​Ministrul Finantelor: Vrem sa lasam romanului posibilitatea de a-si deduce din impozitul pe venit in timpul unui an o parte din cheltuieli- 20-30%. Consultantii: Nu se poate. Impozitul pe venit e cu retinere la sursa, bulversezi tot sistemul

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 18 mai 2015, 15:45 Economie | Finanţe & Bănci


Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici
Foto: Hotnews
Dupa jocul de-a impozitarea bacsisului, Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici vine cu o alta propunere socanta: "Vrem sa lasam romanului, la finalul unui an, posibilitatea de a-si deduce din impozitul pe venit in timpul unui an o parte din cheltuielile din o anumita zona de evaziune fiscala. Adica, omul intr-un an de zile stie ca-si strange aceste bonuri fiscale pentru ca la final de an in limita a 20%, 30% din impozitul pe venit isi poate lua inapoi niste bani pe care i-a cheltuit pe produsele unde evaziunea este mai ridicata", a spus ministrul la Digi24. Propunerea a fost considerata o gluma de catre consultantii fiscali, impozitul pe venit fiind cu retinere la sursa. "Pur si simplu nu se poate. Nu ai cum!", a declarat pentru HotNews.ro Gabriel Biris, partener al firmei Biris Goran.

 • Schwartz, RSM Scot Romania: Propunerea nu este realista

"Propunerea nu este realista, in conditiile sistemului fiscal actual din Romania", spune si Dan Schwartz, managing partner al RSM Scot Romania. "O astfel de abordare ar fi realista si eficienta doar in conditiile in care toti romanii ar trebui sa completeze o declaratie de impozit pe venitul global iar la impunerea acestui venit ar fi luate in considerare deduceri personale acordate pentru diverse categorii de cheltuieli. Atata vreme cat impozitarea veniturilor salariale se face de catre angajator iar salariatii nu au obligatia depunerii nici unei declaratii de impunere pentru aceste venituri, propunerea mi se pare, in cel mai bun caz, greu de pus in practica", mai spune Schwartz pentru HotNews.ro.

 • Adrian Benta, Bentaconsult: obtinerea unor reduceri de impozite cu acelasi personal harsait in lupta cu contribuabilii existenti este deja o noua piatra de incercare
Aceeasi opinie o are si Adrian Benta, managing partner al Bentaconsult.
"Ideile ministrului de finante ne arata din nou ca nimic nu e nou sub soare, doar purtatorii acestor mesaje isi schimba denumirea. Si alti ministrii de finante, in mandatele anterioare, au avut aceasta idee de reducere a unor impozite datorate de persoanele fizice in baza documentelor ce justifica achizitii, achizitii presupuse a fi fiscalizate la vanzator, in cazul nostru societatile ce au emis bonurile fiscale respective.

Desigur, daca ne incordam un pic muschii nationali putem sa punem in practica si noi aceasta procedura la fel cum societatile au reusit sa isi fiscalizeze casele cu bacsisul in mai putin de o saptamana.

Inca nu s-a nascut ministrul care sa reuseasca sa invinga in lupta cu tenacitatea glorioasa a acestui popor, tenacitate regasita fie in structurile ANAF-ului, fie in mentalitatea creativa a romanului istet din nastere, creativ prin imprejurari.

Per total, nu consider ca vom avea cine stie ce rezultate spectaculoase ci doar o multitudine de noi proceduri fiscale birocratice ce complica si asa viata celor ce isi desfasoara activitatea in domeniul financiar contabil.

Desigur, cunoastem cu totii, a devenit deja cutuma, reprezinta un test de anduranta sa obtii o hartie de la ANAF iar obtinerea unor reduceri de impozite cu acelasi personal harsait de lupta cu contribuabilii existenti este deja o noua piatra de incercare", explica Benta.

Vorbesc din propria experienta, mai adauga consultantul: eu, un presupus reprezentant al unei profesii independente ce am pretentia sa stapanesc catusi de cat birocratiile fiscale, am trecut deja printr-o experienta ce incearca nervii numai pentru obtinerea unei adeverinte de taxa de prima inmatriculare pentru un autoturism. Abia astept sa imi incordez nervii pentru o preacinstita reducere de impozit obtinuta in baza unor bonuri fiscale.

Cred ca domnul ministru ar trebui sa dea mai putine comunicate de presa si sa faca sa functioneze mai bine ceea ce deja s-a pus in miscare si sa fie predictibil si sa nu aplice procedura "uite impozitam bacsisul/nu mai impozitam bacsisul", astfel incat contribuabilii sa nu investeasca fonduri in unele idei ce nu se vor mai regasi in practica peste alte cateva zile, mai spune Benta.

