UPDATE Dan Manolescu, Finante: Vrem sa adaugam si alte criterii care sa ajute la clarificarea separarii activitatilor independente de cele dependente. Acestea sunt inspirate de practicile Fiscului american

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 14 mai 2015, 12:32 Economie | Finanţe & Bănci


"Dorim sa adaugam si alte criterii care sa ajute la clarificarea separarii activitatilor independente de dependente. Noi vom veni saptamana viitoare cu exemple din practica altor state, pentru ca aceasta distinctie intre activitatea dependenta/independenta nu este specifica doar Romaniei, ci fiecare tara are criterii proprii de separare. Am introdus deja un set de cinci criterii din care trebuie indeplinite minim trei pentru a declara o activitate independenta, iar acum va propunem sa discutam si alte criterii inspirate din ceea ce alte state au dezvoltat in aceasta directie", a spus joi secretarul de stat Dan Manolescu, in cadrul sedintei Comisiei de Buget Finante unde se discuta amendamentele la Codul Fiscal. Manolescu a detaliat pentru HotNews faptul ca noile criterii propuse sunt insiprate din practica celebrului IRS- Fiscul american. Vezi in text pdf-ul american dupa care se inspira Finantele


"Americanii vad totul din punct de vedere al contribuabilului. Au niste formulare pe care le completezi iar ei iti spun daca esti dependent sau independent. Daca ai neclaritati, ai la dispozitie un sistem in care IRS te ajuta sa intelegi cum e cu dependenta si respectiv independenta, pentru ca o anumita activitate poate fi in acelasi timp dependenta sau independenta, in functie de persoana care o practica. Daca un instalator vine acasa si iti schimba o teava, dupa care pleaca, e independent. Dar daca vine instalatorul si tu ii ceri sa iti schimbe o teava cu o alta pe care tu i-o indici in mod expres, si mai pui si alte asemenea conditii tu practi te transformi intr-un fel de angajator al lui iar el poate ajunge intr-o relatie de dependeta cu tine. Repet, vrem sa propunem cateva criterii in genul celor ale IRS-ului pentru ca totul sa fie cat mai limpede pentru cat mai multi contribuabili", a explicat Manolescu pentru HotNews.ro.

 • Modelul indicat de Manolescu ca sursa de inspiratie pentru propunerile pe care le va inainta saptamana viitore se afla aici (pdf).

Potrivit unui amendament adoptat joi, "activitate dependentă se clasifica fiind orice activitate desfăşurată de o persoană fizică in scopul obtinerii de venituri, indiferent de forma contractuala in baza careia se desfasoara si care nu indeplineste conditiile pentru a fi considerata activitate independenta"

In prezent, cele cinci conditii propuse in Codul Fiscal pentru declararea unei activitati ca independente sunt:

 • persoana fizică dispune de libertatea de alegere a desfăşurării activităţii, a locului de desfăşurare a acesteia și a programului de lucru;
 • activitatea poate fi desfăşurată pentru unul sau mai mulţi clienţi;
 • riscul inerent activității desfășurate este asumat de contribuabil;
 • activitatea se poate desfășura prin utilizarea cu preponderență a patrimoniului afacerii, prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice, în funcție de specificul activității;
 • desfăşurarea activității se realizează direct sau cu personalul angajat în condiţiile legii;
“Cei de la Finante vor sa introduca criterii noi pentru definitia activitatii dependente si acum anuleaza ceea ce exista in legislatie. Aceste criterii vor fi diferite fata de cele din prezent, insa apare o problema de timing: daca apare HG inainte ca regulile sa fie clare,  pot aparea probleme. Ce fac, imi modific contractele de munca iar dupa ce apar criteriile, le refac? Noile criterii ar trebui sa intre in vigoare prin Codul Fiscal, probabil de la 1 iulie.  Intentia Finantelor este de a elimina tratamentul preferential pentru profesiile liberale. Ceea ce e activitate dependenta/independenta sa fie pentru toata lumea, nu doar pentru profesiile liberale”, a explicat pentru HotNews.ro  Dan Badin, partener coordonator servicii fiscale și juridice la Deloitte România. .

