- Schwartz, RSM Scot Romania: Propunerea nu este realista
"Propunerea nu este realista, in conditiile sistemului fiscal actual din Romania", spune si Dan Schwartz, managing partner al RSM Scot Romania. "O astfel de abordare ar fi realista si eficienta doar in conditiile in care toti romanii ar trebui sa completeze o declaratie de impozit pe venitul global iar la impunerea acestui venit ar fi luate in considerare deduceri personale acordate pentru diverse categorii de cheltuieli. Atata vreme cat impozitarea veniturilor salariale se face de catre angajator iar salariatii nu au obligatia depunerii nici unei declaratii de impunere pentru aceste venituri, propunerea mi se pare, in cel mai bun caz, greu de pus in practica", mai spune Schwartz pentru HotNews.ro.
- Adrian Benta, Bentaconsult: obtinerea unor reduceri de impozite cu acelasi personal harsait in lupta cu contribuabilii existenti este deja o noua piatra de incercare
"Ideile ministrului de finante ne arata din nou ca nimic nu e nou sub soare, doar purtatorii acestor mesaje isi schimba denumirea. Si alti ministrii de finante, in mandatele anterioare, au avut aceasta idee de reducere a unor impozite datorate de persoanele fizice in baza documentelor ce justifica achizitii, achizitii presupuse a fi fiscalizate la vanzator, in cazul nostru societatile ce au emis bonurile fiscale respective.
Desigur, daca ne incordam un pic muschii nationali putem sa punem in practica si noi aceasta procedura la fel cum societatile au reusit sa isi fiscalizeze casele cu bacsisul in mai putin de o saptamana.
Inca nu s-a nascut ministrul care sa reuseasca sa invinga in lupta cu tenacitatea glorioasa a acestui popor, tenacitate regasita fie in structurile ANAF-ului, fie in mentalitatea creativa a romanului istet din nastere, creativ prin imprejurari.
Per total, nu consider ca vom avea cine stie ce rezultate spectaculoase ci doar o multitudine de noi proceduri fiscale birocratice ce complica si asa viata celor ce isi desfasoara activitatea in domeniul financiar contabil.
Desigur, cunoastem cu totii, a devenit deja cutuma, reprezinta un test de anduranta sa obtii o hartie de la ANAF iar obtinerea unor reduceri de impozite cu acelasi personal harsait de lupta cu contribuabilii existenti este deja o noua piatra de incercare", explica Benta.
Vorbesc din propria experienta, mai adauga consultantul: eu, un presupus reprezentant al unei profesii independente ce am pretentia sa stapanesc catusi de cat birocratiile fiscale, am trecut deja printr-o experienta ce incearca nervii numai pentru obtinerea unei adeverinte de taxa de prima inmatriculare pentru un autoturism. Abia astept sa imi incordez nervii pentru o preacinstita reducere de impozit obtinuta in baza unor bonuri fiscale.
Cred ca domnul ministru ar trebui sa dea mai putine comunicate de presa si sa faca sa functioneze mai bine ceea ce deja s-a pus in miscare si sa fie predictibil si sa nu aplice procedura "uite impozitam bacsisul/nu mai impozitam bacsisul", astfel incat contribuabilii sa nu investeasca fonduri in unele idei ce nu se vor mai regasi in practica peste alte cateva zile, mai spune Benta.
- Jurubita, KPMG: Sa ne imaginam ca, la fiecare din aceste declaratii, sa fie anexate si cateva zeci, sute sau mii de bonuri fiscale, si fiecare din aceste declaratii sa fie validate de catre autoritatile fiscale..
"Ca o astfel de masura sa fie aplicata, ar trebui ca cei peste 4 milioane de persoane, cati salariati numara Romania conform datelor INS in 2014, sa depuna anual declaratii de impozit pe venit la ANAF. Acum sa ne imaginam ca, la fiecare din aceste declaratii, sa fie anexate si cateva zeci, sute sau mii de bonuri fiscale, si fiecare din aceste declaratii sa fie validate de catre autoritatile fiscale pentru a confirma reducerea impozitului datorat. Apoi, ar trebuie sa ne gandim la restituirea impozitului catre fiecare solicitant in parte, pentru ca o compensare cu alte impozite datorate ulterior nu s-ar putea realiza, impozitul pe salarii fiind retinut la sursa de catre angajatori.