 • Jurubita, KPMG: Sa ne imaginam ca, la fiecare din aceste declaratii, sa fie anexate si cateva zeci, sute sau mii de bonuri fiscale, si fiecare din aceste declaratii sa fie validate de catre autoritatile fiscale..

"Ca o astfel de masura sa fie aplicata, ar trebui ca cei peste 4 milioane de persoane, cati salariati numara Romania conform datelor INS in 2014, sa depuna anual declaratii de impozit pe venit la ANAF.  Acum sa ne imaginam ca, la fiecare din aceste declaratii, sa fie anexate si cateva zeci, sute sau mii de bonuri fiscale, si fiecare din aceste declaratii sa fie validate de catre autoritatile fiscale pentru a confirma reducerea impozitului datorat. Apoi, ar trebuie sa ne gandim la restituirea impozitului catre fiecare solicitant in parte, pentru ca o compensare cu alte impozite datorate ulterior nu s-ar putea realiza, impozitul pe salarii fiind retinut la sursa de catre angajatori.

 Nu ar fi imposibil, in teorie, dar se pune intrebarea daca nu cumva capacitatea administrativa a ANAF, deja limitata, nu ar putea fi folosita intr-un mod mai eficient. Mai mult, ar fi probabil necesara si o ampla campanie de informare, cu costurile de rigoare, ale carei efecte nu s-ar vedea imediat.

Loteria fiscala, (a carei sustinatoare am fost) si-a atins, cel putin partial, obiectivul de a constientiza populatia despre mica evaziune si de a produce motivatia de a o combate. Desigur, modul de organizare a acesteia mai poate fi imbunatatit, insa consider ca este o alternativa mult mai eficienta la acordarea de deduceri pe baza bonurilor fiscale, si din punctul de vedere al costurilor de administrare, dar si din cel a motivatiei persoanelor de a participa, perspectiva unui castig la loterie fiind poate mai palpabila si mai antrenanta decat reducerea/restituirea in viitor a unei parti din impozitele platite in prezent.”, explica si Ramona Jurubita, Head of Taxation Services, KPMG Romania.

Specialistii consultati de HotNews.ro se intreaba cum se gandeste Teodorovici sa aplice o asemenea aberatie: cine va calcula o eventuala restituire a 20% din cheltuielile a circa 4 milioane de salariati? Cine ar sta apoi sa verifice toate bonurile daca sunt emise de case de marcat fiscalizate? Nu in ultimul rand, chiar admitand ca 20% ar fi restituibili, nu s-ar trezi ANAF la final de an cu un gol din incasari? Cine sau de unde s-ar acoperi golul creat? Nimeni nu stie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15143 vizualizari

 • +46 (46 voturi)    
  fumigene sau bășini de struț (Luni, 18 mai 2015, 15:54)

  IancuJianu [utilizator]

  Nu mai știu ăștia cum să zăpăcească și să abureasca poporul învîrtind monede printre degete...
  Numai diletanți, unul mai prost ca altul.
  • +31 (35 voturi)    
   incompetenta? (Luni, 18 mai 2015, 17:06)

   adyQ [anonim] i-a raspuns lui IancuJianu

   sau doar prostie in stare pura? am impresia ca in guvernul asta se dau concursuri de prostie, cine e mai prost castiga postul...si vai vai ce sacali dau tarcoale plaiurilor mioritice...
   PS: ce o sa mai plangeti voi dupa base, doar vreo doi ani sa mai treaca...din fara situatia pare deja de plans.
   • -29 (29 voturi)    
    In doi ani, cel mult trei, Base, estimez eu.. (Luni, 18 mai 2015, 20:19)

    EU-74-RON [utilizator] i-a raspuns lui adyQ

    ...va fi condamnat. Si ce-o sa mai plang....
    • +20 (22 voturi)    
     sa-l plangi pe ilici (Luni, 18 mai 2015, 23:07)

     rov [utilizator] i-a raspuns lui EU-74-RON

     cand va sta pe scaunul electric...
  • +7 (7 voturi)    
   Orlandoooo (Marţi, 19 mai 2015, 8:28)

   seb_h [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

   La discoteca!
 • +37 (37 voturi)    
  Absolut imposibil (Luni, 18 mai 2015, 15:54)

  Close [utilizator]

  Cine a mai auzit de asa ceva? Pur si simplu nu se poate face. Sau... poate deja se face in alte tari chiar in UE.