"Am vazut si eu modificarea propusa, parerea mea este ca avem de-a face cu o mutare diabolica din partea autoritatilor, al carei rezultat pare sa fie o lovitura puternica data celor aflati in aceasta situatie. Lucrurile trebuie privite in perspectiva: la momentul aparitiei criteriilor de reclasificare in Codul Fiscal a fost introdusa in textul Normelor aceasta exceptie care era vadit in contradictie cu textul legii: Codul Fiscal spune ca orice activitate poate fi reclasificata ca fiind dependenta, pe cand Normele Metodologice de Aplicare spun ca nu se pot reclasifica profesiile libere. Desi la acea vreme au existat voci care au cerut clarificarea situatiei, lucrurile au fost lasate in coada de peste si fiecare a interpretat cum a considerat de cuviinta. Acum se pare ca autoritatile vin sa isi ia cuvantul inapoi si sa nu mai ofere “imunitate” profesiilor liberale. Daca aceasta modificare va trece va urma un “genocid” fiscal", explica pentru HotNews.ro surse din cadrul Big 4.

“Norma adauga la lege, adica cu alte cuvinte ANAF isi invoca propria culpa (de a fi scris prost normele), ceea ce este inadmisibil. Intelegerea mea este ca modificarea asta vine la pachet si cu modificarea definitiei activitatilor dependente (se devanseaza definitia din noul cod fiscal)”, explica pentru HotNews.ro Gabriel Biris.

La randul lui,  consultantul fiscal Adrian Benta, este si mai vehement: "Vor sa abroge urmatorul text normativ ,,1. O activitate poate fi reconsiderată, potrivit criteriilor prevăzute la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal, ca activitate dependentă, în cazul în care raportul juridic în baza căruia se desfăşoară activitatea nu reflectă conţinutul economic al acestuia.
Activităţile desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 şi 2.2 din Codul fiscal.,,

"Aceasta situatie este ca si cum ai da  o Lege sa abrogi legea gravitatiei. Profesiile independente tot activitati independente presteaza, indiferent de formula textului normativ. La fel si drepturile de proprietate intelectuala, raman activitati independente prin natura lor.  Acest lucru e precizat foarte clar chiar in Codul fiscal, atat acesta in vigoare cat si in cel nou trimis la aprobare in Parlament. Problema e ca cei de la Ministerul Finantelor nu sunt in stare sa gaseasca criterii clare prin care sunt demascati impostorii ce folosesc astfel de metode de optimizare fiscala, cand femeile de serviciu sunt platite pe drepturi de autor.

Nu legea in sine este problema aici ci faptul ca ANAF nu poate demonstra cuiva ca activitatea unei persoane este dependenta, iar cele 4 criterii din Codul fiscal de reincadre a activitatii sunt bazaconii. Auzi criteriu de reincadrare...i s-a platit diurna la deplasare...de parca eu nu pot negocia un tarif mai mare care sa acopere si cazarea sau masa. Ca sa-i ajutam pe cei de la Minister le sugeram un criteriu de chestionare sa introduca in criterii o intrebare : ce-ai creat de esti platit cu drepturi de autor ? Pentru ce-ti asumi responsabilitatea cand pui stampila de profesie independenta?  Daca raspunsul real  este am debarasat mese la restaurant, atunci solutia e clara" spune si Adrian Benta, de la Bentaconsult.

Foarte scurt istoric:
Cand, in iunie 2010, Emil Boc a dat OUG 58/2010, cea care reconsidera profesiile liberale drept activitati dependente el voia probabil sa se razbune pe o anumita parte a presei, stiut fiind faptul ca in media existau foarte multe contracte pe Drepturi de Autor, iar presa nu ii era deloc favorabila. Miza era ca in cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit.

