In luna martie 2015, afacerile angrosistilor au crescut fata de luna precedenta atat ca serie bruta cu 20,1% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,6%, a transmis joi Institutul National de Statistica (INS). La nivelul intregului trimestru, acelasi indicator a crescut fata de trimestrul I 2014, atat ca serie bruta cu 1,3% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,7%. In comertul en-gros sunt angajate 51.645 de firme cu circa 308.000 de angajati. Firmele din comertul en-gros "invart" anual 240 de miliarde de lei (20% din cifra de afaceri totala din economie).

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata, comparativ cu luna precedenta a crescut cu 1,6%, datorata cresterii comertului cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+8,0%), comertului cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+6,8%), activitatilor de intermediere in comertul cu ridicata (+4,5%), comertului cu ridicata specializat al altor produse (+1,9%), comertului cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (+1,3%) si comertului cu ridicata nespecializat (+1,2%). Scaderi au inregistrat comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (-2,2%) si comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (-1,0%).

  • Trimestrul I 2015  comparativ cu  trimestrul I 2014

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in trimestrul I 2015 comparativ cu trimestrul I 2014, in termeni nominali, a inregistrat o crestere cu 1,3% datorita cresterii comertului cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (+13,9%), comertului cu ridicata nespecializat (+11,6%), comertului cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+6,0%) si comertului cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+5,4%). Scaderi au inregistrat comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (-3,2%), activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (-1,7%), comertul cu ridicata specializat al altor produse (-0,6%) si comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (-0,6%).