  Ce-i drept, sa ceri ca Romania sa puna la punct cadrul legal pentru asa ceva e o invitatie la dezastru.

  In primul rand pentru ca politichiile noastre sunt niste petarde incapabile sa gandeasca un astfel de sistem
  In al doilea rand pentru ca institutiile care ar trebui sa il sustina nu sunt in stare sa o faca (nu au infrastructura necesara si nici oameni in stare sa o intretina).
  In al treilea rand pentru ca romanii ar transforma fraudarea acestui sistem in sport national. Si toti ar avea cheltuieli de dedus fie ca le-au avut sau nu.
  • +21 (21 voturi)    
   Lasa/l! (Luni, 18 mai 2015, 23:02)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Close

   Maine retracteaza!
   Eu, daca as fi avut firma si mi/as fi modificat programul de casa de marcat, datorita idioteniei lor, l/as fi dat in judecata. Sa plateasca si nepotii lui. Asta e ministrui?
   POate sinistru!
  • +5 (13 voturi)    
   Trebuie declarație anuală de venit (Marţi, 19 mai 2015, 2:01)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Close

   ca în Anglia, de exemplu. Salariatului i se rețin lunar 20% din salariu ca impozit, dar în urma declarației anuale mai poate primi bani înapoi. Și dacă anul ăsta statul vrea să promoveze vânzarea de pirobobelnițe, cine a cumpărat pirobobelnițe primește o parte din bani înapoi.

   Asta necesită o reformă fiscală serioasă, în urma căreia impozitarea ar fi în funcție de venitul anual al persoanei, nu în funcție de sursa din care provine. Deci nu se va întâmpla așa ceva în România mai devreme de 10 ani.
   • +6 (6 voturi)    
    declaratie de cheltuieli.. (Marţi, 19 mai 2015, 9:55)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    cum sa deduci 30% din cheltuieli daca nu demonstrezi care sunt cheltuielile? va trebui sa strangi toate chitantele, sa te duci cu ele la un contabil personal atestat (stilul canadian) si sa depui la ANAF o declaratie de "venituri si cheltuieli".

    o aberatie fiscala, pentru ca TVA-ul este o taxa pe aceleasi cheltuieli, deci tot ce trebuie sa faca este sa reduca/elimine TVA.
    ministrul orlando nu cred ca e mai inteligent decat verii nostri parosi din jungla africana
    • +6 (6 voturi)    
     se poate imagina ceva in sensul asta (Marţi, 19 mai 2015, 11:08)

     Gheorghescu [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     In primul rand, problema bacsisului. Aplicabila, de altfel romanii s-au conformat in scurt timp, dar reglementata in cel mai prost mod cu putinta: cu bon separat, de unde aberatii. Trebuia noi sa fim originali, cand simplu era sa aplici un sistem care merge in vreo tara unde se bacsisul pe nota de plata.
     In al doilea rand, problema deducerilor. Cum bine zice pehash mai sus, se poate aplica la o scara mai larga o variatie a sistemului canadian, firme private care iti returneaza TVA-ul daca esti strain, pentru bunurile cumparate si scoase din Canada:
     adica, firme private care sa-ti deconteze niste procente din bonurile pe care le strangi, iar ele sa deconteze mai departe cu statul.
     Toata birocratia cu verificarea ar face-o firmele private, statul ar putea sa le impuna conditiile de functionare(de exemplu, sa nu aiba printre actionari persoane cu probleme penale sau dimpotriva, sa aiba in structura persoane cu o anumita calificare), sa le controleze si sa le sanctioneze daca e cazul (cel mai eficient cu scoaterea din sistem).
     ANAF-ul n-ar trebui sa verifice milioane de bonuri, ci, prin sondaj, firmele care deconteaza bonurile.
     Efectul ar fi ca toata lumea ar cere bonurile si s-ar scoate o multime de bani din piata neagra si gri la suprafata.
     Deci, se pot aduna bani. Problema e ca statul pesedist e atat de cretin ca nu stie ce sa faca cu banii. Daca nu-i pot fura ei ca sta DNA-ul cu paru' pe ei, nu stiu pur si simplu sa realizeze ceva constructiv cu banii adunati.
     Asta se intampla cu interlopii: fura si apoi sparg banii aiurea, fiindca nu stiu sa se gospodareasca. Si apoi fura din nou. Iar cum politicienii, mai ales pesedeu, sunt o gasca de penali, cu cel mai cinstit guvern in frunte, trageti voi concluziile.
 • +37 (37 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 18 mai 2015, 15:58)