Prin respectiva Ordonanta, daca beneficiarul de venit isi desfasura de exemplu activitatea la sediul platitorului de venit sau daca ii folosea baza tehnico-materiala  se chema ca desfasoara o activitate dependenta. Ordonanta respectiva a fost extrem de criticata la vremea ei, ceea ce a dus la aparitia unor mici corectori, o luna mai tarziu. Gurile rele spun ca acele corecturi ar fi aparut ca urmare a unor presiuni eercitate la Finante de cativa mari jucatori din economie.  Corecturile s-au materializat printr-o Hotarare de Guvern (791/august 2010), care aduce o norma metodologica importanta: “O activitate poate fi reconsiderata, potrivit criteriilor prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal, ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia. Activitatile desfasurate in mod independent, in conditiile legii, care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 si 2.2 din Codul fiscal.”, se arata in norma respectiva.

Discutiile in Comisia de Buget din Camera Deputatilor se vor relua saptamana viitoare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9440 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  tertium non datur... (Joi, 14 mai 2015, 12:41)

  demaGOGU [utilizator]

  ...m-am oprit cu lectura la urmtoarea perla:

  "aceeasi activitate poate fi, in acelasi timp (sic, n.m.) dependenta si independenta".
 • +4 (8 voturi)    
  Victime colaterale (Joi, 14 mai 2015, 12:58)

  DubIT [anonim]

  Victimile colaterale ale acestei harababuri legislative au fost PFA-urile din IT si nu numai. Daca profesiile liberale au organizatii foarte puternice care sa le apere interesul (consultanta in IT NU este profesie liberala) reusind sa introduca in lege exceptii care sa ii puna la adapost, multi care au avut PFA-urile din IT s-au descurcat care si cum a putut.
  • -1 (9 voturi)    
   touche. bine spus cu IT-ul (Joi, 14 mai 2015, 14:16)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui DubIT

   Observatia dumneavoastra este foarte buna, insa, daca urmariti cu atentie stirile, mi e teama ca exact de IT vor sa se lege, facandu le greutati.
   vad tot mai des in ultimul timp articole in care, ca prin minune, firmele de IT sunt descoperite cu evaziune (se stia ca pe segmentul IT este evaziune).
   eu, in opinia mea, corelez aceasta "vanatoare de vrajitoare" cu noile declaratii ale lui Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comert al SUA, care ne acuza de "nationalism digital"; adica, nu i convine ca ne descurcam cu PROPRIILE resurse pe acest segment si nu si mai pot baga coada firmele americane in ceva ce stim si noi sa facem (mai ieftin decat ei si la fel de bine).
   La fabrici, metoda era simpla: spaga la guvernanti ca sa o falimenteze si sa o vanda pe un leu. Aici este mai complicat si se rezolva stand cu ochii pe greselile inerente si prin niste legi care dezavantajeaza masiv sectorul de piata.
   Facem pariu ca in urmatoarele luni vom tot auzi ca se fac modificari ale legislatiei care ating tot mai tare sectorul IT?
   • +2 (2 voturi)    
    ... (Vineri, 15 mai 2015, 11:15)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    O fi si in IT evaziune, nu spun nu.

    Dar, hai sa fim seriosi, astia din US folosesc ingineri indieni si chinezi exact din aceleasi motive pentru care folosesc ingineri romani.
    Sunt mai ieftini.
    Mult mai ieftini!

    Si marile companii n-au nici un interes sa plateasca aceeasi slujba in US cu 200K pe an cand se pot descurca cu 20K sau mai putin in alta parte...

    P.S. Nu compar valoarea inginerilor romani cu a celor indieni sau chinezi. Prietenii stiu de ce...
 • 0 (6 voturi)    
  Incrcati ! (Joi, 14 mai 2015, 12:59)

  SRA [anonim]

  Va rog sa nu mergeti asa departe, incercati experienta elvetiana, simpla si usor de plementat !