Nu ar fi imposibil, in teorie, dar se pune intrebarea daca nu cumva capacitatea administrativa a ANAF, deja limitata, nu ar putea fi folosita intr-un mod mai eficient. Mai mult, ar fi probabil necesara si o ampla campanie de informare, cu costurile de rigoare, ale carei efecte nu s-ar vedea imediat.
Loteria fiscala, (a carei sustinatoare am fost) si-a atins, cel putin partial, obiectivul de a constientiza populatia despre mica evaziune si de a produce motivatia de a o combate. Desigur, modul de organizare a acesteia mai poate fi imbunatatit, insa consider ca este o alternativa mult mai eficienta la acordarea de deduceri pe baza bonurilor fiscale, si din punctul de vedere al costurilor de administrare, dar si din cel a motivatiei persoanelor de a participa, perspectiva unui castig la loterie fiind poate mai palpabila si mai antrenanta decat reducerea/restituirea in viitor a unei parti din impozitele platite in prezent.”, explica si Ramona Jurubita, Head of Taxation Services, KPMG Romania.
Specialistii consultati de HotNews.ro se intreaba cum se gandeste Teodorovici sa aplice o asemenea aberatie: cine va calcula o eventuala restituire a 20% din cheltuielile a circa 4 milioane de salariati? Cine ar sta apoi sa verifice toate bonurile daca sunt emise de case de marcat fiscalizate? Nu in ultimul rand, chiar admitand ca 20% ar fi restituibili, nu s-ar trezi ANAF la final de an cu un gol din incasari? Cine sau de unde s-ar acoperi golul creat? Nimeni nu stie.
Numai diletanți, unul mai prost ca altul.
PS: ce o sa mai plangeti voi dupa base, doar vreo doi ani sa mai treaca...din fara situatia pare deja de plans.
Ce-i drept, sa ceri ca Romania sa puna la punct cadrul legal pentru asa ceva e o invitatie la dezastru.
In primul rand pentru ca politichiile noastre sunt niste petarde incapabile sa gandeasca un astfel de sistem
In al doilea rand pentru ca institutiile care ar trebui sa il sustina nu sunt in stare sa o faca (nu au infrastructura necesara si nici oameni in stare sa o intretina).
In al treilea rand pentru ca romanii ar transforma fraudarea acestui sistem in sport national. Si toti ar avea cheltuieli de dedus fie ca le-au avut sau nu.
Eu, daca as fi avut firma si mi/as fi modificat programul de casa de marcat, datorita idioteniei lor, l/as fi dat in judecata. Sa plateasca si nepotii lui. Asta e ministrui?
POate sinistru!
Asta necesită o reformă fiscală serioasă, în urma căreia impozitarea ar fi în funcție de venitul anual al persoanei, nu în funcție de sursa din care provine. Deci nu se va întâmpla așa ceva în România mai devreme de 10 ani.
o aberatie fiscala, pentru ca TVA-ul este o taxa pe aceleasi cheltuieli, deci tot ce trebuie sa faca este sa reduca/elimine TVA.
ministrul orlando nu cred ca e mai inteligent decat verii nostri parosi din jungla africana
In al doilea rand, problema deducerilor. Cum bine zice pehash mai sus, se poate aplica la o scara mai larga o variatie a sistemului canadian, firme private care iti returneaza TVA-ul daca esti strain, pentru bunurile cumparate si scoase din Canada:
adica, firme private care sa-ti deconteze niste procente din bonurile pe care le strangi, iar ele sa deconteze mai departe cu statul.
Toata birocratia cu verificarea ar face-o firmele private, statul ar putea sa le impuna conditiile de functionare(de exemplu, sa nu aiba printre actionari persoane cu probleme penale sau dimpotriva, sa aiba in structura persoane cu o anumita calificare), sa le controleze si sa le sanctioneze daca e cazul (cel mai eficient cu scoaterea din sistem).
ANAF-ul n-ar trebui sa verifice milioane de bonuri, ci, prin sondaj, firmele care deconteaza bonurile.
Efectul ar fi ca toata lumea ar cere bonurile si s-ar scoate o multime de bani din piata neagra si gri la suprafata.