  [anonim]

 • +30 (30 voturi)    
  ministrul finantelor (Luni, 18 mai 2015, 16:02)

  ion ion [anonim]

  de la constantinescu incoace ne-am procopsit cu mii de specialisti unul mai hazliu ca celalalt.RADE LUMEA DE NOI!!!
 • +35 (35 voturi)    
  ALTĂ GOLĂNEALĂ (Luni, 18 mai 2015, 16:07)

  timp tamp [utilizator]

  derbedeii care se fac că ne guvernează își bat joc de oameni, nicio măsură de ușurare a fiscalizării nu a fost dusă până la capăt, de fapt s-au folosit de promisiuni mincinoase pentru a introduce noi taxe sau majorarea celor existente
 • +31 (31 voturi)    
  Fostu' ministru al finantelor (Luni, 18 mai 2015, 16:09)

  andreitr [utilizator]

  in timp ce pe fata ne arata ca vrea sa faca reforma si se gandeste la noi cei napastuiti, in dulap avea kilograme de aur si milioane de euro cash, fara sa vorbesc de tablourile din cripta. Vad ca si pe dumneavoastra va intereseaza sa ajutati populatia saracita de 25 de ani de jaf, asa ca nu ma pot abtine sa ma intreb ce aveti in dulap si daca nu cumva aveti vreo cripta...
  • -14 (14 voturi)    
   Corect! Numa' ca auru' si milioanele... (Luni, 18 mai 2015, 20:22)

   EU-74-RON [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

   ...le-a facut pe vremea PDL-ului la guvernare. Ca numai atunci se puteau face...In rest..numa' de bine...
   • +14 (14 voturi)    
    Asa este! (Marţi, 19 mai 2015, 1:09)

    Alius [anonim] i-a raspuns lui EU-74-RON

    Mare adevar ai grait, ca intotdeauna! Marii milionari si marile furturi s-au facut pe vremea PDL-ului, in rest, numai oameni cinstiti, cei mai cinstiti oameni (ca sa-l citez pe cel mai cinstit dintre cinstiti)!
 • +19 (19 voturi)    
  cetateanul acesta grizonat (Luni, 18 mai 2015, 16:14)

  un domn [utilizator]

  a auzit el intr un club (unde este subscriber) ca da bine..decucerea..insa la acel club..nu s a dezbatut si mai departe Ce Trebuie Facut !!!
 • +16 (18 voturi)    
  ba teoretic se poate (Luni, 18 mai 2015, 16:18)

  cosmo [anonim]

  in Belgia e tot cu retinere la sursa. dar declaratia de impozit anuala e obligatorie, poti deduce unele cheltuieli in anumite limite, ca de exemplu prime de asigurare, cheltuieli profesionale, etc..
  Teoretic..
  Mie mi se pare ca mai e de lucru cu marii evazionisti (acolo trebuie lovit tare), iar pana sa ajungem la ciubuc si alte maruntisuri mai e mult de munca (asta tine mai mult de cultura si obiceiul locului).
  • -2 (18 voturi)    
   In elvetia la fel (Luni, 18 mai 2015, 17:44)

   The Special One [utilizator] i-a raspuns lui cosmo

   Lasa ca au decis hotnews ca nu se poate.

   Quellensteuer se cheama si pana in limita de 120k pt anumite permise de residenta se retine impozitul de catre angajator.Ai peste sau permis C sau esti elvetian, faci obligatoriu declaratia.

   Chiar si cu Quellensteuer , daca ai chef poti sa trimiti un extra formular special ( nu e full tax declaration ) peste Tax a la source in care pui deductii speciale daca ai.
   • +5 (13 voturi)    
    Serios? (Luni, 18 mai 2015, 18:30)

    hatru [utilizator] i-a raspuns lui The Special One

    Scrii asta ca sa vedem cat esti de destept sau ca arati cat esti de umblat? Ori crezi ca daca o persoana alerga suta de metri sub zece secunde poti si tu ca si tu esti tot om?
   • -5 (9 voturi)    
    Corectie (Luni, 18 mai 2015, 19:14)

    Observer [anonim] i-a raspuns lui The Special One

    "pana in limita de 120k " ? Dupa cum stim, in Elvetia moneda e Francul - CHF nu "k"
    • +12 (12 voturi)    
     K-ul... (Luni, 18 mai 2015, 19:22)

