activitatea inpunandu-le la plata taxe + contributii + penalitati care depasesc suma veniturilor incasate.

   Acum zi si tu, unde e dreptatea ?

   Sunt de acord ca trebuie o lege clara, iar cine greseste sa plateasca. Dar sa stii de la inceput daca esti sau nu in legalitate, sa nu te trezesti dupa 5 ani ca de tu de fapt regulile jocului sunt altele.
 • -2 (4 voturi)    
  un sweetener... (Miercuri, 13 mai 2015, 13:35)

  demaGOGU [anonim]

  ...ptr pastila incadrarii dpdv fiscal a contractelor de munca mascate in pfa-uri la...oh well, contracte de munca.
 • +1 (3 voturi)    
  Mirific (Miercuri, 13 mai 2015, 13:55)

  Ana [anonim]

  Saracii ziaristi care lucreaza pe drepturi de autor... au depasit plafonul si n-au stiut ca trebuie sa se inregistreze ca platitori de TVA. Bietii de ei, ziaristi si nu stiu legile. Mi se face sila... Altii au platit ca prostii ani de zile si au stiut sa citeasca legile, desi nu erau ziaristi. BTW, daca nu ma insel, plafonul ala e de 30.000 euro pe an... oare cati dintre noi astia, muritorii de rand, care ne platim taxele, ajungem sa producem 30.000 euro pe an?!
  Dar sa nu ne facem probleme, ca daca ii scuteste pe astia de taxe, o sa scoatem noi mai multi bani din buzunar, ca sa acoperim deficitul.
  • +1 (1 vot)    
   65 (Miercuri, 13 mai 2015, 14:32)

   V [anonim] i-a raspuns lui Ana

   Plafonul e de 65000 EUR, nu de 30000. 30000 este plafonul vechi (parca a fost valabil pana in 2013, daca nu ma insel).
   • +1 (1 vot)    
    haha (Miercuri, 13 mai 2015, 23:33)

    Ana [anonim] i-a raspuns lui V

    Ah, si mai dragut atunci... Asta e, ce sa fac daca n-am produs suficient (de mult sau de putin - ca legea vad ca e pt. aia care produc putin sau spre foarte mult), ca sa ma scuteasca si pe mine Ponta de ceva :))
 • +1 (3 voturi)    
  Viorele crezi ca ai "spatiu"si pt.amnistia penala? (Miercuri, 13 mai 2015, 14:06)

  Plagarus [utilizator]

  Rarite rapid randurile PSDerbedeilor,"dansii" ocnasii nostri insurubati dibaci in politica, ne pregatesc mari surprize inainte de a fi spanzurati in public (nn paiatzele lor !)
 • +2 (2 voturi)    
  si pe noi fraierii (Miercuri, 13 mai 2015, 15:21)

  alexandru [anonim]

  pe noi de ce ar trebui sa nu ne supere asta? cand ma duc sa fiu batjocorit la administratia financiara sa imi platesc impozitul si mi se vor percepe penalizari desi de sila nu m-am dus nu din alt motiv de ce nu ma amnistiaza? de ce nu intelege nimeni ca nimic nu e gratis, ca ce nu platesc unii se imparte celorlalti.
  Caragiale nu a fost sarcastic ci doar mult prea bland...
 • +1 (1 vot)    
  discriminare (Miercuri, 13 mai 2015, 16:45)

  Petrica Iacob [anonim]