  Merci

  NB

  Daca sunteti interesat va rog sa ma contactati
 • +8 (14 voturi)    
  activitatile independente (Joi, 14 mai 2015, 13:14)

  Mumulea [utilizator]

  ar trebui categorisite ca atare dupa vointa celui ce le presteaza, acceptand avantajele si dezavantajele ce decurg din asta. Orice activitate, inclusiv debarasarea meselor, poate fi practicata independent. Pentru oricare ai nevoie de o instructie/indemanare/talent/tenacitate specifica, nici o activitate nu-i pentru oricine, niciuna nu-i lipsita de raspundere si importanta sociala. Nominalizare doar a unui set restrans de activitati ca fiind liberale si excluderea celorlalte denota doar un oportunism si elitism gaunos din care a rezultat deja cloaca actuala - dupa cum bine se vede.
 • +1 (5 voturi)    
  De acord cu Adrian Benta (Joi, 14 mai 2015, 14:18)

  subcultura [utilizator]

  As adauga ca exista in plus o miza meschina, de a santaja profesiile liberale, adica medici, farmacisti (cei cu facultatea terminata la Farmacie, nu vanzatori), arhitecti, avocati.
  E o mare magarie sa avansezi ideea ca nu creezi discriminari intre aceste profesii liberale prin natura lor si alte PFA-uri (femei de serviciu etc.).
  Un arhitect care lucreaza un an la un proiect pt un client, preponderent la sediul acestuia, conform propunerii va fi considerat dependent. !!???!
  La fel, un avocat care lucreaza un an pentru un singur client, preponderent la sediul acestuia, eventual cheltuielile de deplasare ii sunt acoperite de client (logic), iar e considerat dependent.
  Pai, se compara arhitectul sau avocatul, profesii independente prin natura lor, organizate in asociatii profesionale, etc., cu secretara de la nu stiu ce trust de presa???
 • +4 (6 voturi)    
  Dar ce va pasa? (Joi, 14 mai 2015, 14:43)

  Impozite mari [anonim]

  Nu vad sa puna nimeni in discutie necesitatea distinctiei. Este vorba daca statul incaseaza sau nu CAS sau CASS. Nu are decat dl stat socialist sa faca aceste contributii VOLUNTARE din obligatorii cum sunt acum si dispare instantaneu nevoie de a stii ce e dependent si ce e independent.
  • -1 (3 voturi)    
   Pleasca !!! Pe degeaba daca se poate ! (Joi, 14 mai 2015, 16:22)

   SRA [anonim] i-a raspuns lui Impozite mari

   Profesiile liberale in ELVETIA platesc absolut totul inclusiv asigurarie de sanatate pentru el si colaboratorii sai la fel ca o firma. Romanii cauta PLEASCA ! Nu se paote
   • -1 (3 voturi)    
    comparatiile (Vineri, 15 mai 2015, 4:03)

    vasile m [anonim] i-a raspuns lui SRA

    ...cu Elvetia isi au rostul atunci cand conditiile vor fi ca in Elvetia.
    A face astfel de comparatii este deplasat.
    Sa faca bine statul sa asigure conditiile din Elvetia, USA,...etc. si apoi sa vina sa ceara aceleasi taxe si impozite.
    V-asi intreba, de ce ati plecat in Elvetia ?
    Aveti un standard in Elvetia si platiti taxe corespunzatoare. Sa traiesti in RO si sa platesti taxe ca in alte tari...este total aiurea.
 • +2 (4 voturi)    
  Suntem pro americani (Joi, 14 mai 2015, 16:35)

  Costel Costelivu [anonim]

  Suntem in majoritate pro americani si nu pro europeni.
  Asa ca ni se potrivesc legile americane. Romanul cand se gandeste la capitalism vede america.
  Asa ca e bine daca se face asa. E pe profilul psihologic al romanului.
  Vrem cat mai multe legi inspirate de practicile Fiscului american. Aia stiu cel mai bine. Si saunt gata gandite, ce mai vreti. N-au copyright, se pot implementa direct.
  Pentru cei interesati le dau un exemplu jalnic in care s-a copiat prost la noi sistemul francez al fiduciei (un fel de trust) in loc sa preia trustul american exact asa cum e. A iesit o varza damboviteano franceza ..... vax.
  Deci capitalism vax. La fel si cu legea achizitiilor publice unde la baza exista presupunerea ca cine achizitioneaza e hot. Sistem european creat dupa mintile inguste ale celor ce locuiesc in capitale cu strazi tot inguste.
 • +2 (4 voturi)    
  minte (Joi, 14 mai 2015, 17:33)

  ginel [anonim]