     Alius [anonim] i-a raspuns lui Observer

     ..inseamna "mii", adica 120.000 (de ce or fi ei acolo. franci, euro etc). Asa se prescurteaza, omule.
     • -9 (11 voturi)    
      Draga! Nu contrazice un intelectual... (Luni, 18 mai 2015, 20:24)

      EU-74-RON [utilizator] i-a raspuns lui Alius

      ...votant de dreapta! Tanar, cu facultate si cu netu'n casa...
      • +10 (10 voturi)    
       In primul rand,.. (Marţi, 19 mai 2015, 1:10)

       Alius [anonim] i-a raspuns lui EU-74-RON

       ..eu nu sunt draga ta. In al doilea rand, nu l-am contrazis, ci doar i-am explicat, ca omu' nu stie.
   • -8 (10 voturi)    
    Sssst! Si la noi se deduc, in limita de... (Luni, 18 mai 2015, 20:29)

    EU-74-RON [utilizator] i-a raspuns lui The Special One

    ...200 E, parca, niscai asigurari, basca alta dracie de cheltuieli (tehnica IT). Desigur aceste putine lucruri se pot deduce la impozit cu lejeritate si subscriu la parerea multora ca nu suntem pregatiti, administrativ, sa punem in aplicare o asemenea ,,poveste''. Dar, te rog, nu-i mai contrazice pe majoritatea de aici! S-ar putea sa descoperi ca esti PSD-ist, ai IQ-ul sub 100, tensiunea peste 15, samd...
   • +12 (12 voturi)    
    Stimati domni, (Luni, 18 mai 2015, 20:48)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui The Special One

    confundati marfa cu ambalajul. Problema nu e ca nu se poate ci ca ANAF-ul e total incapabil.
    Acum vreo luna sotia mea a primit o somatie de la ANAF pentru niste restante ipotetice . S-a dovedit ca era problema lor dar nu nu despre asta e vorba. Problema a fost ca in cadrul aceleiasi sectii financiare am primit 3 seturi de cifre diferite privind obligatiile de plata si repartizarea lor. Bineinteles nimc printat, totul scris pe hartie de mana sau verbal. Daca cineva crede ca sistemul informatic al fiscului ar face fata la ceva numit deductibilitati traieste in alta lume (sau in Elvetia, US, etc)
    • +3 (3 voturi)    
     Categoric (Marţi, 19 mai 2015, 0:33)

     The Special One [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Nu am spus nimic de oportunitatea sau aplicabilitatea unei astfel de idei. Vb doar de textul foarte categoric lansat de hotnews si consultanti ca nu se poate.

     Evident ca probleme Romaniei nu is in deductibilitati extra peste declaratia standard ( nu cred ca mai mult de 5% din contribuabili isi vor bate capul cu asa ceva). Nu mai zic de costul in it.
 • +6 (10 voturi)    
  vine uomul c-o idee (Luni, 18 mai 2015, 16:20)

  victor L [utilizator]

  si voi gata cu gura pe el.
  Imi dati voie sa cred ca Orlando este un dobi, cu un singur neuron? ca este pe masura celui mai cinstit guvern si a plagiatorului national?
 • +11 (13 voturi)    
  simplificare (Luni, 18 mai 2015, 16:23)

  tecumseh [utilizator]

  e greu sa li se explice tuturor ticalosia acestui tip de propunere. populism imposibil de implementat, specific indivizilor cu mentalitate gen "dupa noi potopul".
  de fapt nu vrem decat simplificare, mai bine reduceti o taxa sau cumulati taxele existente, reduceti numarul de declaratii tampite, informatizati. luati banii de la pestii mari si nu impingeti intreprinzatorii mici la sinucidere. incepeti curatenia de la anaf.
 • +10 (12 voturi)    
  se poate deduce (Luni, 18 mai 2015, 16:28)

  gigi [anonim]

  cum se face la altii.
  Toate cheltuielile pentru sanatate care nu se deconteaza de casa se deduc.
  De exmplu ochelarii, stomatologice la cei din vest se deduc la depunerea declaratiei de veni.
  • -4 (8 voturi)    
   Curiozitate (Luni, 18 mai 2015, 19:15)

   geag [utilizator] i-a raspuns lui gigi

   La care cabinet stomatologic ai vazut document fiscal?Eu nici macar n-am auzit asa ceva.
   • +5 (5 voturi)    
    hmmm (Luni, 18 mai 2015, 20:51)

    bullet_dodger [utilizator] i-a raspuns lui geag

    pai de-acum sa ceri, ca poate deduci cheltuiala aia...poate.
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 18 mai 2015, 16:35)

