Dupa jocul de-a impozitarea bacsisului, Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici vine cu o alta propunere socanta: "Vrem sa lasam romanului, la finalul unui an, posibilitatea de a-si deduce din impozitul pe venit in timpul unui an o parte din cheltuielile din o anumita zona de evaziune fiscala. Adica, omul intr-un an de zile stie ca-si strange aceste bonuri fiscale pentru ca la final de an in limita a 20%, 30% din impozitul pe venit isi poate lua inapoi niste bani pe care i-a cheltuit pe produsele unde evaziunea este mai ridicata", a spus ministrul la Digi24. Propunerea a fost considerata o gluma de catre consultantii fiscali, impozitul pe venit fiind cu retinere la sursa. "Pur si simplu nu se poate. Nu ai cum!", a declarat pentru HotNews.ro Gabriel Biris, partener al firmei Biris Goran.

Ministrul Finantelor, Eugen TeodoroviciFoto: Hotnews
  • Schwartz, RSM Scot Romania: Propunerea nu este realista

"Propunerea nu este realista, in conditiile sistemului fiscal actual din Romania", spune si Dan Schwartz, managing partner al RSM Scot Romania. "O astfel de abordare ar fi realista si eficienta doar in conditiile in care toti romanii ar trebui sa completeze o declaratie de impozit pe venitul global iar la impunerea acestui venit ar fi luate in considerare deduceri personale acordate pentru diverse categorii de cheltuieli. Atata vreme cat impozitarea veniturilor salariale se face de catre angajator iar salariatii nu au obligatia depunerii nici unei declaratii de impunere pentru aceste venituri, propunerea mi se pare, in cel mai bun caz, greu de pus in practica", mai spune Schwartz pentru HotNews.ro.

  • Adrian Benta, Bentaconsult: obtinerea unor reduceri de impozite cu acelasi personal harsait in lupta cu contribuabilii existenti este deja o noua piatra de incercare

Aceeasi opinie o are si Adrian Benta, managing partner al Bentaconsult.

"Ideile ministrului de finante ne arata din nou ca nimic nu e nou sub soare, doar purtatorii acestor mesaje isi schimba denumirea. Si alti ministrii de finante, in mandatele anterioare, au avut aceasta idee de reducere a unor impozite datorate de persoanele fizice in baza documentelor ce justifica achizitii, achizitii presupuse a fi fiscalizate la vanzator, in cazul nostru societatile ce au emis bonurile fiscale respective.

Desigur, daca ne incordam un pic muschii nationali putem sa punem in practica si noi aceasta procedura la fel cum societatile au reusit sa isi fiscalizeze casele cu bacsisul in mai putin de o saptamana.

Inca nu s-a nascut ministrul care sa reuseasca sa invinga in lupta cu tenacitatea glorioasa a acestui popor, tenacitate regasita fie in structurile ANAF-ului, fie in mentalitatea creativa a romanului istet din nastere, creativ prin imprejurari.

Per total, nu consider ca vom avea cine stie ce rezultate spectaculoase ci doar o multitudine de noi proceduri fiscale birocratice ce complica si asa viata celor ce isi desfasoara activitatea in domeniul financiar contabil.

Desigur, cunoastem cu totii, a devenit deja cutuma, reprezinta un test de anduranta sa obtii o hartie de la ANAF iar obtinerea unor reduceri de impozite cu acelasi personal harsait de lupta cu contribuabilii existenti este deja o noua piatra de incercare", explica Benta.

Vorbesc din propria experienta, mai adauga consultantul: eu, un presupus reprezentant al unei profesii independente ce am pretentia sa stapanesc catusi de cat birocratiile fiscale, am trecut deja printr-o experienta ce incearca nervii numai pentru obtinerea unei adeverinte de taxa de prima inmatriculare pentru un autoturism. Abia astept sa imi incordez nervii pentru o preacinstita reducere de impozit obtinuta in baza unor bonuri fiscale.

Cred ca domnul ministru ar trebui sa dea mai putine comunicate de presa si sa faca sa functioneze mai bine ceea ce deja s-a pus in miscare si sa fie predictibil si sa nu aplice procedura "uite impozitam bacsisul/nu mai impozitam bacsisul", astfel incat contribuabilii sa nu investeasca fonduri in unele idei ce nu se vor mai regasi in practica peste alte cateva zile, mai spune Benta.

  • Jurubita, KPMG: Sa ne imaginam ca, la fiecare din aceste declaratii, sa fie anexate si cateva zeci, sute sau mii de bonuri fiscale, si fiecare din aceste declaratii sa fie validate de catre autoritatile fiscale..

"Ca o astfel de masura sa fie aplicata, ar trebui ca cei peste 4 milioane de persoane, cati salariati numara Romania conform datelor INS in 2014, sa depuna anual declaratii de impozit pe venit la ANAF. Acum sa ne imaginam ca, la fiecare din aceste declaratii, sa fie anexate si cateva zeci, sute sau mii de bonuri fiscale, si fiecare din aceste declaratii sa fie validate de catre autoritatile fiscale pentru a confirma reducerea impozitului datorat. Apoi, ar trebuie sa ne gandim la restituirea impozitului catre fiecare solicitant in parte, pentru ca o compensare cu alte impozite datorate ulterior nu s-ar putea realiza, impozitul pe salarii fiind retinut la sursa de catre angajatori.

Nu ar fi imposibil, in teorie, dar se pune intrebarea daca nu cumva capacitatea administrativa a ANAF, deja limitata, nu ar putea fi folosita intr-un mod mai eficient. Mai mult, ar fi probabil necesara si o ampla campanie de informare, cu costurile de rigoare, ale carei efecte nu s-ar vedea imediat.

Loteria fiscala, (a carei sustinatoare am fost) si-a atins, cel putin partial, obiectivul de a constientiza populatia despre mica evaziune si de a produce motivatia de a o combate. Desigur, modul de organizare a acesteia mai poate fi imbunatatit, insa consider ca este o alternativa mult mai eficienta la acordarea de deduceri pe baza bonurilor fiscale, si din punctul de vedere al costurilor de administrare, dar si din cel a motivatiei persoanelor de a participa, perspectiva unui castig la loterie fiind poate mai palpabila si mai antrenanta decat reducerea/restituirea in viitor a unei parti din impozitele platite in prezent.”, explica si Ramona Jurubita, Head of Taxation Services, KPMG Romania.

Specialistii consultati de HotNews.ro se intreaba cum se gandeste Teodorovici sa aplice o asemenea aberatie: cine va calcula o eventuala restituire a 20% din cheltuielile a circa 4 milioane de salariati? Cine ar sta apoi sa verifice toate bonurile daca sunt emise de case de marcat fiscalizate? Nu in ultimul rand, chiar admitand ca 20% ar fi restituibili, nu s-ar trezi ANAF la final de an cu un gol din incasari? Cine sau de unde s-ar acoperi golul creat? Nimeni nu stie.