  Minte cu nerusinare cand spune ca in USA exista notiunea de job dependent si job independent.
  In USA nu exista PFA, nu trebuie sa-ti faci acte de PFA, nu trebui sa te declari PFA.
  Exista formularul 1099, pe care poate sa-l faca oricine, nu trebuie sa fie inregistrat la IRS si este echivalentul unui contract de colaborare.
  Contabilitatea in SUA e in partida simpla nu dubla, indiferent daca esti 1099 sau firma.
 • +3 (5 voturi)    
  Mecanica cuantica (Joi, 14 mai 2015, 17:57)

  minus [utilizator]

  Parca este mecanica cuantica! In acelasi timp unda si corpuscul, in acelasi timp independenta si dependenta!

  Lasand gluma... Pai Fiscul American are si alte principii: platesti impozitul mult dupa ce ai facut veniturile, iar activitatea independenta are unele avantaje care pe la noi se topesc cu an ce trece.
  Dar este bina ca studiati! Onoare muncii!
  • +1 (3 voturi)    
   domnule... (Joi, 14 mai 2015, 18:53)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui minus

   Zboara sau nu zboara, adicalea doar umbla?

   Aceasta este intrebarea!
 • +2 (4 voturi)    
  jaf (Joi, 14 mai 2015, 18:56)

  opriti-va [anonim]

  "daca vine instalatorul si tu ii ceri sa iti schimbe o teava cu o alta pe care tu i-o indici in mod expres, si mai pui si alte asemenea conditii tu practi te transformi intr-un fel de angajator al lui iar el poate ajunge intr-o relatie de dependeta cu tine."

  Citind aceasta argumentatie m-am crucit. Cit de idiot poti fi ca sa faci asa ceva, ba chiar sa te bucuri adoptind-o?

  "Repet, vrem sa propunem cateva criterii in genul celor ale IRS-ului pentru ca totul sa fie cat mai limpede pentru cat mai multi contribuabili"

  Ar fi bine pentru tara daca ati opri adaptarea americanismelor idioate si v-ati gindi o data si la binele romanilor.
 • 0 (2 voturi)    
  pentru subcultura. (Joi, 14 mai 2015, 18:57)

  ..13 [utilizator]

  Da, unul care sta un an la un client este clar ca este dependent - ce este asa de greu?

  Daca unii se organizeaza in asociatii si altii nu cred ca ar trebui sa aiba importanta din punct de vedere fiscal... Lobby-ul este acelasi peste tot in lume...

  De ce amestacam lucrurile - nu este mai bine sa le luam pe rand si sa le rezolvam?
 • +4 (6 voturi)    
  amice, esti idiot (IL Caragiale) (Joi, 14 mai 2015, 19:13)

  Logicus Erectus [anonim]

  "activitatea poate fi desfăşurată pentru unul sau mai mulţi clienţi;"
  poate sunt eu prost, dar asta e criteriu? mi se pare ca se indeplineste intotdeauna!
  pai, avem din matematica principiul tertului exclus: adica ori una, ori alta, a treia nu se poate... orice activitate se poate desfasura pentru unul sau mai mult de unul, adica as putea sa desfasor o activitate pentru zero client(i)?
  Ca baietii astia nu pot gindi, stim, ca nu se pot exprima, constatam, dar n-au gasit un traducator sa le dea in romana legislatie luata dintr-o singura tara serioasa? Iau ei bucati de la americani, bucati de la europeni...mai baga de la ei... normal ca iese un kkt difuz si neclar
  ia faceti ma specialistilor voi o masina cu motor de Ford, suspensie de Honda si caroserie de Logan si mergeti voi cu ea, poate asa va dati seama cum trebuie gindit un sistem, apoi scris un text si apoi vorbit in public :-)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by