  [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  Prostie (Luni, 18 mai 2015, 16:54)

  schimbat-l [anonim]

  D-le Ponta, aceasta este cea mai competenta persoana pe care ati gasit-o in functia de Ministru de Finante? Grav, Foarte Grav!!!
 • +11 (11 voturi)    
  ... (Luni, 18 mai 2015, 17:07)

  Sarmis [utilizator]

  Pentru D-zeu, astia sunt asa de prosti incat pana si cei care i-au votat s-au prins.
 • +10 (10 voturi)    
  mi dor (Luni, 18 mai 2015, 17:08)

  clau [anonim]

  Mi dor de absolventa de Oxford sau ce o fi terminat. Asa nu nu gandea si nu zicea nimic.
 • +6 (10 voturi)    
  Teoretic se poate (Luni, 18 mai 2015, 17:08)

  bogdan1477 [utilizator]

  Se aplica in toata lumea civilizata, ca masura de incurajare a consumului si concomitent ca masura de presiune pe comercianti.

  Ideea e urmatoarea: iti iau impozit semnificativ pe banii cistigati, dar daca ii consumi la tine-n tara, iti dau o parte inapoi. Si in plus, te oblig cumva sa cauti doar comercianti cu bon fiscal, altfel e ca si cum ai cumpara produsele mai scump.

  Problema e de aplicare:
  1. trebuie o declaratie pe venit anuala completata de orice angajat (asta nu e chiar greu, cei cu venituri din mai multe surse oricum trebuie sa completeze, cei cu venit doar din salariu pot primi usor de la firma unde lucreaza.
  2. trebuie ca cineva sa verifice bonurile alea, sa stie ca-s de la casa de marcat fiscalizata, ca nu-s false, etc, etc.
  3. trebuie ca cineva sa cuantifice bonurile si sa raspunda pentru rezultat. Hai sa ne gindim ca in decursul unui an adunam citeva mii de bonuri. A le cunatifica pe toate nu e ceva usor. Deci trebuie un contabil personal caruia sa-i inminezi bonul si care sa calculeze suma finala si sa raspunda pentru ea. Dar cine iti garanteaza ca acle contabil nu ia bonuri de la tine si le duce la georgica si nu fac pe din doua cistigul. Ca doar suntem in Romania

  Se poate aplica asha ceva, dar costa deajuns de mult. Iar la nivelul evaziunii de la noi e inca loc de prins comerciantul prin simpla deghizare a aluia d ela ANAF in cumparator si prins comerciantul fara bon. Dar pentru asta trebuie pedepse dure. La prima abatere, 30% din cifra de afaceri pe luna trecuta. la a doua abatere, 60%, la a 3-a inchis firma.

  Insa nenea asta a auzit el la o chermeza cum fac altii si s-a gindit sa zica si el ceva de genul asta sa para inteligent.
  • +1 (3 voturi)    
   Fara bonuri? (Luni, 18 mai 2015, 23:53)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

   Dar daca s-ar aplica doar la platile cu cardul?
   Astfel nu ar mai trebui numarate milioane de bonuri si s-ar stimula platile prin card.
   Raspunderea ar fi a bancii, care ar fi obligata sa iti puna la dispozitie o fisa cu toate platile deductibile pe care le-ai facut in fiecare an.
   • +2 (2 voturi)    
    Da, ideea e buna (Marţi, 19 mai 2015, 10:51)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Marius

    E o mica problema de etica, cel ce plateste fara card fiind dezavantajat (sunt multe orasele/sate unde nu s-a auzit inca de card), dar se poate aplica iar costurile devin semnificativ mai mici. E deajuns la final de an sa ceri de la banca extras de cont cu platile de la comerciantii agreati si scapi de toata birocratia. Si unde mai pui ca incurajezi si comerciantii sa-si ia POS-uri si cumparatorii sa folosesca cardul. Si in felul asta mai scazi si masa monetara fizica aflata in circulatie.

    Asha ca da, lasand la o parte mica fractura etica, e ceva aplicabil mult mai usor decit cu bonurile.
 • -2 (8 voturi)    
  ba se poate (Luni, 18 mai 2015, 17:10)

  Dedalus [utilizator]

  Ba e super simplu.