Deci, se pot aduna bani. Problema e ca statul pesedist e atat de cretin ca nu stie ce sa faca cu banii. Daca nu-i pot fura ei ca sta DNA-ul cu paru' pe ei, nu stiu pur si simplu sa realizeze ceva constructiv cu banii adunati.
Asta se intampla cu interlopii: fura si apoi sparg banii aiurea, fiindca nu stiu sa se gospodareasca. Si apoi fura din nou. Iar cum politicienii, mai ales pesedeu, sunt o gasca de penali, cu cel mai cinstit guvern in frunte, trageti voi concluziile.
Teoretic..
Mie mi se pare ca mai e de lucru cu marii evazionisti (acolo trebuie lovit tare), iar pana sa ajungem la ciubuc si alte maruntisuri mai e mult de munca (asta tine mai mult de cultura si obiceiul locului).
Quellensteuer se cheama si pana in limita de 120k pt anumite permise de residenta se retine impozitul de catre angajator.Ai peste sau permis C sau esti elvetian, faci obligatoriu declaratia.
Chiar si cu Quellensteuer , daca ai chef poti sa trimiti un extra formular special ( nu e full tax declaration ) peste Tax a la source in care pui deductii speciale daca ai.
Acum vreo luna sotia mea a primit o somatie de la ANAF pentru niste restante ipotetice . S-a dovedit ca era problema lor dar nu nu despre asta e vorba. Problema a fost ca in cadrul aceleiasi sectii financiare am primit 3 seturi de cifre diferite privind obligatiile de plata si repartizarea lor. Bineinteles nimc printat, totul scris pe hartie de mana sau verbal. Daca cineva crede ca sistemul informatic al fiscului ar face fata la ceva numit deductibilitati traieste in alta lume (sau in Elvetia, US, etc)
Evident ca probleme Romaniei nu is in deductibilitati extra peste declaratia standard ( nu cred ca mai mult de 5% din contribuabili isi vor bate capul cu asa ceva). Nu mai zic de costul in it.
Imi dati voie sa cred ca Orlando este un dobi, cu un singur neuron? ca este pe masura celui mai cinstit guvern si a plagiatorului national?
de fapt nu vrem decat simplificare, mai bine reduceti o taxa sau cumulati taxele existente, reduceti numarul de declaratii tampite, informatizati. luati banii de la pestii mari si nu impingeti intreprinzatorii mici la sinucidere. incepeti curatenia de la anaf.
Toate cheltuielile pentru sanatate care nu se deconteaza de casa se deduc.
De exmplu ochelarii, stomatologice la cei din vest se deduc la depunerea declaratiei de veni.
Deci nu era el cel mai competent, el a fost singurul fraier sa accepte postul!
Ideea e urmatoarea: iti iau impozit semnificativ pe banii cistigati, dar daca ii consumi la tine-n tara, iti dau o parte inapoi. Si in plus, te oblig cumva sa cauti doar comercianti cu bon fiscal, altfel e ca si cum ai cumpara produsele mai scump.
Problema e de aplicare:
1. trebuie o declaratie pe venit anuala completata de orice angajat (asta nu e chiar greu, cei cu venituri din mai multe surse oricum trebuie sa completeze, cei cu venit doar din salariu pot primi usor de la firma unde lucreaza.
2. trebuie ca cineva sa verifice bonurile alea, sa stie ca-s de la casa de marcat fiscalizata, ca nu-s false, etc, etc.
3. trebuie ca cineva sa cuantifice bonurile si sa raspunda pentru rezultat. Hai sa ne gindim ca in decursul unui an adunam citeva mii de bonuri. A le cunatifica pe toate nu e ceva usor. Deci trebuie un contabil personal caruia sa-i inminezi bonul si care sa calculeze suma finala si sa raspunda pentru ea. Dar cine iti garanteaza ca acle contabil nu ia bonuri de la tine si le duce la georgica si nu fac pe din doua cistigul. Ca doar suntem in Romania
Se poate aplica asha ceva, dar costa deajuns de mult. Iar la nivelul evaziunii de la noi e inca loc de prins comerciantul prin simpla deghizare a aluia d ela ANAF in cumparator si prins comerciantul fara bon. Dar pentru asta trebuie pedepse dure. La prima abatere, 30% din cifra de afaceri pe luna trecuta. la a doua abatere, 60%, la a 3-a inchis firma.