  E clar ca si-au dat seama de ,,japca " care au facut-o si anume ,depui la fiecare sfarsit de an situatia financiara ,se emite o decizie de impunere la care platesti impozitul aferent ,timp in care ei observa ca ai depasit plafonul,dar totusi esti lasat 5 ani cu aceasta eroare ,dupa care vin si iti stabilesc majorari de miliarde .Discriminare zic deoarece in situatia aceasta sunt si ,,amarate "de PFA , care nu au studii superioare , la fel ca si avocatii ,.... , sa cunoasca legile statului si totusi ei nu beneficiaza de aceasta amnistitie . Caz concret < o persoana fizica autorizata (administrator ,vanzator si contabil , 3/1) fara studii superioare , dar cu pofta de munca si hotaraste sa se apuce de afacerea vietii lui . Inchiriaza o taraba in piata unde vinde zahar, ulei cu un comision foarte mic dar un rulaj destul cat sa depaseasca plafonul anual . Se prezinta la fiecare sfarsit de an cu situatia sa financiara , unde i se emite decizia de impunere anuala si implicit darile aferente . Primeste ,, OK-ul"de la,, marele " inspector fiscal de care apartine , ca e totul in regula si sa stea linistit ca pana a atinge plafonul anual la care trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA ,mai are mult ,100.000 euro era informatia eronata data de inspector si de fapt era 35000 euro la cursul din data aderarii la UE . Si asa , timp de 5 ani a muncit cu drag si spor ,in toate functiile existente la acea afacere . Dar incet si sigur ,,marea "afacere nu mai mergea ,aparuse super magazinele mari ,cu superi preturi . Cu un gust amar , se hotara sa inchida afacerea si sa se angajeze la un astfel de super magazin. Nu-i trecuse acel gust amar, ca si veni marea lovitura ,, ACTELE LA CONTROL PE ULTIMII 5 ANI " .Zis si facut , toate actele verificate ,,S-A DEPASIT PLAFONUL DE TVA ".Imediat decizie de impunere , debit 30000 ron si majorari 250000 . Si asa plateste timp de 2 vieti din salariul de 900 ron . Concluzia avocat cunascatorul legii =Amnistie ,,Marele afacerist " de ce ?
 • 0 (0 voturi)    
  discriminare (Miercuri, 13 mai 2015, 17:42)

  Petrica Iacob [anonim]

  Revin cu cateva argumente , referitor la postarea de ma sus .
  Foarte important de retinut din cazul prezentat , ca in ciuda faptului ca acea persoana autorizata , a avut ca domeniu de activitate comertul , deci plafonul de 35000 euro care a fost depasit , este venitul brut , rulajul , adica el a cumparat ulei in val . 30000 euro si l-a vadut cu 35000 euro si i s-a stabilit ca are de plata catre ANAF 30000 ron+ 250000 ron majorari , asta inseamna 80000 euro (val euro la aderare ) ,asta este dreptate ??
  In schimb un avocat din 35000 euro incasati , are venit net mult mai mult ca cel din exemplul dat .
  Eu nu zic ca nu s-a facut un mare abuz emiterea unor astfel de decizii de plata dupa 5 ani de ,,tacere " din partea ANAF , catre toate persoanele , firme , indiferent de domeniul lor de activitate , dar dispersia acestora , este cel mai mare abuz din partea ANAF si cred ca au avut destule ..
  Eu personal sunt curios care au fost motivele pentru care s-a ajuns la aceasta concluzie , de a renunta la accesorile aferente unui debit , doar la aceasta clasa de contribuabili .
  Asa ca tare mi-as dori sa ajunga aceste cateva randuri la mai marii nostrii care au puterea de a ne distruge prin neglijenta si nepasarea lor .
  PS ,, vreau sa aflu cum imi incaseaza banii in a doua viata "
 • 0 (0 voturi)    
  amnistia fiscala (Vineri, 29 mai 2015, 10:50)

  andrei [anonim]

  mai stie cineva ceva despre acesta amnistie fiscala ? nu se tace ! am picat ca fraierii si doar au recunoscut ca nu au legislatie pentru controalele facute. acum ne trec firmele in insolventa si nimeni nu face nimic.
 • 0 (0 voturi)    
  amenzi (Duminică, 23 august 2015, 9:46)

  Soare Andrei [anonim]

  Buna ziua.Am amenzi la CFR si doresc sa stiu daca beneficiez si eu de amnistia data in Iulie anul acesta?Va multumesc pentru raspuns.
 • 0 (0 voturi)    
  neaplicare amnistie fiscala in judetul ARGES (Sâmbătă, 9 ianuarie 2016, 8:33)

  ionela [anonim]

  in judetul ARGES nici acum NU SE APLICA amnistia fiscala; este jale; suntem o societate producator si agent de munca temporara si ne-au terminat.
  ANAF din judetul ARGES nu aplica legea amnistiei fiscale (legea 209/2015) pentru salariatii detasati pentru firmele din judet. Procesele in instanta continua insa pana se vor finaliza, bunurile societatii vor fi deja vandute la licitatie; bataie de joc!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  neaplicare amnistie fiscala in judetul Arges (Sâmbătă, 9 ianuarie 2016, 8:34)

  IONELA [anonim]

  De ce amnistia fiscala se aplica in majoritatea judetelor, dar in judetul ARGES nu se aplica?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by