  Trimiti la ANAF o declarative insotita de bonurile fiscale respective. Cam cum se aface acum cu faimosii 2%.
  Poti opta pentru transferal sumei in contul unde primesti si alocatia de stat pentru copii, din executa bugetului anuluji urmator celui pentru care se face declaratia.
  Pentru cei care nu sunt in aceasta situatie, deducerea fiscala se poate face din ultimul impozit datorat (al lunii decembrie) - din anul urmator celui cu declaratia.
  Si cu bacsisul se paote rezolva tot usor adaugand o cota de 0,5% supra-impozit asupra profitului unitatilor de alimetnatie publica- la fel se procedeaza acum de exemplu cu impozitul pe dobanzile bancare.
  • +3 (3 voturi)    
   hehe (Marţi, 19 mai 2015, 13:59)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Si ANAF de cite armate de chinezi mici are nevoie ca sa numere anual bonurile a 5-6 mil de contribuabili? Si oare cit costa salariile respectivilor? Si cine raspunde de greseli? Ca la 6 mil de contribuabili inmultit cu citeva mii de bonuri de caciula e practic imposibil sa nu apara erori.

   O solutie mult mai simpla a propus Marius mai sus: limitezi toata numaratoarea la platile cu cardul la comerciantii autorizati. Si ai avantajul ca banca iti tine evindenta cumparaturilor electronic iar verificarea o muti doar la comerciant.
 • +2 (4 voturi)    
  dar in 2001-2003 (Luni, 18 mai 2015, 17:15)

  Mad [anonim]

  Cum era? Stiu ca anul urmator pana pe 15 mai completam o declaratie la Fisc ( desi aveam numai venit din salariu) si se facea o regularizare - total venit an , total impozit platit an si total deductibilitate. In unii ani am primit iar in altii am dat o diferenta de bani( nu foarte mare)
 • +3 (3 voturi)    
  dandy (Luni, 18 mai 2015, 17:31)

  petre [anonim]

  chiar ati uitat ca pe drept a fost numit de cineva ministrul "dandy" ?
 • +10 (10 voturi)    
  Fatuca Usturoi era parfum pe langa asta (Luni, 18 mai 2015, 17:54)

  Fu Leng [utilizator]

  Asa imbecil mai rar....asta nici de frecat podele nu ar fi bun in afara....dar e ministru de finante sin Cel Mai Cinstit Guvern...bineeeee Doffttoreeeee.
 • -2 (4 voturi)    
  Concentrativa pe Lucrurile Mari (Luni, 18 mai 2015, 18:15)

  Dragos Vasilescu [anonim]

  Va pierdeti in detalii...Domnule Ministru vrem lucruri mari pentru aceasta tara....nu lucruri marunte...Intelegeti ca numai lucrurile mari ne salveaza acum...nu detaliile...
 • +5 (5 voturi)    
  Poate ... (Luni, 18 mai 2015, 18:47)

  Andrei [anonim]

  Poate ca a sosit vremea sa avem un ministru de finante care sa fie si altceva decat baiat frumos!!
 • +8 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 18 mai 2015, 19:06)

  [anonim]

 • -2 (8 voturi)    
  "consultantii" lu' Peshte...!!! (Luni, 18 mai 2015, 19:44)

  Codruta N [utilizator]

  Ba se POATE!!
  Si e chiar FOARTE simplu!!
  La sfarsitul anului iti faci o declaratie de venituri, bagi acolo impozitele retinute "la sursa" (pe care ti le da angajatorul pe ceva gen "fisa fiscala") - desi nici macar n-ar fi nevoie de asa ceva, ca doar le are ANAF in baza de date - si apoi calculezi cheltuielile deductibile! Faci frumusel o cerere la ANAF si, in termen de 3 luni, iti ramburseaza banii "dedusi", pur si simplu in contul pe care il indici!

  "Consultantii" lu' Peshte prajit! Daca din astia foloseste ministerul, nici nu ma MIR ca lucrurile merg asa prost!
 • -5 (11 voturi)    
  Consultantii, care zic ca nu se poate, nu... (Luni, 18 mai 2015, 20:37)

  EU-74-RON [utilizator]

  ...sunt ai ministerului, ci ai Hotnews: Biris, Gabriel Biris, Goran&Biris...Biris: cotizant la bunastarea FC aka PDL aka PNL...il mai vezi pe la Realitatea...Aaaa?! Regreti postarea? Too late!..
 • -2 (4 voturi)    
  Gresit! (Luni, 18 mai 2015, 23:27)

  Azra [utilizator]