Insa nenea asta a auzit el la o chermeza cum fac altii si s-a gindit sa zica si el ceva de genul asta sa para inteligent.
Astfel nu ar mai trebui numarate milioane de bonuri si s-ar stimula platile prin card.
Raspunderea ar fi a bancii, care ar fi obligata sa iti puna la dispozitie o fisa cu toate platile deductibile pe care le-ai facut in fiecare an.
Asha ca da, lasand la o parte mica fractura etica, e ceva aplicabil mult mai usor decit cu bonurile.
Trimiti la ANAF o declarative insotita de bonurile fiscale respective. Cam cum se aface acum cu faimosii 2%.
Poti opta pentru transferal sumei in contul unde primesti si alocatia de stat pentru copii, din executa bugetului anuluji urmator celui pentru care se face declaratia.
Pentru cei care nu sunt in aceasta situatie, deducerea fiscala se poate face din ultimul impozit datorat (al lunii decembrie) - din anul urmator celui cu declaratia.
Si cu bacsisul se paote rezolva tot usor adaugand o cota de 0,5% supra-impozit asupra profitului unitatilor de alimetnatie publica- la fel se procedeaza acum de exemplu cu impozitul pe dobanzile bancare.
O solutie mult mai simpla a propus Marius mai sus: limitezi toata numaratoarea la platile cu cardul la comerciantii autorizati. Si ai avantajul ca banca iti tine evindenta cumparaturilor electronic iar verificarea o muti doar la comerciant.
Si e chiar FOARTE simplu!!
La sfarsitul anului iti faci o declaratie de venituri, bagi acolo impozitele retinute "la sursa" (pe care ti le da angajatorul pe ceva gen "fisa fiscala") - desi nici macar n-ar fi nevoie de asa ceva, ca doar le are ANAF in baza de date - si apoi calculezi cheltuielile deductibile! Faci frumusel o cerere la ANAF si, in termen de 3 luni, iti ramburseaza banii "dedusi", pur si simplu in contul pe care il indici!
"Consultantii" lu' Peshte prajit! Daca din astia foloseste ministerul, nici nu ma MIR ca lucrurile merg asa prost!
Consultantii nosti sunt prosti si nepriceputi.Sa vina cu solutii!! In alte tari occidentale, Franta si altele acest sistem se practica de multi ani, cu bune rezultate.Asa s-au refacut si reparat fatadele cladirilor de patrimoniu din Paris si nu numai.De aceea Parisul arata superb.In timp ce Bucurestiul " looks the oposit"
Sfat pentru "consultantii" nosti: mai bine ar pune mana si ar mai citi cum se petrec aceste lucruri si pe la altii.Nu ar mai emite asemenea opinii care ii descalifica total.Allez,lisez baieti !
Eu cred ca o masura mai buna ar fi fost de a incuraja aceasta practica - plata electronica, in schimb, la noi cozile la casierii si la bancomate fac parte din realitatea mioritica.
Vrea cineva sa scape de coruptie, evaziune fiscala: PLATI CU POS/TRANZACTII DOAR PRIN CONTURI BANCARE..
Cred ca ANAF trebuie sa-si imbunatateasca modul de lucru si sa introduca astfel de facilitati. Atunci de ce mai avem sisteme informatice daca ni se pare atat de greu sa prelucram niste fise fiscale.
Am senzatia ca lumea merge intr-un sens si noi vrem sa ne intoarcem la rigla de calcul.
Acum vreo 14 ani am beneficiat de o asemenea returnare de bani pentru ca mi-am montat termopane. Am depus la Adm. Financiara copie dupa contractul incheiat cu firma care a efectuat lucrarea si dupa factura/chitanta si am primit o returnare si eu si sotul meu. Daca imi amintesc bine fiecare membru al familiei avea dreptul la o deducere de 30.000.000 lei si se primeau 6.000.000 lei inapoi. Ca orice minune din Romania cred ca a durat doar un an sau doi.
Poate ca trebuie inceput cu anumite cheltuieli care sa poata fi deduse si pentru care dovezile efectuarii lor sunt usor de verificat.