  Concluzia consultantilor:"Consultantii: Nu se poate. Impozitul pe venit e cu retinere la sursa, bulversezi tot sistemul"
  Consultantii nosti sunt prosti si nepriceputi.Sa vina cu solutii!! In alte tari occidentale, Franta si altele acest sistem se practica de multi ani, cu bune rezultate.Asa s-au refacut si reparat fatadele cladirilor de patrimoniu din Paris si nu numai.De aceea Parisul arata superb.In timp ce Bucurestiul " looks the oposit"
  Sfat pentru "consultantii" nosti: mai bine ar pune mana si ar mai citi cum se petrec aceste lucruri si pe la altii.Nu ar mai emite asemenea opinii care ii descalifica total.Allez,lisez baieti !
 • +5 (5 voturi)    
  recuperare impozit (Luni, 18 mai 2015, 23:50)

  MihailNica1 [anonim]

  BAI CONSULTANTILOR, CUM SA NU SE POATA. DA GUVERNUL O ORDONANTA DE URGENTA SI SE POATE. La modul serios: in alte state functioneaza, insa in alt sistem fiscal.Pe un american daca il intrebi ce salariu lunar are, sta sa se gandeasca si sa faca socoteli Daca il scoli din somn si il intrebi ce impozit anual are - iti spune imediat.. E chiar amuzant. Se falesc ca au un impozit mare.Adica are venituri mari...
 • +1 (1 vot)    
  descurajarea platilor olline? (Marţi, 19 mai 2015, 6:25)

  mihai [anonim]

  La loteria bonurilor fiscale nu poti participa daca platesti online o factura, de exemplu! Evident nu primesti bon fiscal :)
  Eu cred ca o masura mai buna ar fi fost de a incuraja aceasta practica - plata electronica, in schimb, la noi cozile la casierii si la bancomate fac parte din realitatea mioritica.
  Vrea cineva sa scape de coruptie, evaziune fiscala: PLATI CU POS/TRANZACTII DOAR PRIN CONTURI BANCARE..
 • -1 (3 voturi)    
  ba se poate dar e greu (Marţi, 19 mai 2015, 9:04)

  Stefan-cel-Mare [utilizator]

  In Germania exista un astfel de sistem, deci se poate. Unde imi fac eu griji e la partea de implementare in Romania unde sistemul informatizat inca nu este suficient adaptat.
 • +3 (3 voturi)    
  CSAT-ul ! (Marţi, 19 mai 2015, 10:00)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Acest individ este un pericol la adresa sigurantei nationale. Opriti-l. E complet incompetent si redus mintal. Ca e escroc, se intelege, fiindca e uslas !
 • 0 (2 voturi)    
  Nedumerire! (Marţi, 19 mai 2015, 10:05)

  EllySt [utilizator]

  Nu inteleg de ce tocmai consultantii de la firmele mari in domeniul financiar se opun unor asemenea masuri.
  Cred ca ANAF trebuie sa-si imbunatateasca modul de lucru si sa introduca astfel de facilitati. Atunci de ce mai avem sisteme informatice daca ni se pare atat de greu sa prelucram niste fise fiscale.
  Am senzatia ca lumea merge intr-un sens si noi vrem sa ne intoarcem la rigla de calcul.

  Acum vreo 14 ani am beneficiat de o asemenea returnare de bani pentru ca mi-am montat termopane. Am depus la Adm. Financiara copie dupa contractul incheiat cu firma care a efectuat lucrarea si dupa factura/chitanta si am primit o returnare si eu si sotul meu. Daca imi amintesc bine fiecare membru al familiei avea dreptul la o deducere de 30.000.000 lei si se primeau 6.000.000 lei inapoi. Ca orice minune din Romania cred ca a durat doar un an sau doi.
  Poate ca trebuie inceput cu anumite cheltuieli care sa poata fi deduse si pentru care dovezile efectuarii lor sunt usor de verificat.
 • +1 (1 vot)    
  un personaj caragialian (Marţi, 19 mai 2015, 12:12)

  Teodora Gheorghevici [anonim]

  Ca să nu mai rămâie repetent şi anul acesta, mam'mare, mămiţica şi tanti Miţa au promis tânărului Goe să-l ducă-n Bucureşti de 10 mai, zise Caragiale in 1901... Dupa 114 ani, ca sa nu mai ramaie repetent si anul acesta la fonduri europene, mam'mare, mămiţica şi tanti Miţa au promis tânărului Goe sa il faca ministru de finante... De ras sau de plans?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by